elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Koşan, Zıplayan ve Uçan Robot:
Leonardo

İnsansı özelliklere sahip robotların oluşturulması ve programlanması zor olsa da bu alanda birçok çalışma devam etmektedir. Bu çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Caltech, oldukça güçlü özelliklere sahip insansı bir robot geliştirdi. Bu robot, dengeleme kabiliyeti ve gelişmiş çevikliği olan iki ayaklı bir robottur. Asla düşmeyen, zorlu arazi koşullarında ilerleyebilen hatta uçabilen ve zıplayabilen bu yetenekli robotu daha yakından inceleyelim.



A- A+
24.02.2019 tarihli yazı 5403 kez okunmuştur.
Son on yılda insansı robotlarda inanılmaz gelişmeler oldu. Geçtiğimiz yıllarda, insansı robotların kapasitelerini itici sistemler ile birleştirip güçlendiren farklı projeler gördük. JET-HR1 ve IIT’nin jet destekli uçan iCub projesi bunlardan biridir. Belki de en büyük gelişmelerden biri, insansı hareket ve yeteneklerin robotlar ile güçlendirilmesidir. İsmi kısaca Leonardo (Leg on Aerial Robotic Drone) olan robot, bunun somut örneğidir.

Caltech’in Otonom Sistemler ve Teknolojiler Merkezi’nde (CAST) geliştirilen Leonardo robot, itici sistemlerle birleştirildiğinden dolayı dengede kalabiliyor. Ayrıca, yüksek binaları tek sıçrayışta atlayabilme yeteneğine sahip. Leonardo, düz arazide yürüyebiliyor, koşabiliyor, pervaneleri ile havalanarak engellerin üstünden atlayabiliyor. Atladıktan ya da uçtuktan sonra çok yumuşak ve dengeli biçimde araziye inebiliyor.

Leo, her açıdan verim alınması için karbon fiber bir gövdeden oluşur, bu nedenle oldukça hafiftir. Gövdesinin her iki tarafına da monte edilmiş olan iticiler, tüm robotu kaldırabiliyor. Robot, sadece 2.75 kg ağırlığında ve 75 cm boyunda. İticilerdeki pervaneler, robotun bacaklarıyla senkronize çalışarak gelişmiş hareketler yapmasına yardımcı oluyor. Robotun asıl amacı, her iki yanında bulunan iticiler sayesinde havalanarak önüne çıkan engellerin üzerinden geçebilecek kadar havada kalmaktır. İticiler, robotun ağırlığına karşı koymak için bulunan bir yerçekimi önleme sistemi olarak düşünülebilir. Aynı zamanda, iticiler robotun dengesini sağlamasına da yardımcı oluyor.

Bu çevik robot fikri, Northheastern Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Alireza Ramezani tarafından ortaya atıldı. Ancak çalışmayı Caltech profesörleri Soon-Jo Chung ve Mory Gharib yürütüyor. Alireza Ramazani, robotun bacakları ile olan hareketleri ile hızlı hava hareketliliğini, otonom keşifler yapmak için birleştirildiğini söyledi. Amaçlarının, robotun bacaklarını ve iticilerini kullanarak zıplama kabiliyetini artırabilen bir robot geliştirmek olduğunu da belirtti.

Diğer robotların gidemeyeceği yerlere gitmek için yerçekimine meydan okuyan bir sisteme ihtiyaç olduğu düşünülerek bu robotu oluşturma fikri ortaya çıktı. Bu robot, drone’lar gibi sürekli uçmayacağından daha ağır bir akü ve yük taşıyabiliyor. Keşif yaparken, drone’ların veya diğer robotların yapamayacağı işlerde yardımcı olması amaçlanıyor. Aynı zamanda engellerin üstesinden gelmek için çok yükseğe zıplayıp, tekrar güvenli bir iniş yapabiliyor. Araştırmacıları zorlayacak teknik durum ise drone kontrolünde kullanılan fan dizilerinin çift yönlü hareketlerinin kontrolüdür.



Mory Gharib, “Koruyucu diye adlandırdığımız bir projemiz var. Çevreyi izleyebilen otonom robot sistemler ile bir durum hakkında sınırlı etkileşimde bilgi toplayabiliriz. Zorlu ortamlarda kolayca yürüyebilen ve uçabilen sistemleriniz varsa, insanların, drone’ların veya yavaş yürüyen robotların ulaşamadığı insanlara hızlıca erişebilirsiniz. Bu sistem ile bir kişinin zarar görmemesi için ihtiyaç duyulan bilgileri ya da araçları alabilirsiniz. Bu düşünce, robot ve drone üreticilerini korkutur. Çünkü bunun zor olduğunu veya olmayacağını düşünürler. Leo’nun bunu yapabileceğini söylemiyoruz. Ancak bir robotun ne zaman, hangi tür modu kullanılacağına karar verebilen bir yaklaşım olduğundan Leo ile bunu test edebiliriz.” şeklinde açıklamasıyla bir robot için olabilecek potansiyel uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Soon-Jo Chung, robotun tenis veya badminton oynaması için ihtiyaç duyacağı kolları eklemeyi de planladıklarını söyledi. Ağır mekanizmalı robotlara kıyasla, Leo’nun üretimi daha ucuz olacak. Şimdilik Leonardo için erken olsa da araştırmacılar, bu robotun bir gün keşif amacıyla kullanılacağını hatta uzay araştırmalarında ve başka gezegenleri incelemede yardımcı olabileceğini de söylüyor.




 

Kaynak:

►spectrum.ieee.org

►interestingengineering.com

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.