elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Reyting Cihazı Nasıl Çalışır? |
Peoplemeter

Günümüz televizyon dünyasında yayımlanan diziler ve programların geleceği artık aldıkları reytinglere bağlı. Yapımların devam etmesine veya yayından kaldırılmasına sebep olan reyting cihazlarının çalışma prensiplerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.



A- A+
20.01.2015 tarihli yazı 20426 kez okunmuştur.
Televizyonda izlediğimiz birçok dizi ve program ilgi çekmemeye başladıkça bir süre sonra yayından kaldırılıyor. Dizilere ve programlara gösterilen ilginin “reyting” sistemiyle ölçüldüğü televizyon dünyasında sistem nasıl işliyor? Reytingler kimlerin kontrolünde ve hangi cihazlarla ölçülüyor? Ölçülen reytingler gerçeği ne kadar yansıtıyor? Sizler için bu soruların cevaplarını, teknik yönünü ele alarak araştırdık.
 
  
  
►İlginizi Çekebilir: Dünden Bugüne Televizyon
  
  
İngiltere’de aslında tescilli bir marka ismi olan Peoplemeter, zamanla bu tür cihazların genel ismi olarak oturmuş. Türkçe olarak “izleyici sayacı” diyebileceğimiz bu reyting cihazları, insanların televizyonda hangi saatte hangi programları izlediğini tespit eden ve istatistiksel olarak toplayan bir cihaz. Herkeste olmayan, değişik sosyoekonomik yapıdaki hane halklarına verilen bu cihaz frekans detektörü, kayıt cihazı ve uzaktan kumanda olmak üzere 3 birimden oluşuyor.
 
 
 
 
Frekans detektörü televizyona bağlanarak, o an televizyonda hangi kanalın izlendiğini tespit eder. Kitap büyüklüğündeki kayıt cihazı ise frekans detektöründen hangi kanalların izlendiğini veriler halinde toplayarak kaydeder. Uzaktan kumanda ise, reyting cihazının bulunduğu hanedeki her bireyde ayrı ayrı bulunur ve o an televizyon izleyen kişi kendi kumandasından kayıt cihazını çalıştırır. (Böylece bireylere, yaşa, cinsiyete göre farklı farklı reyting ölçümleri yapılabilir.) Gün sonunda da kayıt cihazı topladığı verileri telefon veya internet yoluyla reyting ölçümlerini yapan araştırma merkezine gönderir. Ayrıca son yıllarda yeni teknolojilerin gelişmesiyle birlikte, kemere takılabilen ve yayınların ses kanalından aldığı sinyaller ile hangi kanalın izlendiğini tespit eden portatif peoplemeterlar bulunmaktadır.
 
 
 
 
Reyting cihazları sadece belirli hanelere verilmekte ve bu hanelerin kimler olduğu, reyting ölçümlerinin sağlıklı olması için gizli tutulmaktadır. Tabi ki bu cihazların az sayıdaki hanede bulunması reytinglerin genellemeler üzerine ölçülmesine yani sağlıklı ölçülememesine sebep olmakta. Sonuç olarak, bilinenin aksine, ölçülen reytingler, bütün hanelerde cihaz bulunmadığı için bütün televizyon kullanıcılarını temsil etmemekle birlikte, genellemeler yapılarak ölçülmekte.
  
 
 
Kaynak:

►Peoplemeter.eu
Nielsen
 
 
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar