elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Omik Pil Sınırını Belirleme Çözümü |
Vaka Analizi

Akü hücresi empedans ölçümleri hızlı ve basit olmakla birlikte, doğru bir omik limit belirlemek zordur ve birçok test gerektirebilir. Bu limitleri kullanırken çok fazla bilinmeyen vardır. Bu vaka analizinde piller için omik limit belirlemenin yeni bir yöntemi olan "Omik Pil Sınırını Belirleme Çözümü" incelenmiştir.



A- A+
31.05.2024 tarihli yazı 795 kez okunmuştur.

Bağlam


Standartlar, omik sınırın taban çizgisinde %50'lik bir değişiklik olarak belirlenmesini önerecektir. Bu bir tahmindir. Bu vaka çalışmasında, daha doğru bir omik limit belirlemek için bir "Omik Deşarj" kullanılmıştır. Bir test şirketi trafo merkezindeki VRLA akülerini test ediyordu. Şüpheli bozuk akülerin yerini tespit etmek için daha doğru bir yöntem istiyorlardı. Potansiyel sorunlu hücreleri gösterecek hızlı bir teste ihtiyaç vardı. Bunlar daha sonra değiştirilecek ve üreticiye iade edilecekti. Üretici daha sonra bunları test edecekti. Test sonucu iyi çıkarsa, test şirketine iade edilecek ve test şirketi ücret alacaktı. Bu nedenle omik limitin doğru olması çok önemliydi.
 

Araştırma


BITE5 bir deşarj test cihazı ile birlikte kullanılmıştır. BITE5, operatörün deşarj boyunca sadece her bir hücrenin voltajını değil, aynı zamanda deşarj testi boyunca her bir hücrenin empedansını da kaydetmesini sağladı. Hücre voltajı deşarj verileri incelendiğinde, kapasite testi sırasında nominal voltajlarının %80'inin altına düşen pilleri görmek kolaydı.
Şekil 1: BITE5


Şekil 2TORKEL900




Şekil 3: Düşük voltaj hücresi

Hücre empedansı deşarj verilerinin incelenmesinden, deşarj testi sırasında omik değerin nasıl değiştiği görülebilir.


Şekil 4: Yüksek empedanslı hücre

Aslında voltajın hızla düşmesinin nedeni, plaka sülfatlaşması nedeniyle oluşan empedans artışıdır.



Şekil 5: Empedansa karşı deşarj

Bu veriler kullanılarak, hücre kapasitesiyle ilişkili gerçek bir empedans sınırı belirlenebilir. Bu sınır daha sonra BITE5'e ayarlanmıştır. Kalan aküler daha sonra test edildi. Empedans bu sınırı aştığında, bir arıza göstergesi görüntülendi. Diğer ekipmanlarla yapılan testler bu hücrelerin gerçekten kötü olduğunu doğruladı.


Şekil 6: Başarısız hücre

Bu tür bir test artık diğer model aküler üzerinde de gerçekleştirilebilmekte ve daha doğru sınırlar belirlenebilmektedir. Sınırlar belirlendikten sonra, zayıf hücreleri yüksek güvenilirlikle belirlemek için artık basit bir hızlı empedans testi yapılmaktadır.

 


Çıkarımlar:


Akü hücresi empedans ölçümleri hızlı ve basittir. Bununla birlikte, doğru bir omik limit belirlemek zordur, birçok test gerektirebilir ve zaman içinde belirlenebilir. Akü üreticisinin veya test ekipmanı üreticisinin limitlerinin benimsenmesi önerilmez. Bu limitleri kullanırken çok fazla bilinmeyen vardır. Limiti belirlemek için farklı model test ekipmanları kullanılmış olabilir. Ayrıca limitin belirlendiği tarihte akünün durumunu bilmenin bir yolu yoktur.

Omik deşarj, doğru bir omik limit oluşturacak basit bir tek seferlik ölçüm tekniği sağlar. Bu limit artık zayıf hücreleri yüksek doğrulukla tespit etmek üzere hızlı bir omik test gerçekleştirmek için kullanılabilir.
 

Tasarruflar ve değerler:


Geçmişte omik test sadece potansiyel bir sorunu tanımlamak için kullanılırdı. Bir kez tanımlandıktan sonra, hücrenin gerçekten kötü olup olmadığını belirlemek için daha fazla test yapılması gerekir. Bu tekniğin kullanılması, daha yüksek bir güvenilirlik sağladığından daha fazla test ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu da zaman ve para tasarrufu sağlar.
 

Ürün referansları:


BITE5, kullanımı kolay bir el tipi akü analizörüdür. Akü empedans testini gerçekleştirmenin yanı sıra akü deşarj testini de destekler. Hücreleri 200 V DC'ye kadar test edebilir. Bu da onu hem kurşun asit hem de lityum iyon uygulamaları için ideal kılar.

Geniş dokunmatik ekranı, tüm test verilerinin ve geçmiş dizi verilerinin görüntülenmesini sağlar. Yüksek kapasiteli çıkarılabilir bir micro-SD kart, tüm geçmiş verileri korumak için gereken tüm depolamayı sağlar. BITE5 dalgalanma gerilimini, dalgalanma akımını ve şamandıra akımını kaydeder. BITE5 ayrıca 1000 V DC ve 600 V AC'ye kadar DC gerilimleri ölçer ve kaydeder.


Bu Vaka Analizi Megger Türkiye'nin katkılarıyla yayınlanmıştır.


 

Kaynak:



 
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar