elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Endüstriyel Tesislerde Sürdürülebilir Enerji Verimliliği

Global trend analizlerinde Enerji maliyetlerinin ve enerjiye olan talebin artışı Enerji verimliliğinin oldukça önemli olduğunu bizlere göstermektedir. “Enerjiyi verimli kullanmak” ve “Tasarruf yapmak” gibi terimler hem endüstride hem de bireylerin günlük yaşantısında birer sorumluluk haline gelmiştir. Bu kapsamda bireysel olarak yapacağımız küçük adımlar ve endüstride akıllı sistemler sayesinde enerjiyi verimli kullanarak gelecek nesillere sürdürülebilir bir gelecek bırakabiliriz. Enerji tüketiminin bilinçsiz olması sebebiyle mevcut enerji kaynaklarımızın daha verimli nasıl kullanılacağı konusunda bir çok çözüm ve olanaklar oluşturmuştur. Bu yazımızda enerji tasarrufundan çok enerjiyi verimli ve akıllı kullanmak, sürdürülebilir enerji verimliliğinde dikkat edilmesi gereken adımlara odaklanacağız.



A- A+
16.05.2023 tarihli yazı 9728 kez okunmuştur.
Öncelikle “Enerji verimliliği” denince aklımıza mevcut kaynakların daha az kullanılması geliyor. Hepinizin aklına evlerimizde yaptığımız basit eylemler gelmektedir ve bu tarz eylemler elbette çok önemlidir fakat akıllı sistemler ve ölçme gibi teknolojik altyapılar eklendiğinde enerji verimliliği kapsamına girer. Bu kapsamda akıllı aydınlatma otomasyonu ve akıllı termostatları örnek verebiliriz.




Enerji verimliliği” temelde aktif enerji ve pasif enerji verimliliği olarak ikiye ayrılır. Pasif enerji verimliliği temel ve kolay aktiviteleri içerir, akıllı sistemler içermez. Örnek olarak mevcut binanıza yalıtım yapılmasını verebiliriz. Aktif enerji verimliliği ise otomasyon izleme ve akıllı sistemler içeren maliyeti olan ama katma değeri yüksek olan aksiyonlardır. Örnek olarak ölçme analiz sistemleri, aydınlatma otomasyonu, bina yönetim sistemlerini verebiliriz. Günlük hayattan verdiğimiz bu örneklerle birlikte endüstrideki uygulamalarına göz atalım.

Enerji verimliliğinin amacı daha az enerji kullanarak daha verimli hizmet elde edebilmektir. Enerji maliyetlerinin artışı birim üretimdeki maliyetin bile hesaplanması ve azaltılması için neler yapılması gerektiği konusunda farkındalık yaratmıştır. Bu sayede ürün maliyetlerinizi düşürebilir ve daha karlı üretim yapabilirsiniz. Bunun için yapılacak olan sistemlere “enerji verimliliği sistemleri” denir. Enerji verimliliği sistemleri akıllı otomasyonlardan oluşur.

 
Phoenix Contact, gelecek nesillere sürdürülebilir ve yeşil bir gelecek bırakmak için 100 yıllık inovasyon tutkusuyla çözümler geliştiriyor 


Sürdürülebilir enerji verimliliği döngüsü 3 temel adımdan oluşur;

Ölçme
► Temel unsurların belirlenmesi
► Kontrol ve İzleme geliştirme

 


Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz” mottosunu bir çoğunuz duymuştur. Enerji verimliliğin ilk adımında “ÖLÇME” yer almaktadır ve bu konu çok önemli bir temeldir. Ancak ölçebildiğiniz ve izleyebildiğiniz kadar verimli olabilirsiniz. “ÖLÇME” adımı için en önemli ihtiyaç ise enerji analizörüdür. Enerji analizörleri sahadaki tüketimlerin ölçülmesi için kullanılan yeni nesil akıllı elektronik cihazlardır. Enerji analizörlerine enerji verimliliği, enerji kalitesi, tüketim analizi gibi ölçümler için ihtiyaç duyulur. Enerji analizörleri panolarda, makinelerde ve endüstriyel tesislerde kullanılır. Phoenix Contact Empro enerji analizörleri akıllı algoritması ve yüksek hassasiyetli ölçme teknolojisi ile enerji ölçer ve analiz eder.



Enerji Analizörü seçilirken dikkat edilmesi gerekenler;

► Hangi parametreleri ölçmek istiyorum?
► Ölçme hassasiyeti?
► Haberleşme gerekli mi?
► Enerji yönetim yazılımı ile entegrasyon sağlanacak mı?
► Enerji analizörü nerede kullanılacak? Pano içi ray tipi veya pano kapağında montaj olabilir.

Ölçme sistemlerinde kullanılan enerji analizörlerindeki en önemli özelliklerden biri de haberleşme olmasıdır. Gelişmiş haberleşme altyapısına sahip Empro enerji analizörleri Modbus, Profinet ve Ethernet IP ile kolayca veri aktarımına olanak sunar.

Diğer bir önemli adım olan kontrol ve izleme geliştirme için Phoenix Contact Proficloud bulut tabanlı yeni nesil kullanıcı dostu enerji yönetim sisteminden verileriniz kolayca izlenir. Phoenix Contact yeni nesil Enerji yönetimi yazılımları esnek ve bulut teknolojisi ile cihazlardan alınan verileri tüketim analizi olarak gerçek zamanlı sunar.

Proficloud.io Phoenix Contact’ın yeni nesil kullanıcı dostu tak çalıştır bir IIoT platformudur. Günümüz teknolojisinde bulut yazılım çözümlerine olan talebi hepimiz görmekteyiz. Esnek ve gelişmiş bulut teknolojisine sahip olan Proficloud.io ile kurulum ve yatırım maliyetinden tasarruf yaparak hızlı ve verimli projelendirme sağlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Bina Otomasyonunda Elektromobilite
 

Proficloud’un sunduğu ayrıcalıklar ile sizlerde enerji verimliliğinizi üst segmente taşıyabilirsiniz;

► 8 görsel opsiyon ile istatiksel veri gösterimi
► Enerji güç gibi birçok parametreyi görselleştirme
► Başka marka sayaçlarda data alma .csv file.csv formatında data
► Görsel enerji performansı
► Fonksiyonel raporlama
► Alarm yönetimi

Phoenix Contact Sürdürülebilir Enerji verimliliği için yapılacak olan adımlarda yenilikçi teknolojisi ve esnek ürün gamı ile uçtan uca çözüm sunar. Bu sayede bireysel ve endüstri alanında alacağımız aksiyonlar ile gelecek nesillere çevreci ve yeşil bir dünya miras bırakabiliriz.



Kaynak:

     
                                                        
                   

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar