elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Drone Kazalarından Faydalanılabilir

İHA'ların engellere ve birbirine çarpmaları en büyük sorunlardan biridir. Pennsylvania Üniversitesi mühendisleri, droneların çarpışmalarını bir sorun gibi görmektense; gerçekleşen çarpışmalardan faydalanmanın yöntemlerini buldu.



A- A+
19.02.2018 tarihli yazı 7717 kez okunmuştur.
Pennsylvania Üniversitesi'nden Vijay Kumar, sadece koruyucu kafesleri ve basit sensörleri bulunan mikro droneları; karşılaştığı engellerden, kimi zaman engelin içerisinden geçerek kimi zaman da birkaç zıplatma hareketi uyguladıktan sonra basitçe kurtulabildiklerini göstermişti. En son olarak ise Vijay Kumar’ın labaratuvarlarında üretilen bu mikro droneların, çapışmalardan kaçınması yerine bu çarpışmaları faydalı uygulamalara çeviricek yöntemler bulundu. Üzerinde çalışılan mikro droneların rulo kafeslerinin, ısı ile sertleştirilmiş karbon fiber ipliklerden yapıldığı göz önünde bulundurularak; bu mikro droneların engellerle çarpışmasını faydalı uygulamalara dönüştürebilmek için birbirinden farklı 3 yöntem bulundu.Bu yöntemler;

1-Herhangi bir bölgenin engel haritasını çıkartabilir: Çarpışmaktan korkmadan uçan mikro dronelar, seçilen herhangi bir yerin; hangi bölgesinde engel olduğunu gösteren bir haritayı çıkarabilir. Bu yöntem, tek bir çıkışı bulunan labirente konulmuş fare deneyine benzerdir. Bu deneyde, labirent çıkışını bulmak için yol alan farenin; kapalı bölgelere çarptığındaki bölgeler not alınırsa labirent çıkışı bulunabilir. Çarpışmaktan korkmadan uçan mikro dronelar da labirentteki farenin izlediği yola benzer bir şekilde, her bir çarpışmanın nerede gerçekleşeceğini gösteren bir resim oluşturabilir. Bahsedilen bu yöntem, herhangi bir insansız uçan robot sürüsü sayesinde gerçekleştirilebir. Ancak karşılaşılan engellere çarpışma sonucunda kullanılan uçan robotlar zarar göreceği için, üzerleri stereo kameralar ya da lidar ile donatılmış dronelar kullanmak yerine temel sensörlerle donatılarak hazırlanmış bir robot kullanmak daha güvenilir ve düşük maliyetlidir.

 
 
  ►İlginizi Çekebilir: Drone'ların Hava Trafik Kontrol Sistemi

2-Droneların yön değiştirmesi artık daha kolay: Bütün dronelar uçtukları yönün tersi yöne dönerek uçuşlarına devam edebilirler ancak; bu işlemi gerçekleştirebilmek için önce hızlarını yavaşlatmaları ve sonrada yön değiştirmeleri gerekir. Yön değiştirme işlemi, herhangi bir engel ile karşılaşıldığında droneların engelin içine dalması ile daha hızlı bir şekilde yön değiştirmesi gözlemlendi. Bu yöntem zaman bakımından oldukça avantajlı olabilir ve saldırı dronelarında da kullanılabilir.

3-İstenilen bölgeyi istenen şekilde yükleyebilirler: Açıklanan son yönteme göre; üzerlerine gerekli sistemler yerleştirilmiş dronelar, herhangi bir ışık sistemiyle donatılmamış karanlık ortamlarda, engellerle çarpıştıklarında çarpışma noktalarına küçük yükler yükleyebilir. Bu konu üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları bu yöntemi, bodrumda uçan ve üzerlerine  küçük manyetik LED fişekleri yerleştirilmiş dronelarla yaptıkları çalışmayla gösterdiler. Yapılan çalışmada dronelar karanlık olan bodrumda çarptıkları yerleri aydınlattı. Bu yöntemden esinlenilerek,
droneların üzerine yerleştirilmiş sensörler ile  hava kalitesi, radyasyon miktarı, kimyasal kirleme oranı ölçülebilir.


Yukarıda bahsedilen yöntemlerin hepsinin kullanılabilir hale gelebilmesi için harici bir hareket yakalama sistemi gerekiyor ayrıca; bu yöntemlerin uygulanabilmesi için gereken hesaplamalar, başka robotlar üzerinde de denenmiyor. Bu olumsuzluklar, üretilen bu yöntemlerin rahatça donatılmış bir robot laboratuvarında çalışacağını; ancak şimdilik hiçbir yerde yarar sağlayacak bir uygulamada kullanılamayacağnı gösteriyor ancak;  Vijay Kumar'ın labaratuvarlarında çalışan araştırmacılar yaptığı açıklamaya göre; lokalizasyon ve görsel odometri üzerinde iyileştirmeler yaparak, bu yöntemleri bir kaç yıl içinde bağımsız robotlarda gerçekleştirebileceklerini duyurdular.



Kaynak:

Spectrum.iee

Serap Uygur Serap Uygur Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.