elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Push-in Teknolojili Geçmeli Klemensler |
Makine Mühendisliği Uygulamalarında Geçmeli Yapı

Geçmeli COMBI klemensleri hibrit klemenslerin özel bir şeklidir. Klemenslerin bir tarafında standart bir geçme bölgesi ve diğer tarafında Push-in, vidalı, yaylı veya hızlı bağlantı teknolojisi bulunur. Kontak sistemi sayesinde aşırı titreşim seviyelerine dayanabilirler. Geçmeli klemensler, sinyal ve güç kablolamasında size büyük zaman kazandırır.



A- A+
30.03.2023 tarihli yazı 10835 kez okunmuştur.

Push-in Teknolojili Geçmeli Klemensler Modüler Makine Konseptini Destekliyor


Alman makine ve sistem mühendisliği firmaları global pazar liderlerdir. Büyük makineler nakliye için parçalara ayrılır. Bu durum, fiş-soketli konnektörler için kullanım alanı yaratır. Push-in teknolojili fiş-soketli modüler klemensler modüler makine konsepti için entegre bir yaklaşım sunmaktadır.



Sahada ve Kumanda Panosunda Kullanım


Geçmeli konnektörlerin kullanım yerleri kabaca ikiye ayrılır: IP67'ye varan yüksek koruma sınıflarında saha uygulamaları ve IP20 koruma sınıfında kumanda panosunda kullanım. Saha kablolamasında fiş-soketli yapı söz konusu olduğunda sinyal kablolaması odak noktasıdır, örneğin M12 ve M8 konnektörlü sensör aktüatör kablolaması gibi. Ortam koşulları ekstrem olduğunda, kumanda panosuna geçiş için hem sinyal hem de güç kablolamasında sanayi tipi geçmeli konnektörlere ihtiyaç vardır. Phoenix Contact Heavycon ürün gamındaki konnektörler sıklıkla bu tip uygulamalarda kullanılır. Diğer bir kategori sahadan kumanda panosuna kesintisiz taşınan fiş-soketli bağlantıları içerir. Bunların içinde örneğin RJ45 konnektörlü kablolar veya montaj rayındaki klemensler üzerine takılan fişler yer alır.



 

Kumanda panosunda, geçmeli konnektörlerin yüksek kullanım potansiyeli vardır. Phoenix Contact Clipline klemens sistemindeki Combi ürün gamını meydana getiren geçmeli klemensler, bağlantının kolayca ayrılıp birleştirilebilmesini sağlayarak sinyal ve güç kablolamasında etkin ve güvenilir bağlantı sağlar. Combi ürün gamı küçük NS15 rayları için kompakt klemenslerden başlayarak 1.5 - 6 mm² kesitte standart NS35 raylara takılan çok çeşitli taban klemenslerine kadar uzanır.
 



Geçmeli modüler klemensler hızlı ve modüler konfigürasyon sağlar. Montajlı kablo demetleri kullanılarak klemenslerin kablo bağlantısı hızlı ve kolay şekilde yapılabilir.

 

Verimli Montaj


Combi ürün gamında yer alan geçmeli klemensler dört farklı bağlantı teknolojisinde mevcuttur: yaylı, hızlı, vidalı ve push-in bağlantılı. Özellikle push-in teknolojili klemensler kolay ve alet kullanmadan bağlantı imkanı sağlarlar ve ekipman üreticilerinin üretim sürelerini kısaltırlar. İçerisindeki yay, push-in teknolojili klemenslerin temelini oluşturur. Tek telli ve yüksüklü çok telli iletkenler push-in klemenslere direkt olarak takılabilir. Gerektirdiği düşük takma kuvveti sayesinde kablaj hızlı ve kolaydır. Bu, montaj sürelerini kısaltır ve makine imalatı maliyetlerini düşürür. Çok telli iletkenlerde ise, klemensi açmak için tornavida ile turuncu düğmeye basılır.



Klemens dizisinin kumanda panosundan çıkan kablosu geçmeli ise aşağıdaki kombinasyon kullanılabilir: bir tarafı sabit bağlantılı diğer tarafı geçmeli. Bu yapı modülerlik sağlar.

