elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Antartika’da Galaksi Dışından Gelen Gizemli Parçacıklar Bulundu

Antartika’da uzaydan misafir var! IceCube adındaki parçacık dedektörü buzullar içinde ilk defa Samanyolu Galaksi'sinin dışından gelen nötrinoları keşfetti. Bu keşif parçacık fiziği tarihinde bir ilk. Galaksi dışından gelen yüksek enerjili nötrinolar evrenin sırlarını çözmede bilim adamlarını yardımcı olabilecek düzeyde. Haberin detayları yazımızda.



A- A+
05.12.2013 tarihli yazı 12276 kez okunmuştur.
Antartika’da yeryüzünün en büyük dedektörlerinden biri olan, uzaydan gelen cisimlerin kozmik ışın kaynaklarının algılanmasında ve evrende meydana gelen kozmik olaylar hakkında bilgiler tedarik etmede kullanılan  IceCube Parçacık Detektörü, Samanyolu Galaksisi dışından gelen yüksek enerjili nötrinoları kaydetti.

Bir kilometre küplük buzun içinde algılanan bu nötrinolar, Güneş Sistemi’nin de içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi’nin dışından geldikleri ve gerekli araştırmalar yapılırsa evrenin kökeninin sırlarına yanıt olabilecek bilgiler içerdiği belirtildi.


 


► İlginizi Çekebilir: Gizemli Parçacık Nötrino


IceCube araştırmacılarından ve ABD’deki Winconsin-Maddison Üniversitesi’nde profesör olan Francis Halzen, dedektör tarafından kaydedilen bu nötrinolar Güneş Sistemi’nin dışından gelen ilk yüksek enerjili nötrinolar olduklarını belirtti. Halzen, nötrinoların 1987’de meydana gelen bir süpernovada kaydedilen nötrinolardan 1 milyon kat daha fazla enerjiye sahip olduğu söyledi.

Nötrinolar küçük kütleli ve elektriksel yükü olmayan atomaltı parçacıklardır. Dünya’nın içinden hiç algılanmadan geçebildikleri gibi diğer cisimlerle olan etkileşimleri çok zayıf.  Yaklaşık 15 milyar yıl önce evren oluşur oluşmaz yüksek enerjili nötrino çoğunluğu evrenin sıkışması sonucu büyük çarpışmalarda meydana geldiler. Diğerleri ise genelde nükleer santrallerde, parçacık hızlandırıcılarında, nükleer patlamalarda, atmosferik olaylarda, bir yıldızın oluşumunda, patlamasında veya süpernovalarda oluşuyor. Evrende o kadar çok nötrino var ki saniyede yaklaşık 100 trilyon nötrino bedenimizin içinden geçiyor.


 


Nötrinolar evrenin bir köşesinden başka bir noktasına veya kara deliklerin yakınlarından hiç zarar görmeden hareket edebilirler. İşte bu yüzden nötrinolar kara delikler, bilinmeyen gizemli yıldızlar ve atomaltı parçacıklar yayan gökcisimlerin gizemlerinin çözülmesinde bize yardımcı olabilir.

IceCube araştırmacılarından Naoko Kurahashi, bu keşfin devamını getirmeleri gerektiği ve gelecek 10 yıl içinde evrendeki enerjinin kaynağını bulmayı hedeflediklerini açıkladı.

Şimdi ise bu nötrinolar üzerinde çalışmalara başlandı. Asrın keşiflerinden biri olarak kabul edilen bu gelişme “Science” dergisinde yayımlandı.



Kaynak:

► redorbit.com


Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.