elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Günsel B9 Seri Üretime Hazırlanıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yerli ve milli elektrikli otomobili olan Günsel, 2021 yılında da oldukça gündemde olacağa benziyor. Biz de bu yazımızda Günsel ve üretim planlaması hakkında bilgiler veriyor olacağız.



A- A+
04.03.2021 tarihli yazı 5203 kez okunmuştur.
Türk mühendislerinin 1,2 milyon saat emekle sıfırdan geliştirdiği yerli otomobil olan Günsel, ilk modeli olan B9, KKTC’nin toprağını, mavi vatanı ve bayrağı simgeleyen sarı, mavi ve kırmızı renklerde üretildi. 5 farklı renk seçeneğine sahip olacak Günsel B9'un ilk üç rengi Şubat 2020 tarihinde tanıtıldı. Seri üretim için alt yapı ve tedarik hazırlıkları yapan Günsel, Türkiye’den ve dünyadan 800 tedarikçi ile beraber çalışarak 2025 yılında 30 bin araçla piyasada olmayı hedefliyor.
 

Şekil 1: Günsel B9
 


Günsel B9 Özellikleri

Yakın Doğu Üniveristesi bünyesinde 100’ü aşkın Türk mühendis ve tasarımcı tarafından Kıbrıs’ın simgesi olan Muflon’dan esinlenerek tasarlanan B9 modelinin teknik özelliklerinden bazıları şunlardır:
 

► 0’dan 100 kilometreye 8 saniye gibi kısa bir sürede ulaşıyor.
► Maksimum 170 km/saat (elektronik olarak sınırlandırılmış) hızına ulaşabiliyor.
► 140 KW bir elektrikli motora sahip olan B9, 350 km menzile ulaşabiliyor.
► Süper şarj ile yarım saatte şarj olabiliyor.
► Enerjiyi boşa harcamayan jeneratif fren sistemine sahip.
 
GÜNSEL B9'un 12.1" ekrana sahip araç içi eğlence ve bilgilendirme sistemi ile 12.3" ekranlı dijital gösterge sistemi, sunduğu birçok özellik sayesinde sürüş deneyiminizi iyileştiriyor.
 

Şekil 2: Günsel B9 İç Mekan

► İlginizi çekebilir: Araç Kabin İçi Güvenliğinde ToF Sensörleri
 

Günsel Üretim Tesisi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Başkenti olan Lefkoşa’da 20 bin metre kare alana kurulu Yakın Doğu Üniversitesi kampüsü içerisinde faaliyet gösteren Günsel Üretim Tesisinde ilk etapta 2021’in son çeyreğinde 2000 adet, 2025 yılına kadar ise 30 bin araç kapasitesine kadar araç üretilmesi planlanıyor. Tasarımdan Ar-Ge’ye, üretimden pazarlamaya kadar tüm otomotiv süreçlerini yenilikçi bir yapıyla tek bünyede toplayacak olan Günsel üretim tesisi, ülkenin temel sanayisine, ekonomisine, teknolojik gelişimine ve güçlü itibarına büyük bir katkı sağlaması bekleniyor.
 
Sahip olduğu özellikleriyle beğenileri üzerine çeken Günsel B9’un Türkiye’den de oldukça ilgilileri var. Öncelikle anavatan Türkiye’ye ihracat planlaması yapan Günsel KKTC’de yaygın olarak sağ direksiyonlu araçlar kullanılmasından dolayı sağ direksiyonlu araçlar üretileceği gibi Türkiye ve diğer ülkeler için sol direksiyonlu araçlarında üretimine başlayacak. Türkiye’ye ilk ihracatı 2022 yılının başında yapmayı planlayan şirket B9 modelini Türk insanının beğenisine sunacak.
 

Şekil 3: Günsel Üretim Tesisi 
 

Test Sürüşü İmkanı



Şekil 4: Günsel Test Sürüş Alanı
 
Günsel, son zamanlarda başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere, bakanlar, parti temsilcileri, milletvekilleri, bürokratlar, iş, medya ve spor dünyasından isimler tarafından test ediliyor. Günsel, başlayan test sürüşleri ile de aynı zamanda kapılarını halka açmış durumda. Böylece bugüne kadar binin üzerinde kişinin test ettiği Günsel’de direksiyona halk geçecek. 
 
 
Kaynak:


► gunsel.com.tr
► neu.edu.tr

 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.