elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın İlk %100 Sürdürülebilir Adası

Yemyeşil dağlar, bahar kokulu vadiler ve temiz enerji… İnsanın aklına Neşeli Günler (1965) filminden sahneler veya ütopik kurgu romanlar geliyor. Ama gerçekten de İskoçya'da bulanan Eigg adası, dünyanın ilk %100 sürdürülebilir enerji sağlayan bir yaşam alanı.



A- A+
17.03.2014 tarihli yazı 9912 kez okunmuştur.

Eski bir tabiata sahip olan Eigg adası, geniş yelpazeli bir sürdürülebilir enerji stratejisiyle, ihtiyacı olan enerjinin %90’ını yenilebilir enerjiden karşılıyor.  İskoçlar adeta, fosil yakıt kullanmadan, ekolojik ve çevresel zarar oluşturmadan nasıl yaşanabilir sorusuna örnek teşkil edecek denge kurmuşlar bu adada.
 



Adanın dört bir yanına döşenmiş güneş panelleri, rüzgâr türbinleri ve hidroelektrik santralleri hemen hemen tüm enerji gereksinimlerini karşılıyorlar.  Ada, 2008’de devreye sokulan ve 2.64 milyon dolara mal olan elektrik şebekesiyle Birleşik Krallık'a ait şebekeden ayrıldı. Adaya büyük enerji şirketlerini getirtmek mümkün olmadığından hiç tahmin edilmeyen bir şey gerçekleşti. Elektrik kullanımı 5 kilowattın altında (iş yerlerinde ise 10 kilowatt) tutularak enerji tüketimi stabilize edildi.
 



 

Ada, sahip olduğu verimli güneş ve rüzgar enerjisini kullanarak kamu alanlarına ücretsiz enerji sağlıyor. Örneğin, adada bulunan kiliseler ve kamu binaları faturasız ısınıyor.
 


► İlginizi Çekebilir: Çevreci Bir Termik Santral Mümkün Mü?

 

Adanın diğer bir ilginç yanı ise, adanın tüm topraklarına yerli halkın sahip olması, devlete ait bir karış toprak dahi yok. 1997’de ada toprakları orada yaşayan halk tarafından çiftlikler ve tarım arazileri için satın alınmış. Bu nedenle adada 6 aydan fazla yaşamış olan her birey ikamet konseyi adı verilen komiteye üye oluyor. Komite, ada ile ilgili çalışmalar için kararlar alıyor. 


Kaynak:

► NationOfChange



Fatih DURSUN
 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.