elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türk Hava Kurumu 89. Yılını Kutluyor

1925 yılında Atatürk tarafından kurulan Türk sivil havacılığının bel kemiği Türk Hava Kurumu yaptığı bir çok güzel hizmete rağmen hak ettiği gibi tanınmıyor. 16 Şubat 'ta 89 yaşına girecek olan Türk havacılığına yön veren bu güzide kurumumuzu daha iyi tanımak amacıyla bir yazı hazırladık. Türk Hava Kurumu ile ilgili az bilinen ayrıntılar ve ücretsiz kurslar hakkında detaylı bilgi içeriğimizde.



A- A+
16.02.2014 tarihli yazı 13542 kez okunmuştur.

Türk Hava Kurumu Nedir?

THK 16 Şubat 1925 'te Türk Tayyare Cemiyeti adıyla havacılığın gelişmesi için Atatürk 'ün talimatıyla kurulmuş bir kurumdur. 1935 yılında Türk Hava Kurumu olarak adını değiştiren kurum günümüzde "Kamuya yararlı dernek" statüsü altında faaliyetlerini yürütmektedir. Merkezi başkent Ankara'dır, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu THK’nın manevi koruyucularındandır. Ayrıca tüzüğü gereği Cumhurbaşkanı, Başbakan, Kuvvet Komutanları, Ankara Valisi Türk Hava Kurumu'nun fahri üyeleridir.

Halk arasında sadece deri ve fitre/zekat toplayan bir kurum olarak bilinse de Türk Hava Kurumu ülkemizin sivil havacılığının bel kemiğini oluşturmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda kurum, imajını tazelemek ve sadece yardım toplayan bir kurum imajından kurtulmak için yasa ile koruma altına alınan deri ve fitre/zekat toplama hakkından feragat etmiştir.
 



►İlginizi Çekebilir: Uçaklar Nasıl Uçar?

 

Türk Hava Kurumu'nun Faaliyetleri Nelerdir?

Türk Hava Kurumu kurulduğu tarihten bu yana uçaklar üretmiş, Türkiye'nin ilk motor fabrikasını kurmuş, dünya rekorları kıran bir çok başarılı pilot, paraşütçü ve havacı yetiştirmiş, Kıbrıs Harekatı gibi gerekli durumlarda Türk Hava Kuvvetleri'ne destek vermiş ve ulusal/uluslararası birçok yarışma düzenlemiştir. Ayrıca 1954 yılından bu yana ücretsiz dağıtılan Uçan Türk dergisini çıkarmaktadır.

Günümüzde ise ülkemizin çeşitli şehirlerine kurulmuş eğitim merkezlerinde bir çok havacılık dalında dünyada ilk ve tek olarak ücretsiz eğitim vermektedir. Gençlere havacılığı sevdirmeyi kendine amaç edinen kurum bugüne kadar binlerce havacı yetiştirmiştir. Yetiştirdiği havacıları uluslararası mübadele ve şampiyonalara gönderen THK yurt dışında da önemli başarılar elde etmektedir.
 



►İlginizi Çekebilir: Evde Uçak Nasıl Yapılır?

 

Ücretsiz Eğitimler

Türk Hava Kurumu Planör Eğitimi tarihi kurumun ilk eğitim faaliyetlerindendir. İstiklal Savaşı sırasında Vecihi Hürkuş İnönü semalarında yakıtı bitmesi sonucu planör uçuşu yaparak inmeyi başarmış ve buradaki hava şartlarının planör (motorsuz uçak) uçuşları için ideal olduğunu keşfetmiştir. Bu olayın ardından İnönü Planör Eğitim Merkezi kurulmuştur. THK Eğitim Merkezlerinde Planör eğitimi ve diğer dallarda eğitimler günümüzde dedevam etmektedir.

Türk Hava Kurumu'nun ücretsiz eğitim verdiği havacılık dalları;
 
►Model Uçak
►Planör
►Yamaç Paraşütü
►Paraşüt
►Yelkenkanat

Ücretsiz kurslarının dışında çeşitli ücretli kurslar da düzenleyen kurum, kişisel ve ticari pilot eğitimleri de vermektedir. Eğitimler dışında 19 uçaklık yangın söndürme filosu ile ormanlarımızı yok olmaktan korumaktadır. THK ayrıca balon turları, uçak turları ve tandem paraşüt uçuşlarlıyla ülkemiz için önemli bir gelir kaynağı olan turizme de hizmet etmektedir.

Tüm bu eğitim faaliyetlerine ek olarak THK havacılık eğitiminde uluslararası bir otorite olduğunu ispat etmiş ve efsanevi havacılardan Nuri Demirağ 'ın hayali olan Havacılık ve Uzay Bilimleri Üniversitesini kurmuştur.

 

Türk Hava Kurumu Üniversitesi

Üniversite Türkiye'de kalifiye personel açığı olan sektörlerden, havacılık sektöründeki personel ihtiyacını karşılamak için 3 Mart 2011 tarihinde kurulmuştur. Türkiye'nin havacılık ve uzay bilimleri alanında ilk ve tek ihtisas üniversitedir. Üniversite Türk Hava Kurumu' nun misyonunu gerçekleştirebilmesi açısından attığı en önemli adımlardan birisidir.
 



►İlginizi Çekebilir: HÜRKUŞ İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi


Ayrıca en kısa zamanda uçak fabrikasının açılışını yapmayı planlayan Türk Hava Kurumu , THK Üniversitesi ile birlikte ilk %100 yerli uçak üretme hedefini gerçekleştirmek için çalışmalarına devam etmektedir.

Bu yıl ilk mezunlarını veren THK Üniversitesi' nde öğrenci kabul edilen bölümler;
 
►Hava Trafik Kontrol
►Pilotaj
►Havacılık İşletmeciliği Bölümü
►Lojistik Yönetimi
►İşletme
►Uzay Mühendisliği
►Uçak Mühendisliği
►Bilgisayar Mühendisliği
►Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
►Endüstri ve Sistem Mühendisliği
►Makine Mühendisliği
►Mekatronik Mühendisliği

 
Türk Hava Kurumu tarafından hazırlanan tanıtım filmi
 


 
Türk Hava Kurumu hakkında daha fazla bilgi edinmek ve ücretsiz kurslara başvuru yapmak için THK Web Sitesi 'ni ziyaret edebilirsiniz.


Kaynak:

►Türk Hava Kurumu


 
Mustafa Alper Balım Mustafa Alper Balım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.