elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dokunmatik Ekran Teknolojilerinde Son Gelişmeler

Günümüzde dokunmatik ekranların her alanda mevcut konumunu görmekteyiz. Peki dokunmatik ekran teknolojisinde son gelişmeler nedir? Ve 20-25 yıllık geçmişe sahip dokunmatik ekran teknolojisi nasıl bir ilerleyiş gösterdi? Detaylar yazımızın devamında



A- A+
11.07.2020 tarihli yazı 10887 kez okunmuştur.
Dokunmatik ekranları yıllardır kullanmaktayız ve yaşantımızın çoğu yerinde dokunmatik ekran ile etkileşim halindeyiz. Bu teknoloji birçok avantaj sağlamakla birlikte yapılan işi kısa zamanda hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor.  Dokunmatik ekranın kendisi pahalı olsa da istenen bir teknolojidir çünkü hemen hemen her projeye entegre edilebilir. Sonuç olarak dokunmatik ekranlar akıllı telefonlara, tabletlere, arayüzlere, arabalara ve hatta satış noktası sistemlerine uygulanan bir teknoloji haline geliyor.

Dokunmatik ekranlarda birçok farklı sistem bulunmaktadır ve geçmişten günümüze bu sistemler gelişerek gelmektedir. Bu alandaki en son gelişmelerden biri de Microchip'in yeni piyasaya sürülen dokunmatik ekran denetleyicileri olan maXTouch portföyüdür. Bu portföyün mühendislere endüstrinin en küçük otomotiv sınıfı dokunmatik ekran denetleyicilerini getirdiği söylenmektedir. Dokunmatik ekran teknolojisi tam olarak nasıl çalıştığını ve Microchip'inki gibi bir dokunmatik ekran denetleyicisi nasıl devreye girdiğini inceleyelim.



► İlginizi Çekebilir: Dokunmatik Ekranlar Nasıl Çalışır?
 

Dokunmatik ekran teknolojileri

Dirençli dokunmatik ekranlar

Ekrana yeterli basınç uygulayınca dokunuşunuza direnç gösterir. Bu ekran elektriği ileten iki katmandan oluşur ve aralarında küçük ayırıcılar bulunur. Ekrana bir temas olduğunda elektrik akımı değişir cihaz yazılımı bu değişikliği fark eder ve uygun komutu gerçekleştirir.
 

 

Kapasitif Dokunmatik Ekranlar

Bu ekranlar elektrik yükü taşıyan herhangi bir şey ile temasında elektrik alan bozulur burada elektrik yükünü taşıyan şey sizsiniz yani eliniz,  kapasitif dokunmatik ekranlar iki çeşidi bulunmaktadır; Yüzey ve  projeksiyon.
 
Projeksiyon kapasitif dokunmatik ekranlar,  yalıtkan tabaka ya arka tarafa kazınmış iletken bir ızgara desenine ya da her biri üst üste yerleştirilmiş elektrot sıralarına sahiptir. İletken bir nesne (parmak gibi) üst yalıtım katmanıyla temas ettiğinde iki iletken katman arasındaki akım değişir bu da dokunuşun konumunu belirlemek için kullanılabilir.

Yüzey kapasitif dokunmatik ekranlar,  arka tarafında iletken bir malzeme bulunan tek bir yalıtkan katman kullanır. Ekranın köşelerinin her biri sensörlere bağlanır ve bir parmak yalıtkan tabakanın üst tarafı ile temas ettiğinde akım değişir ve dokunulan alan tespit edilir.



Microchip teknolojisi bugün pazar lideri maXTouch  portföyünün , endüstrinin en küçük otomotiv sınıfı paketli dokunmatik ekran kontrolörleri olan yeni  MXT288UD dokunmatik kontrolör ailesiyle genişletildiğini duyurdu.

Microchip'in insan makine arayüzü ve dokunmatik fonksiyon grubunun başkan yardımcısı Fanie Duvenhage  “Otomotiv OEM'leri, akıllı yüzeyler ve çok işlevli ekranlar aracılığıyla kullanıcı deneyimini geliştirmeye devam ederken aynı zamanda rahat ve dikkat dağıtmayan bir ortam sağlıyor.” 


“Pazardaki bu ihtiyaçlara cevap veren Microchip, endüstrinin en küçük otomotiv sınıfı dokunmatik kontrolör paketine artan performans ve maliyet tasarrufu sağlayan yeni MXT288UD dokunmatik kontrolör ailesiyle hali hazırda lider otomotiv dokunmatik ekran çözümleri portföyünü geliştiriyor.”


Buna ek olarak MXT288UD-AM ve MXT144UD-AM cihazları deri, ahşap veya pürüzlü yüzeyler boyunca  nem varlığında bile  çok çeşitli kaplama malzemeleri ve kalınlıkları sayesinde çok parmaklı kalın eldivenlerin algılanmasını ve izlenmesini sağlar. Normalde bu kaplama malzemelerinin dielektrik sabiti, dokunmanın algılanmasını sınırlayacaktır ancak bu cihazlar yüksek sinyal / gürültü oranına (SNR) ve tescilli diferansiyel karşılıklı edinim şemasına sahip çoklu parmakları güvenilir bir şekilde tespit etmek ve izlemek için benzersiz bir çözüm sunar. Örneğin araba paylaşım uygulamalarında bu güvenilir dokunma işlevi yağmur, kar veya aşırı sıcaklık gibi herhangi bir ortamda dış ekranda dokunmatik koordinatları izleyerek kullanıcıların dışarıdan bir araca erişmesine yardımcı olur.  Motosikletler ve diğer motosiklet araçları da bu tür hava koşullarına dayanıklı tasarımlardan yararlanır.

Bu dokunmatik ekran teknolojilerini kullanarak günümüzde ve gelecekte tasarımcılara çok sayıda tasarım fırsatı sunmakla kalmaz ayrıca sistemlerle arabirimi kolaylaştırır. Çok karmaşık olabilecek menülerle etkileşim kurma ve eldiven çıkarmanın mümkün olmadığı zorlu ortamlarda dokunmatik ekran işlevselliği için olanak sağlar.


Kaynak:

 
► allaboutcircuits.com
► mikrochip.com


 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.