 

Standartlaştırma ve Modülerleştirme


Makine mühendisliğinde; büyük makinelerin içindeki her bir kısımın birbirinden ayrı olarak kurulumunu sağlayan modüler makine konseptleri sürekli gelişmektedir. Bu şekilde makine parçalarının nihai kullanım yerine taşınması kolaylaşır. Ayrıca bir makinedeki modüler yapı başka bir makinede kullanılabileceği için sinerji yaratılır. Modüler makine düzeneklerinin bağlantısında taban klemensi ve fiş şeklindeki geçmeli konnektörler uygun bir çözüm oluşturur.

Modülerleştirme standartlaşma olmadan gerçekleşmez. Clipline complete modüler klemens sistemi, push-in teknolojisiyle üretim sürelerini kısaltmanın yanı sıra, özellikle Combi serisi geçmeli klemenslerle standartlaşmayı basitleştirmektedir. Çünkü bu geçmeli konnektörlerin bağlantı bölgeleri aynıdır. Örneğin fişlerin konnektör profilleri aynı olduğu için farklı bağlantı teknolojilerine sahip taban klemensleri ve fişler kombine edilebilir.


 

Güvenli Arayüzler


Arayüzler modülerliğin bir şartıdır. Örneğin iki makine arasında arabirim görevi yapan geçmeli konnektör, bir bağlantı arayüzüdür. Makinenin son montajı yapılırken, geçmeli konnektörün her zaman doğru taban klemensine takılı olmasını sağlamak için çok sayıda etiket seçeneği mevcuttur. Herbir pin etiketlenebildiği gibi fiş üzerindeki iki kanal da grup etiketlemesi için kullanılabilir. Teknik ve güvenlik açısından kodlama seçenekleri daha da önemlidir: Kırmızı renkli kodlama pini yardımıyla, taban klemensleri ve geçmeli konnektörler hatalı bağlantıların önüne geçecek şekilde bağlanabilirler. Fiş-soketli topraklama klemenslerinin PE kontağı ilk olarak devreye girip son olarak devreden çıkmak sureti ile ilave güvenlik sağlar.



 

Geçmeli Yapıya Rağmen Yer Tasarrufu Sağlanır


Geçmeli modüler klemenslerle üretim sürelerine ek olarak yer ihtiyacı da azaltılabilir. PT 1.5/S Combi geçmeli konnektörleri yalnız 3.5 mm genişliğe sahiptir. Böylece dar alanlarda bile 1.5 mm² ye kadar sinyal kablolaması yüksek yoğunlukta yapılabilmektedir.

Taban klemenslerinden başka, yatay kablo bağlantılı soketler de mevcuttur. Bu geçmeli konnektörler alçak yapıları sayesinde makinenin operatör panelinde kullanılabilir. Operatör panellerinde yer çok sınırlıdır ancak pushbutonların, acil duruş butonlarının veya ekran muhafazasının bağlantı noktaları operatör panelini daraltsa da, 3 cm yükseklikteki PPC 1.5/S soketler için yer bulunabilir. Bu sayede makine ve operatör paneli birbirlerine hızlı ve kolay şekilde bağlanabilir.
 

PROJECT Complete ile Etkin Planlama





Sezgisel yapılandırma, akıllı işlevler ve esnek kullanıcı arayüzü: PROJECT complete planlama ve markalama yazılımı klemens dizilerinin kolay planlaması ve ilgili markalamanın basit şekilde oluşturulması için yenilikçi bir çözümdür. Elektronik planlamadan bitmiş ürününüzün teslimine kadar olan verilerin aktarılmasında yazılım bireysel ve uygun proses desteği sağlar.



Sonuç

Push-in teknolojili geçmeli modüler klemensler 0.14 - 10 mm² kesit aralığındaki sinyal ve güç kablolamasında entegre bir yaklaşım sağlar. Kolay ve alet kullanmadan bağlanabilen klemensler sayesinde montaj süreleri ciddi ölçüde kısalır. Ayrıca fiş-soketli klemenslerle ara geçişler kolayca yapılabildiği için modüler makine konseptine uygulanabilir.





Kaynak:

     
                                                        
                   

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar