elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Microsoft’tan Akıllı Asansör

Teknoloji ilerledikçe cihazların artık akıllıları ortaya çıkıyor. Akıllı telefon, akıllı saat, akıllı ev aletleri ve daha niceleri. Şimdi ise akıllı teknolojiye yeni bir üye ekleniyor: “Akıllı Asansörler”. Asansöre bindiğinizde hangi kata çıkacağınızı belirtmeden önce tahmin eden asansör. Nasıl mı? Haberin detayları yazımızın devamında.



A- A+
24.01.2014 tarihli yazı 14691 kez okunmuştur.
Teknolojinin devlerinden Microsoft yeni bir projeye imza atıyor. Bir asansöre bindiğinizde kaçınca kata gideceğinizi asansördeki otomatik sisteminden belirliyoruz. Ancak Microsoft’un yeni geliştireceği akıllı asansörler de böyle bir şey olmayacak. Çünkü kaçıncı kata çıkacağınızı kendisi tahmin edecek.

Bunu kişilerin günlük hareketlerini gözlemleyerek karar verecek. Asansörler için özel olarak geliştirilmiş yapay zeka sistemin asansöre yerleştirilerek kişinin kaçıncı kata gideceğini tahmin edebilecek.


 

 

Projenin başında Microsoft araştırma ekibi başkanı Peter Lee bulunuyor. Peter Lee yaptığı açıklamada asansörün önceden tahmin etmesi için özel yapay zeka sistemini asansöre uyguladıklarını belirtti ve bu sistemde yüz tanıma yada bunun gibi başka sistemi kullanmadıklarını dile getirdi. Ancak hangi tür ekipmanlar kullandıklarını açıklamadı.

İlk başta asansörün önüne yerleştirilen sensörler sayesinde orada çalışanların hareketleri, davranışları ve konuşmaları kayıt altına alınıyor. Yapay zeka sistemi ile öğrenme evresi gerçekleştirildikten sonra asansör test ediliyor. Binanın her katında veri toplama sistemleri ve video kaydediciler var. Böylece asansör her kattaki kişilerin nasıl davrandıklarını, günlük rutin zamanda nasıl hareket ettiklerini algılayarak asansöre binen kişinin hangi kata çıkacağını tahmin ediyor.


 



► İlginizi Çekebilir: Asansör: Zamanın Artısı


Ayrıca asansörde konuşma analizatörüne sahip mikrofonlar var. Böylece sözlü dialoglarıda algılayabilen asansör hangi zamanda nereye gitmek istediğinizi belirtirseniz, sizi o zamanda gerekli kata çıkarıyor.

Proje üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirten Lee, daha bu konuda çok yol almaları gerektiğini ancak çalışmalar ve testler tamamlandıktan sonra gelecekte bu tür asansörlerin binalarda kullanılabileceğini söyledi. 

Kaynak:


► log.com.tr
► gizmodo.com
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.