elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

5 Dakikada Şarj Olan Akü Geliştirildi

Kore’de bulunan Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, Enerji Depolama Araştırma Merkezi’nde yaptığı araştırma neticesinde yeni bir akü teknolojisi geliştirmeyi başardılar. Geliştirilen yeni akülerin en önemli özelliği ise daha hızlı şarj olması ve daha verimli olması. Yeni akü hakkında detaylar haberimizde.



A- A+
09.03.2020 tarihli yazı 9907 kez okunmuştur.

Yapılan testler sonucunda geliştirilen akünün piyasadaki diğer akülere göre daha verimli olduğu kanıtlandı. Kore’li araştırmacılar akünün etiket kapasitesini 4 kata kadar çıkarmayı başardılar. Silikon-Anot malzemeler kullanılarak üretilen pil, bu başarıyı sağlamış oldu.


Akülerin kapasitesini arttırmanın tek yolu, silikonun stabilite ve kararlılığını artırmak olduğunu iyi bilen Kore’li ekip kullandıkları sıra dışı yöntemle bunu sağladılar. Ekibin çalıştığı bu konuda bu güne kadar birden fazla öneri sunulmuş ve kullanılmaya çalışılmıştı fakat bu çözümler oldukça maliyetli bulunmuş ve reddedilmek zorunda kalmıştı. Aküler şarj ve deşarj sırasında hacminin değişmesinden dolayı kapasitesini gittikçe kaybederler. Bu sebeple de silikonun kararlı olması oldukça önem arz ediyor. İşte bu konuda yoğunlaşan ekip kullandıkları su, yağ ve nişasta ile bunu sağlamayı başardılar.

► İlginizi Çekebilir: Akü Nedir, Nasıl Çalışır?
 


Ekonomik ve Erişilebilir Malzemeler ( Su-Yağ-Nişasta )

 
Kore’li ekibin su, yağ ve nişastaya yoğunlaşmasının en önemli sebebi bu malzemelerin kolay tedarik edilmesi ve ekonomik olması. Bu sayede projenin uygulanabilirliği de önemli ölçüde artmış oluyor. Bu malzemeleri ısıl işlemden geçirdikten sonra silikon ve karbonu birbirlerine sabitleyen ekip akünün daha stabil çalıştığını gözlemlediler. Silikon ve karbonun birbirlerine pürüzsüz bir şekilde sabitlenmesi genleşmesini de engellemiş oldu.

Kore’li ekibin baş araştırmacısı olan Dr. Jung ise günlük malzemeler kullanılarak karbon ve silikon kompozit malzemeleri geliştirebildiklerini söyledi. Bu sistemin özellikle de elektrikli araçlarda kullanılabilecek olması oldukça dikkat çekti diyebiliriz. Akünün kapasitesinin artması ve stabil olarak çalışması elektrikli otomobiller için oldukça faydalı olacaktır öyle ki geri besleme ihtiyacı azalacağı için aracın maliyetini dahi etkileyecektir. Ayrıca akünün ömrünü de önemli ölçüde olumlu yönde etkileyecektir.

 

Yazar: İbrahim Akca

 

KAYNAK:

► interestingengineering.com



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.