elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Daha Etkili Buharlaşma İçin
"Metalik Çim"

Drexel Üniversitesi’ndeki araştırmacılar elektronik soğutma sistemleri, klima ve buhar türbinlerinin performansını arttıracak olan tütün bitkisindeki bir virüsten metalik nanokaplama geliştirdiler. Su arıtma tesisleri ve elektrik üretimi için kullanılan buhar türbinleri suyun sıvıdan gaza geçişine dayanıyor. Bu geçişin daha etkili oluşu enerji hedeflerine büyük etki yapabilecek. Detaylar yazımızda.



A- A+
22.04.2015 tarihli yazı 6477 kez okunmuştur.
Çığır açan gelişmenin habercisi çok ilginç bir kaynak olan tütün bitkilerinde yaygın bulunan bir virüs. Tütün mozaik virüsü tespit edilen ilk virüslerden olup (1930) o günden bu yana üstünde detaylı araştırmalar yapılmaktadır. Tabakalaşmış proteinlerden yoğun bağlantılarıyla çevrelenmiş tek zincirli bir RNA’ya sahip virüsün kendi kendine birleşen nanoyapılar için ideal olduğu düşünülüyor.
 

 


Drexel Üniversitesi’nde Matthew McCarthy ve takımı virüsü, suyu yüzeyin her yerine eşit olarak dağıtmak için kapiler etkiyi kullanan özel bir tabaka oluşturmak için kullanıyor. Bilim adamları bu şekilde tabaka oluşturmanın sıvının 3 kat daha etkili kaynamasını sağladığını keşfetti. Su veya herhangi bir sıvı kaynamaya başladığında buhar kabarcığının oluşup, sıvıyı ısı yüzeyinden ayıran yere yapıştığı bir noktaya gelinir. Bu kritik noktada kabarcıklar sıvının değil yüzeyin ısınmasına neden olduğu için sıvının her noktasının eşit ısınmasını engeller.
 

Bu problemi çözmek için moleküle kanca şeklini kazandıran tütün mozaik virüsü üzerinde inceleme yapıldı. Bu özellik virüsün herhangi bir yüzeye yapışmasına olanak sağlıyor. Daha sonra araştırmacıların metalik çim adını verdikleri sert yapıyı oluşturmak üzere tabaka haline geliyor. Sıvı bu yüzeyle temasa geçtiğinde çabucak bir şekilde kapiler etkiye bağlı olarak yüzeye yapışıp yayılıyor. Buna ek olarak hava kabarcıklarının yüzeyde oluşması ısınmanın etkinliğini arttırıyor.
 
Elde edilen ilk sonuçlara göre metalik çim kaplamasının kaynayan yüzeyi kaplaması kritik ısı akısında yüzde 240’lık bir artış sağladı. Bu durum kabarcıkların kaynayan yüzeye yapışmasında önce sıcak yüzeyden sıvıya daha fazla ısı transferi anlamına geliyor. Bundan sonrasında nanoyapıların şeklini ve düzenini değiştirerek farklı yüzey biçimleri üzerindeki çalışma durumu incelenecek ve performansı arttırmak için çaba gösterilecek.


Kaynak:

gizmag

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.