elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Etiyopya’da Afrika’nın En Büyük Rüzgar Çiftliği Kuruldu

Rüzgar enerjisinde ciddi bir potansiyel barındıran Afrika kıtasının en büyük rüzgar çiftliği Etiyopya'da açıldı. Toplamda 120 MW kurulu güce sahip bu rüzgar çiftliğinde 84 adet yüksek teknoloji rüzgar türbini bulunmakta. Haberimizin detayları yazımızda.



A- A+
29.10.2013 tarihli yazı 11221 kez okunmuştur.
Etiyopya başbakanı Hailemariam Desalegn tarafından açılışı gerçekleştirilen rüzgar çiftliği Afrika kıtasının en büyük santrallerinden biri olma özelliğini taşıyor. Kıtanın yenilenebilir enerji endüstrisi için yatırıma oldukça elverişli olduğunu kaydeden başbakan bu tür yatırımların ileride de devam edeceğini açıkladı. Kurak bir bölge üzerinde yükselen Ashegoda rüzgar çiftliği toplamda elektrik üretmek için 84 adet yüksek teknoloji rüzgar türbinine sahip.
 
Başkent Addis Ababa'nın  yaklaşık 475 km kuzeyinde yer alan proje 120 MW güç üretim kapasitesine sahip olup, yılda 400,000 MWh elektrik üretecek. Dört yıla yakın süren proje çalışmalarında aşama aşama ulusal şebekeye 90,000 MWh elektrik verildi. 
 


►İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Büyük  10 Rüzgar Santrali
 
Projenin finansmanı ise Fransız şirket Vergnet SA tarafından 36 ayda tamamlandı. Denetleme kısmı ise Alman şirketi Lahmeyer International tarafından gerçekleştirlecek olan projenin güç kaynağı ünitelerinin Etiyopya Ulusal Elektrik ağı tarafından yapıldığı dile getirildi. Projenin jeoteknik araştırmaları, yol araştırmaları, türbin temelleri, alt istasyon montaj ve elektro-mekanik montaj işleri gibi inşaat işleri yapımında yer almış Etiyopya'nın ulusal şirketleri çok önemli bir deneyim paylaşımı sağladı. 
 
Etiyopya, Afrika kıtasında yenilenebilir enerjide önde gelen üreticilerden olmayı hedeflemekte. Bu büyük projeden önce Addis Ababa'nın güneydoğusunda her biri 51 MW kapasiteli iki küçük rüzgar çiftliği daha inşa edilmişti. Son on yıl içinde ortalama % 10'dan fazla  ekonomik büyümeye karşılık bu tür kolay dönüşümlü yenilenebilir enerji projelerinin hayata geçmesi gerektiğini söyleyen başbakan bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
 


►İlginizi Çekebilir: Türkiye'de Rüzgar Enerjisi ve Gelişimi
 
Hükümet ise azalan yağışlar nedeniyle hidroelektrik enerjisinin yeterli olmadığını, ileriki yıllara yönelik böyle bir yatırımın olması gerektiğini öngördü. Çinli firma Hydrochina tarafından yapılan bir çalışmaya göre Etiyopya'nın kuzey ve güney bölgelerinde rüzgar enerjisi için yüksek potansiyel olduğu doğrulandı. Greenpeace Afrika iklim ve enerji savunucusu Ruth Mhlanga:, "Kıtada yenilenebilir enerjinin payını artımamız gerekmekte. Etiyopya bu tür yatırımlar için oldukça cazip bir ülke. Yatırım, çevre ve iklim açısından oldukça iyi " diye çevresel ve ekonomik  önlemler için  daha fazla yerel ve yenilenebilir enerji üretimi gerektiğini bir uyarı notu olarak sözlerine ekledi.
 

Kaynak


►The Guardian

Yunus Emre Sarıbuğa Yunus Emre Sarıbuğa Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.