elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Küçük ve Orta Ölçekli Uygulamalarda Emniyet Değerlendirme Cihazı Seçimi

Emniyet devresinde, her cihazın seçimi önemli olmakla birlikte, değerlendirme ürününün seçimi, kurulum ve mühendislik maliyetlerini etkileyen en önemli etkendir. Bu yazımızda "Küçük ve Orta Ölçekli Uygulamalarda Emniyet Değerlendirme Cihazı Seçimi" konusunu anlatacağız.



A- A+
14.12.2015 tarihli yazı 8266 kez okunmuştur.
Makine emniyet ürün ve sistemleri, makinelerin fonksiyonelliği ve kullanılan emniyet fonksiyonu sayısı gibi faktörlere göre değişkenlik göstermektedir. Standart bir emniyet devresi, Algılama (örn: Acil-Durdurma Butonu), Değerlendirme (örn: emniyet rölesi) ve Çıkış (örn: Kontaktör) cihazından oluşturmaktadır. 
 

 
Emniyet devresinde, her cihazın seçimi önemli olmakla birlikte, değerlendirme ürününün seçimi, kurulum ve mühendislik maliyetlerini etkileyen en önemli etkendir. Emniyet değerlendirme cihazları, algılama cihazı ve çıkış cihazı arasında köprü görevi görmektedir. Değerlendirdiği emniyet cihazılarını çevresel etkiler ve hatalara karşı sürekli kontrol ederek, (kablo kopması, kısa devre, vb.) sistemi emniyetli olarak açmayı garanti etmektedirler.
 
Basitten, komplekse emniyet değerlendirme cihazlarını sıralamak gerekirse emniyet röleleri, parametrelendirilebilir/programlanabilir emniyet röleleri ve Fail-Safe PLC sistemleri olarak sıralanabilirler. Küçük ve orta ölçekli uygulamalarda ise büyük oranda emniyet röleleri ya da parametrelendirilebilir / programlanabilir emniyet röleleri kullanılmaktadır.
 
Küçük uygulama olarak tanımlanabilecek, 1-3 emniyet fonksiyonuna (Acil-Durdurma ve Kapı Emniyeti gibi) sahip bir makine emniyet devresini kontrol ederken, fiyat-performans da göz önünde bulundurulduğunda emniyet röleleri optimum çözüm olmaktadır. Orta ölçekli uygulama olarak tanımlayabileceğimiz 3-8 arası emniyet fonksiyonuna sahip olan sistemlerde (Acil-Durdurma, Kapı Emniyeti, Işık Perdesi, Çift-El Kontrol,... gibi) ise parametrelendirilebilir/programlanabilir bir cihaz üzerinden bu işlevi yerine getirmek esneklik ve fiyat avantajı sunmaktadır.
 
Siemens SIRIUS emniyet ürün değerlendirme ailesinde yer alan  emniyet röleleri ve parametrelendirilebilir emniyet röleleri sağladığı ek avantajlar ile bu tip uygulamalarda optimum performans sunar. 

 

Emniyet Röleleri (3SK1):

SIRIUS 3SK1 Advanced Emniyet Rölesi, Acil Durdurma, Çift-El, Kapı Emniyeti, İpli Şalter, Işık Perdesi veya Alan Tarayıcı gibi   emniyet fonksiyonlarının tek bir modülle kontrol edilmesini sağlar.


Tüm fonksiyonlar için kullanılabilen multifonksiyonel Advanced modül sayesinde stok çeşitliliği, stok maliyetleri, teknik personel eğitim maliyetleri gibi birçok maliyeti azalmaktadır. Ürüne opsiyonel olarak, uygulamadaki ihtiyaçlar doğrultusunda, giriş, çıkış modülü ve motor yolvericiler, raya monte konektörler aracılığı ile eklenerek, işçilik ve kablolama gereksinimini de minimuma indirmektedir. Ayrıca, 3SK1 serisinde yer alan tüm ana modüller (Standart ve Advanced)  ISO 13849-1’e göre Pl-e’ye kadar ve IEC 62061’e göre Sil-3’e kadar uygulamalarda kullanıma uygundur.
 
 

“Tüm dijital emniyet fonksiyonları için tek ürün” animasyon video:

 

 
3SK1 Standart ve 3SK1 Advanced Uygulama Örnekleri

 









Şekil 1: 3SK1 Standart ile Acil-Durdurma butonu izleme
Şekil 2: 3SK1 Advanced ve Giriş+Çıkış Genişleme Modülleri ile Acil Durdurma, Kapı Emniyeti ve Çift-El Kontrol İzleme
Şekil 3: 3SK1 Advanced ve 3RM1 Emniyetli Motor Yolverici Kombinasyonu 
 

 

Parametrelendirilebilir Emniyet Röleleri (3SK2):

SIRIUS 3SK2 parametrelendirilebilir emniyet röleleri ile, emniyet fonksiyonları esnek bir programlama arayüzü ile kontrol edilebilmektedir. Denetlediği emniyet fonksiyonları yanında standart dijital sinyallerin de kontrolüne imkan tanıyan SIRIUS 3SK2, basit makine tiplerinde ek PLC’ye ihtiyaç olmadan sistemi kontrol de edebilmektedir. 3SK1 emniyet rölelerinde olduğu gibi ek çıkış ve motor yolvericiler raya monte konektörler aracılığı ile modüle eklenerek, işçilik ve kablolama gereksinimini de minimuma indirmektedir.

 

3SK2 45mm Ana Modül
 
► 20 Emniyetli Giriş
► 4 Emniyetli Çıkış, 2 Sinyal Çıkışı
► Harici Hafıza Modülü
► Entegre Hata ve Durum Ekranı
► Opsiyonel Ek Çıkış Modülü ve 3RM1 Motor Yolverici ile Genişleme 
► Opsiyonel Profibus DP ve Diagnostik Ekran Modülü ile Gelişmiş Hata Teşhisi 
► ISO 13849-1’e göre Pl-e’ye kadar, IEC 62061’e göre Sil-3’e kadar uygulamalarda kullanıma uygun
 


3SK2 22,5mm Ana Modül
 
► 10 Emniyetli Giriş
► 2 Emniyetli Çıkış, 1 Sinyal Çıkış
► Opsiyonel Ek Çıkış Modülü ve 3RM1 Motor Yolverici ile Genişleme 
► Opsiyonel Profibus DP ve Diagnostik Ekran Modülü ile Gelişmiş Hata Teşhisi 
► ISO 13849-1’e göre Pl-e’ye kadar, IEC 62061’e göre Sil-3’e kadar uygulamalarda kullanıma uygun











Uygulama Örneği : 3SK2 Parametrelendirilebilir Emniyet Rölesi ile 1 x Acil Durdurma, 2 x RF-ID Kapı Emniyeti ve 2 X Kilitlemeli Kapı Emniyet Şalteri İzleme 




Kaynak:

Fatih Güngör

Siemens A.Ş. - Product Marketing Manager
www.siemens.com.tr/safety-relays

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar