elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Evrensel Bilgisayar Belleği İcat Edildi

Mevcut olan dijital enerji krizini çözebilecek yeni bir bilgisayar belleği türü İngiltere’de bulunan Lancaster Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından icat edildi ve patentlendi. Bilimsel raporlarda yayınlanan araştırmalara göre, yeni elektronik bellek ultra düşük enerji tüketimini vaat ediyor. Bu yeni bellek türü hakkında detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.



A- A+
30.06.2019 tarihli yazı 7920 kez okunmuştur.
Evlerde verimli aydınlatma ve cihazlardaki enerji tasarrufu ile enerji ihtiyacı bir miktar minimalize edilmektedir. Ancak bilgisayar ve diğer küçük aletlerin kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber bu durum ortadan kalktı. Akıllı cihazlar, hoparlörler ve ev cihazlarının, optimum seviyede çalışabilmeleri için daha çok enerjiye ihtiyaç duymaktadır. 2025 yılı itibariyle, bir tsunami verisinin küresel elektriğin beşte birini tüketmesi bekleniyor.
 

Bu yeni bellek yardımıyla, veri merkezlerindeki en yüksek güç tüketimi hemen hemen beşte bir oranında azaltabilecek. Yeni bellek cihazı başlatılmaya ihtiyaç duymadan tuş vuruşlarında bile ani bir şekilde enerji tasarrufu sağlayan uyku moduna girebiliyor. Yeni belleğin sahip olduğu özelliklere bakılıdığında, aslında bilim insanlarının yıllardır üzerinde çalıştığı “Evrensel Bellek”i gerçekleştirebildiklerini görüyoruz.

Elektronik bellek cihazına birkaç şirket ilgi duyup araştırmalara katılırken, ABD tarafından da patent verildi. Belleği oluşturan bilim insanları, kararlı, uzun vadeli veri depolama ve düşük enerjili yazma ve silme arasında seçim yapma ikilemini çözmek için kuantum mekaniği kullandı.

 

Bellek, bilgisayarların 'çalışma belleği' olan Dinamik Rasgele Erişim Belleği (DRAM) ve flash sürücülerdeki uzun vadeli belleğin 100 milyar dolarlık pazarının yerini alabilir. DRAM'a veri yazmak hızlı ve düşük enerjili olsa da, veriler değişken olduğundan kaybolmamaları için sürekli yenilenmesi gerekiyor. Bu da verimsiz bir uygulamadır. Flash sürücülerinde ise veriler güçlü bir şekilde depolanır, ancak yazma ve silme işlemleri yavaş ve enerji yoğundur. Bu sebeple çalışma belleği için uygunsuz hale gelir.

Lancaster Üniversitesi'nden Fizik Profesörü’nün belirttiğine göre bu bellek evrenin yaşını aşması öngörülen gerçek bir veri saklama süresine sahiptir, hatta verileri DRAM’e göre 100 kat daha az enerji kullanarak kaydedip silebilecek.
 


Kaynak:

►ScienceDaily
Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.