elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akdeniz Üniversitesi’nden Dünyanın En Sessiz Yeri

Akdeniz Üniversitesinde yer alan bu odadan hiçbir dalga ve ses dışarı çıkamıyor ve öyle sessiz bir yer ki 5-10 dakika sonra kendi kan akışınızı bile duyabiliyorsunuz. Ama burası öyle sıradan bir yer değil, bilimsel çalışmaların ve araştırmaların yapıldığı bu laboratuvar, Akdeniz Üniversitesi EMUMAM’ın içinde yer alıyor.



A- A+
07.04.2015 tarihli yazı 17679 kez okunmuştur.

Yazımıza başlarken öncelikle laboratuarda yapılan çalışmaları inceleyelim. Sonrasında ise Laboratuar altyapısının detaylarına bakacağız.
 

Yapılan Çalışmalar 

EMC/EMI Ön Testleri
EMC/EMI Temelli Tasarım İyileştirme Çalışmaları
Anten Işıma Örüntüsü Ölçüm ve Analizi
Geniş Bant Elektriksel (Dielektrik) Özelliklerin Belirlenmesi
Harmanlanmış İç Mekan Lokasyon Sistemleri (HiLOS) Tasarımı
Radar, Polarimetre ve Görüntüleme Teknikleri

Laboratuvar Altyapısı


►EMC Ön Uygunluk Test Laboratuvarı
(EMC Işıma Testleri ve Tam Yansımasız Oda) 




Tam Yansımasız Oda    
                             
Standart EMC Işıma Deneylerinin ve anten ölçümlerinin yapılabildiği sayılı üniversitelerde bulunan bir laboratuvardır. 80 MHz'in üzeri frekanslardaki sinyallerin dışarıya çıkmasını engellenmektedir. Bu laboratuvarın içinde ölçüm yapmak için kullanılmakta olan sistemler, 43.5 GHz'e kadar sinyal üreterek alınganlık testi yapabilmekte aynı zamanda da 13.2 GHz'e kadar ölçüm yaparak Işıma testi yapabilmektedir.

Işıma Örüntüsü Ölçüm ve Analiz Laboratuvarı (Düzlemsel Yakın Alan Anten Ölçüm Sistemi)



Işıma Örüntüsü Ölçüm ve Analiz Düzeneği
 
TÜBİTAK UEAKE tarafından geliştirilmiş bir sistemdir ve Türkiye’de bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda bulunmaktadır. Burası, kurulu sistemler arasında en aktif kullanılanlardan birisidir. Bu sistemin temel amacı antenlerin yakın alan bölgesindeki ışımalarını ölçerek, anten uzak alan ışıma örüntüsünün elde edilmesidir.

►Geniş Bant Elektriksel Özellikler Ölçüm Laboratuvarı



Geniş Bant Elektriksel Özellikler Laboratuvarı
 
30 Mhz- 9.0 GHz bant aralığında çalışma yeteneğine sahip olan laboratuvar katı ve sıvı malzemelerin elektriksel özelliklerinin belirlenmesi konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Aynı laboratuvar imkanları kullanılarak; yalıtkan kütükler içine gömülü metal tespiti, bitkilerin dielektrik sabitlerinin ölçümü, yapı malzemelerinin elektriksel özelliklerinin belirlenmesi gibi konular da araştırılmaktadır.

EMC/EMI İletkenlik Testleri



EMC/EMI İletkenlik Laboratuvarı
 
İletkenlik yoluyla ışıma deneylerinin yapıldığı aynı zamanda ekranlı kablolar ya da data kablolarında ki kaçakların ölçülebildiği bir sistem mevcuttur. Ön EMC/EMI testleri yapılabilmektedir.

► Plazma Laboratuvarı

Merkezde kurulu olan ECR tipi mikrodalga plazma reaktörü plazma konusunda ARGE çalışmaları yürütülmekte olup, özellikle polimerlerin yüzey özelliklerinin değiştirilmesi gibi deneysel çalışmalar yapılmaktadır. Laboratuvar, endüstrinin ihtiyaç duyacağı farklı plazma reaktörlerinin tasarımı konusunda da çalışmalar yürütmektedir.

Hizmetler

Yukarıda bahsi geçen laboratuvarlar, ARGE faaliyetlerinin yanı sıra, Türkiye Elektronik Sanayinin sorunlarına çözüm üretmek ve katkıda bulunmak amacı ile endüstriyel hizmetler de vermektedir.

►Ayrıntılı Bilgi için: Akdeniz Üniversitesi

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.