elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yatırıma devam ancak yatırımcılar temkinli

Deloitte Türkiye, "Girişim Sermayesi Güven Anketi - Büyümeye Devam?" başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, geçtiğimiz yıl ile karşılaştırıldığında ekonomide olumlu gelişmeler olacağını düşünen katılımcıların %59'dan %50'ye düştüğü görülüyor.



A- A+
02.06.2011 tarihli yazı 3398 kez okunmuştur.

Yatırımcıların Türkiye'ye güveninin sürdüğü ve olumlu baktıkları, artan cari açık veya yaklaşan genel seçimler gibi etkenlerin, yatırımcıları daha dikkatli davranmaya itmiş olabileceği belirtiliyor.



Dünyanın lider profesyonel hizmet şirketi Deloitte, yatırımcıların Türkiye'nin ekonomik performansıyla ilgili önümüzdeki altı aydan beklentilerini ve güven derecelerini değerlendirdiği raporunu yayımladı. "Girişim Sermayesi Güven Anketi - Büyümeye Devam?" başlıklı raporda yatırımcıların Türkiye'ye güven derecesinin hala yüksek olduğu ancak daha temkinli bir yaklaşımın da güçlendiği belirtiliyor.



Yatırımcıların yarısı ekonomiden umutlu


Rapora göre yatırımcıların yarısı önümüzdeki altı ay için ekonomik gidişatın olumlu olacağına inanıyor. 2010 yılının ikinci yarısıyla karşılaştırıldığında, olumlu gelişmelere yönelik beklentisi olanların %59'dan %50'ye düştüğü görülüyor. Yatırımcılar, borç finansmanına erişim kolaylığının ise sabit kalacağını düşünüyor. 2010 yılının ikinci yarı sonuçlarına paralel olarak katılımcıların %78'i, 2011'in ilk yarısında net alıcı olacaklarını belirtiyor. Önümüzdeki altı ay içerisinde en az bir çıkış gerçekleştireceğini bekleyen katılımcıların 2010'un ikinci yarısına göre %24'ten %50'ye yükseldiği görülüyor.



İyimserliğin yerini dikkat alıyor


Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Sorumlu Ortağı Anthony J. Wilson şunları söyledi:



"2010 yılında, Gayri Safi Milli Hasıla'daki %8,9'luk güçlü büyümeye paralel olarak yatırımcıların güveninin arttığını görmüştük. 2011'de ise güven olmasına rağmen geride bıraktığımız 18 ay içerisinde 'temkin' unsurunun oluştuğunu, iyimserliğin biraz azaldığını gözlemledik."



'Girişim Sermayesi Güven Anketi'nde elde edilen çarpıcı sonuçlardan bazıları:



• İşlem hacminde artış bekleniyor: Yatırımcıların %67'si olumlu bakış açılarını koruyarak işlem hacminde artış olacağını öngörüyor.


• Borç finansmanı zorlaşıyor: 2010 yılı boyunca borç finansmanına erişimin kolaylaştığını düşünen yatırımcıların bir kısmı, 2011'in ilk yarısında borç finansmanına erişimde zorluklar bekliyor. Yine de %80 katılımcı mevcut durumda büyük bir değişiklik olmayacağını öngörüyor.


• Yatırımcıların umutları kırıldı: 2010 yılının ikinci yarısıyla karşılaştırıldığında yatırım yaptıkları şirketlerin ekonomik performansında gelişme görmeyi bekleyen yatırımcıların %88'den %67'ye düştüğü görülüyor.



Türkiye'ye ayrılan fonda küçük bir artış


Katılımcıların yarısı Türkiye'deki fırsatlara yönelik fon tahsisatında küçük bir artış bekliyor. Şimdiye kadarki anketlerde bu konuda büyük artış bekleyen katılımcı sayısının çoğunlukta olmadığı vurgulanıyor. Bunun nedeninin kriz sonrasında yatırımcıların dikkatli davranması olabileceği belirtiliyor.



Yatırım miktarının 100 milyon doları aşması bekleniyor


Katılımcıların %11'i önümüzdeki 12 ay içerisinde Türk şirketlere toplam 50 - 100 milyon dolar yatırım yapılacağını öngörüyor. %72'si ise toplam yatırım miktarının 100 milyon doları aşacağını düşünüyor.



Tüketici ürünlerine ilgi artıyor


Endüstriyel dağılıma bakıldığında ise önümüzdeki 12 ayda tüketici ürünleri sektörünün en fazla kazanç sağlayacağını düşünenlerin 2010'da %35 iken 2011'de %56'ya çıktığı görülüyor.



Tüketici ürünlerini %17 ile enerji kaynakları, %11 ile medya teknolojisi ve telekomünikasyon, %6 ile havacılık ve taşımacılık takip ediyor.