elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyada En Hızlı Gelişen 5 Mühendislik Dalı

Mühendislik bölümü mezunları, bilgisayar teknolojilerinden makinelere gelecekte gelişmeye aday olan çeşitli iş alanlarında çalışmakta. Bilgisayar bilimleri ve bilgi teknoloileri gibi teknik yetenekler isteyen alanlarda çalışan mühendisler, genel olarak diğer mühendislik alanlarında çalışan mühendislerden daha çok gelir sağlamakta. Bu yazımızda en hızlı gelişen 5 mühendislik dalını inceleyeceğiz.



A- A+
11.12.2018 tarihli yazı 7621 kez okunmuştur.

Yazılım Geliştirme Mühendisliği

Mühendislik alanları içerisindeki en yaratıcı alanlardan biri olan bu mühendislik dalı, telefondan bilgisayara çeşitli alanlarda uygulama geliştirebilirken NASA’da kullanılan bir sistemin yazılmasında da görev alabilmekte.
 


►İlginizi Çekebilir: IT Nedir, IT Uzmanı Nedir?

Labor istatistik bürosu(BLS)’nun yayınladığı raporlara göre bu alandaki çalışan sayısı 2016-2026 yılları arasında %26’lık bir büyüme gösterecek. Bu büyüme oranı diğer bütün mühendislik dallarındaki beklenen büyüme oranından daha fazla. Yine BLS’nin yayınladığı rapora göre yurtdışında yazılım  geliştirme alanında çalışan mühendisler aylık ortalama 7400$ maddi kazanç sağlamakta.

 
Yapay Zeka Mühendisliği

Veri bilimciler, veri mimarları ve ticaret analizcileri ile ticari hedefler arasındaki köprüyü kuran yapay zeka mühendisleri, analitik geri dönüşler sağlamakla görevlidir. Ayrıca son çıkan yapay zeka ve makineleri öğrenip bunları veri bilimi takımıyla birlikte geliştirmelidir. BLS bu alan için herhangi bir çalışma yürütmemiş ancak Indeed isimli bir iş bulma sitesi bu mühendislik dalında yurtdışında aylık 11.000$ civarı maaş verildiğini, hatta yapay zeka mühendisliğinin alt dallarından biri olan makine öğrenimi mühendisi pozisyonlarında bu maaşın 12.000$ civarına kadar çıktığını belirtmekte.

Biyomedikal Mühendisliği

Diğer mühendislik dallarına nazaran biyomedikal mühendislerinin kazançları daha büyük bir ivme ile artmakta. Ancak biyomedikal mühendisleri şimdilik diğer mühendis dallarından az da olsa daha düşük bir maaş ile işe başlamakta.

Bu meslek dalında çalışan mühendisler genellikle medikal alanında yenilikçi çözümler bulmakta ve bilimsel araştırmalarda yer almakta. CNN Business’ın tahminlerine göre bu meslek dalında 2010-2020 yılları arasında %62 lik bir istihdam artışı olacak. BLS verilerine göre bu alanda çalışan mühendisler yurtdışında aylık ortalama 7300$ maaş almakta.

Kimya Mühendisliği

Kimya mühendisliği, çoğu sektörde ihtiyaç duyulan bir mühendislik dalı. Yemek, yakıt, ilaç gibi endüstriyel üretimlerde kimyasal süreçleri yöneten bu mühendislik dalı hayatımızda vazgeçilemeyecek bir öneme sahip.

Kimya mühendisliği için 2016-2026 yılları arasında %8’lik bir büyüme beklenmekte. Bu büyüme diğer tüm mühendislik alanlarından daha büyük bir büyüme hacmi. BLS verilerine göre bu mühendislik dalında yurtdışındaki bir pozisyonda aylık ortalama 8500$ maaş söz konusu.
 

İnşaat Mühendisliği

Teknolojinin hızla gelişmesi birçok sektör gibi inşaat sektörünü etkilemekte. Artık yeni altyapılar inşa etmek zorunda kalan belediyeler, inşaat mühendisleri için büyük istihdam yaratacak gibi durmakta. Genel olarak yol , bina, havaalanı, tünel, viyadük, köprü, kanalizasyon inşaası gibi işler İnşaat mühendislerinin işleridir.

 
 

BLS tahminlerine göre inşaat mühendislerinin iş bulma oranının 2016-2026 yılları arasında %11 artacağını açıkladı. İnşaat mühendislerinin yurtdışındaki ortalama maaşlarını da açıklayan BLS, bu miktarın aylık 7100$ civarında olduğunu belirtti.


Yazar: Bora Akar

Kaynak: spectrum.ieee.org

 
bora akar bora akar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.