elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın İlk Yenilenebilir Enerji İletim Hattı

Çin, dünyada türünün ilk örneği olan yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği taşıyacak iletim hattının inşaatını tamamladı. Detaylar haberimizde.



A- A+
17.06.2020 tarihli yazı 10689 kez okunmuştur.
Çin Devlet Şebeke Grubu (China’s State Grid Corporation) tarafından yaptırılan 1.587 kilometrelik hat ile birbirine nispeten uzak olan Qinghai ve Gansu illerinde rüzgar ve güneş santrallerin üretilen elektrik enerjisi, daha yoğun nüfuslu olan doğudaki Henan şehrine iletecek. 3,2 milyar dolara mal olan yüksek kapasiteli hat ile, Qinghai ve Gansu şehirlerindeki temiz enerji üretimini teşvik etmesi amaçlanıyor.

Yılda 40 milyar kWh taşıma kapasitesindeki ±800 kV gerilime sahip doğru akım iletim hattının, aralık ayında tam olarak faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Yüksek gerilimli doğru akım hatları, sadece + ve – kablolarının olması, aynı kesitteki iletkenle daha yüksek güç taşınabilmesi, uzun mesafelere iletimde yüksek kapasitans etkisi oluşmaması ve su altı iletimde daha uygun olması gibi avantajlara sahiptir.

Kurum, projenin önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji ve ilgili sektörlerde yaklaşık 10.000 istihdam yaratabileceğini söyledi. Hattın başlangıç tarafı olan Qinghai ve Gansu halihazırda yaklaşık 40 GW rüzgar ve güneş enerjisi üretim gücüne sahip santrallere ev sahipliği yapıyor. Çin Devlet Şebeke Grubu, yıllık 390 milyar dolar hasılat ve 920 bin çalışanıyla dünyadaki en büyük elektrik dağıtım firması ve en büyük 5. şirket olma unvanına sahiptir.
 

 Çin’de Kurulu Ultra-Yüksek Gerilimli İletim Hatları ve Üretim Alanları

Kurum, geçtiğimiz aralık ayında, yaklaşık 1 milyar dolar ödeyerek Umman iletim ağının %49’unu satın aldı ve halihazırda Brezilya, Filipinler, Portekiz, Avustralya, İtalya ve Yunanistan’da bulunan 63 milyar dolar değerindeki yurtdışı iletim ağı portföyünü genişletti. Devlet Şebekesi, web sitesine göre, 27.570 kilometreyi kapsayan 19 ultra yüksek gerilimli iletim hattına sahip.



Kaynak:

► transformers-magazine.com

Kenan Altunbaş Kenan Altunbaş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.