elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Danimarka Dünyanın İlk Enerji Adasını İnşa Edecek

Danimarka, Kuzey Denizi’nde 3 milyon konutun elektrik enerjisini karşılayacağı dünyanın ilk enerji adasını inşa etmeye hazırlanıyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
09.02.2021 tarihli yazı 5511 kez okunmuştur.
Danimarka, Kuzey Denizi’nde 3 milyon konutun elektrik enerjisini karşılayacağı dünyanın ilk enerji adasını inşa etmeye hazırlanıyor. Bu enerji adasının büyüklüğü, 18 futbol sahası yani yaklaşık 120.000 metre kare olacak. Sonrasında ise bu sayının 3 katına çıkartılması planlanıyor.

Danimarka Enerji Dairesi’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, projenin hükümetin çoğunluk hissesine sahip olduğu bir kamu-özel ortaklığına ait olacağını belirtti. Maliyeti tahmini olarak 34 milyar dolar olan bu proje, Danimarka tarihinin en büyük inşaat projesi olacak. Projenin inşaatına 2026 yılında başlanması planlanırken, tesis 2033 yılında faaliyete geçecek.



Şekil 1: 260 m (850 ft) yüksekliğinde açık deniz rüzgar türbinleriyle çevrili adanın bir izlenimi

► İlginizi çekebilir: Rüzgar türbinleri neden 3 kanatlıdır?

Denize 80 km (50 mil) uzaklıkta bulunan yapay adada, 200 dev rüzgar türbini merkezi görev alacak. Yapay adanın enerji üretme kapasitesi 3GW olacak. Kapasitenin zaman içinde 10 GW’a çıkması planlanıyor.
 
Enerji adası sadece Danimarkalılara değil, diğer komşu ülkelerin elektrik şebekelerine de elektrik sağlayacak. Bu ülkeler henüz açıklanmamış olsa da Danimarka Teknik Üniversitesi'nden Prof. Jacob Ostergaard BBC'ye yaptığı açıklamada, İngiltere, Almanya ve Hollanda'nın da elektrik enerjisinden yararlanabileceğini söyledi. Ayrıca Prof. Ostergaard "Bu devasa bir proje.Bu proje Danimarka rüzgar türbini endüstrisi için büyük bir adım. Karada liderlik ediyorduk, sonra açık denize adım attık ve şimdi de enerji adaları ile yol alıyoruz, böylece Danimarka endüstrisini öncü bir konumda tutacak."  dedi. Danimarka Enerji Bakanı Dan Jorgensen ise bu projeyle haritanın değişeceğini belirtti.
 

Şekil 2: Plan, adanın başlangıçtaki 120.000 m2'den 460.000 m2'ye çıkması.

► İlginizi çekebilir: Elektrik Sistemlerinde Neden 50 Hz Frekansı Kullanılır?
 
Danimarka, Kuzey Denizi'nde inşa edilecek dev enerji adasının haricinde Baltık Denizi'nde bulunan Bornholm açıklarında küçük bir enerji adası daha inşa etmeyi planlıyor. Bornholm enerji adasının kapasitesi ise 2 GW. Bu enerji adası üzerinden Almanya, Belçika ve Hollanda'ya elektrik sağlanması için anlaşmalar da imzalanmış durumda.
 


Şekil 3: Bölgenin haritası


► İlginizi çekebilir: Açık Deniz Rüzgar Enerjisinin Potansiyeli
 
Yeni adanın nerede inşa edileceği gizliliğini korurken, Kuzey Denizi'nden 80 kilometre içeride olacağı biliniyor. Danimarka televizyonu, Danimarka Enerji Ajansı'nın geçen yıl yaptığı bir araştırmanın, Jutland kıyılarının batısında iki bölgeyi işaretlediğini ve her ikisinin de yaklaşık 27 metrelik sığ bir deniz derinliğine sahip olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği geçen Kasım ayında, 12 GW olan mevcut açık deniz rüzgarı enerji kapasitesini 2030’a kadar 60GW’a, 2050’ye kadar da 300GW’a çıkarmayı hedeflediğini açıklamıştı. Danimarka, yeni enerji adalarıyla  Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücünü giderek artıran ülkeler arasında önemli bir yer alacak gibi görünüyor.
 
Kaynak:


► BBC
► ens.dk


YAZAR: Cemre AÇIKGÖZ

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.