elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ev İçi Kullanıma Uygun Robot Tasarlandı

Berkeley Üniversitesi’nden araştırmacılar ev işlerinde kullanmaya uyumlu, düşük bütçeli ve yapay zekayla çalışan bir robot tasarladı. Detaylar haberimizde.



A- A+
24.04.2019 tarihli yazı 6115 kez okunmuştur.
Robotik, insanlara günlük yaşamlarında yardımcı olma konusunda büyük potansiyele sahip olan bir araştırma alanı ancak ağırlıklı olarak araştırmalar tekrarlı görevleri yerine getiren yüksek hassasiyet ve güce sahip olan robotlar üzerinde yapılıyor.

Robotlar birçok konuda insanlardan çok daha güçlü ve hassas olmasına karşın insanların günlük hayatta rahatlıkla yaptığı çamaşır katlamak, kapı açmak gibi basit işleri yapmakta zorluk çekiyorlar. Berkeley Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimleri profesörü Pieter Abbeel ve ekibi, bu durumu değiştirme amacıyla Mavi adlı robotu tasarladı.




►İlginizi Çekebilir : Ağ Formunda Robot Geliştirildi

Piyasadaki mevcut robotlar çok pahalılar ve çevresindeki insanlar ve eşyalar için çok da güvenli oldukları söylenemez. Ayrıca deneme yanılma yoluyla öğrendikleri zaman kendilerine kolayca hasar verebilirler. Mavi, endüstriyel kullanımda gerekli olan yüksek hassasiyet ve otomasyona uyumluluk gibi özellikleri barındırmak yerine tamamen yapay zekayla uyumlu olacak şekilde tasarlandı. Araştırma ekibi lideri Pieter Abbeel yapay zekanın mevcut robotlar için çok şey yaptığını kendilerinin de yapay zeka için doğru bir robot tasarlamak istediklerini belirtti.

0.7 metre erişim uzaklığı, 2 kg sürekli taşıma kapasitesi, 2.1 m/s maksimum hız, 100 watt güç tüketimi gibi özelliklere sahip olan 8.7 kg ağırlığındaki Mavi’nin dayanıklı plastik parçaları, motorları ve diğer tüm ekipmanlarının maliyeti 5000$’dan az. Maliyetin düşük olması, robota birçok araştırmacının sahip olabilmesini mümkün kılıyor, bu vizyon projeye itici bir güç sağlıyor.

Yapay zeka eğer hasara neden olacak bir hata yaparsa, kuvvet kontrollü olarak tasarlanmış olan robot hasarın oluşmasını engellemek için uyguladığı kuvvetin miktarını değiştirebilme yeteneğine sahip ancak ihtiyaç olduğunda bu özelliği devre dışı bırakarak robotun dış kuvvetlere olan hassasiyetini azaltıp onu daha sert işlerde kullanabilirsiniz.


Mavi, insan merkezli görevleri tamamlamak için tasarlandı ve bu yetenekleri düşük maliyetle sağlayabilmek için hangi özelliklere ihtiyaç duymayacağı tasarımcıları tarafından düşünüldü. İnsana benzeyen omuz, dirsek ve bilek yapısıyla geniş bir hareket kabiliyetine sahip buna karşılık klasik robotlardaki yüksek güç ve hassasiyet özelliklerinden yoksun.
 
Kolları tamamen uzatılmış haldeyken 2 kilogram ağırlığı sürekli taşıyabilir ancak gücü kuvvet/akım limiti ile tanımlanan geleneksel robotların aksine termal olarak sınırlandırılmış bir karakteristiğe sahip. Soğuma ihtiyacı duyana kadar 2 kilogramın ötesindeki ağırlıkları kaldırabilir. Aslında bu özellik insanlarla büyük bir benzerlik taşıyor. Bir insan bir çamaşır sepetini çamaşır makinesinden asacağa kadar kolayca taşıyabilir ancak bu sepeti çok uzun süre taşırsa Mavi’de olduğu gibi vücut sıcaklığı artmaya başlar.


 




Kaynak:
 
spectrum.ieee.org
►news.berkeley.edu

 
Kenan Altunbaş Kenan Altunbaş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.