elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Network Topolojileri ve Çalışma Şekilleri |
1. Bölüm

Gün geçtikçe bilgisayarların neredeyse bütün iş alanlarında kullanılması, kişisel bilgisayarların yaygınlaşması, internetin kolay erişilebilir ve maliyetinin düşük olması her bilgisayarın başka bir bilgisayar ağına bağlı olması anlamını taşımaktadır. Bu yazımızda ağ sistemleri arasında veri alışverişini sağlayan yoldan, yani topolojiden bahsedeceğiz.



A- A+
11.04.2015 tarihli yazı 14278 kez okunmuştur.
Gün geçtikçe bilgisayarların neredeyse bütün iş alanlarında kullanılması, kişisel bilgisayarların yaygınlaşması, internetin kolay erişilebilir ve maliyetinin düşük olması  her bilgisayarın başka bir bilgisayar ağına bağlı olması anlamını taşımaktadır. Bu yazımızda bahsettiğimiz ağ sistemleri arasında veri alışverişini sağlayan yoldan, topolojiden bahsedeceğiz.
 
 
 
 
Burada ağ olarak bahsettiğimiz yapı iki ya da daha fazla cihazın biraraya getirilmesiyle oluşan paylaşım ortamıdır. Ağ sistemleri arasında veri alışverişini sağlayan yol çoğunlukla kablodur.Her ne kadar kablosuz çözümler hayatımızda büyük yer edinmeye başlasa da hala büyük sistemlerde kablolu altyapılar kullanılmaktadır.
  
Topoloji, yerleşim biçimi demektir.Bu değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şeklini anlamada başlangıç noktasıdır.Topoloji sayesinde bilgisayarların birbirine nasıl bağlandığını veri iletişiminin ne şekilde gerçekleştiğini anlayabiliriz. Yerel alan ağlarında bilgi iletimi üç farklı şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar Unicast, Multicast ve Broadcast. Şimdi bu bilgi iletim şekillerini inceleyeceğiz: 

 

 
 
Unicast : Tek Yöne Yayın. Veri iletiminde noktadan noktaya yayın sağlayan protokoldür. TCP/IP kullanan bir ağdaki iki cihaz arasındaki iletişim alanlarında kullanılır.

 

 
 
Şekil 1 - Unicast Şeması

 
Multicast : Çoklu Gönderim Sitemi. Bir mesajı birçok kişiye en az band genişliği tanımlanmaktadır. Tüm ağa belirli bir mesaj göndermek yerine daha önceden tanımlanmış düğüm gruplarına çoklu gönderim sağlanmaktadır. 
 
 
Şekil 2 - Multicast Şeması

 
►İlginizi Çekebilir : Yepyeni Bir Haberleşme Teknolojisi | Zigbee
 
Broadcast : Ağlar arası iletişimde gönderilen bilgi paketinin çoklu erişime bağlı tüm cihazlar tarafından alınmasının istendiğini belirten özel bir adrestir. Bilgisayarların broadcast adresine gönderilen mesaj spesifik olarak tek bir bilgisayar tarafından alınmaz, mesaj ağa bağlı olan tüm bilgisayarlar tarafından alınır.



 

 
 
Şekil 3 - Broadcast Şeması
 
 
►İlginizi Çekebilir : TCP/IP Nasıl Çalışır?
 
Topolojiler Fiziksel (Gerçek) ve Mantıksal (Sanal) olarak iki kısma ayrılır. Fiziksel Topolojiler; Doğrusal (Bus) Topoloji, Halka (Ring) Topoloji, Yıldız (Star) Topoloji, Ağaç (Tree) Topoloji, Karmaşık (Mesh) Topoloji ve Genişletilmiş Yıldız Topoloji olarak altı ayrı kısımda incelenir.
 

 
 
Bu incelemeleri yazımızın ikinci bölümünde sizlerle paylaşacağız, takipte kalın...
 
 
 
Kaynak :
►Wikipedia
►EMO
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar