elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Korsan yazılım kamuda da var büyük firmalarda da

Microsoft'un global korsan ve sahtecilikle mücadeleden sorumlu Baş Müşaviri David Finn, korsan kullanımın kamudan büyük şirketlere kadar her yerde olduğunu söyledi.



A- A+
04.05.2009 tarihli yazı 3136 kez okunmuştur.

Microsoft'un sahte yazılım ile mücadelesi sırasında Türkiye'de milyon dolarlık yatırım yapan büyük şirketlerin ve kamunun "korsan yazılım" yani sahte ürün kullandığı ortaya çıktı. Microsoft'un global korsan ve sahtecilikle mücadeleden sorumlu Baş Müşaviri David Finn, Türkiye'de korsan yazılım kullanım oranının yüzde 65 düzeyinde bulunduğunu yani her 3 yazılımdan 2'inin sahte olduğunu ifade etti. Finn, Türkiye'de korsan kullanımın kamudan büyük şirketlere kadar her yerde olduğunu vurgulayarak, kamunun özel sektöre örnek teşkil etmesi gerektiğine dikkat çekti. Finn, korsan yazılımın organize suç örgütlerin gelir kaynaklarından olduğunu da vurgulayarak, korsan yazılım ile bu örgütlerin de finanse edilmiş olduğu uyarısında bulundu. Korsan yazılım kullandığı tespit edilen şirketlerin ise kamuoyunca bilinen isimlerden oluştuğu öğrenildi.





İstihdamı engelliyor


Referans'ın sorularını cevaplandıran Finn, korsan kullanımın dünya genelinde yüzde 36, Afrika ve Ortadoğu bölgesinde ise yüzde 60 olduğunu belirterek, Türkiye'deki sahte kullanım oranının ise buna göre daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Finn, korsan kullanımın sadece yazılım pazarına değil ülke ekonomisine zarar verdiğini belirterek, korsan yazılımın olmaması durumunda milli gelirde 650 milyon dolarlık artış, 36 bin kişinin ise yeni istihdama kavuşmasının mümkün olabileceğini ve 80 milyon dolara yakın da ek vergi sağlanabileceğini kaydetti. Finn, Türkiye'nin gerekli mücadele ile korsan yazılımı kısa sürede düşürebileceğini belirterek, Batı Avrupa'nın 2002'de yüzde 79 olan korsan oranını 10 yılda yüzde 36'ya düşürdüğü, İtalya'nın ise bu oranı 5 yılda yüzde 92'den yüzde 55'e çektiğini belirtti. Finn, korsan yazılımla mücadelede özel sektör kamu işbirliğinin önemini vurgulayarak, "Devlet işin içinde olmadıkça korsan kullanım oranını aşağıya çekmemiz mümkün değil" dedi.





Kişisel bilgiler riskte


Finn, Türkiye'de Başbakanlığın 2008 yılının Temmuz ayında bir genelge yayınlayarak kamu kuruluşlarında korsan yazılımın önüne geçilmesi için önemli bir adım attığını ancak bunun takibinin de yapılması gerektiğini vurguladı. Finn, Türkiye'de korsan yazılımın önüne geçilmesi için bazı projelerin hayata geçirileceğini belirterek, bunlardan bir tanesinin de sahte yazılım kullanımının yüksek olduğu internet kafe pazarına yönelik olduğunu vurguladı. Finn, artık fotograf, banka hesap numaraları gibi özel bilgilerin kişisel bilgisayarlarda yer aldığını belirterek, sahte yazılım içindeki kötü kodlarla bu bilgilerin çalınabildiği ve silinebildiği uyarısında bulundu. Finn, 17 ülkeyi kapsayan bir çalışmayla sahte CD'lerin toplatıldığını belirterek, Türkiye'den toplatılan CD'lerin yüzde 43'ünde zararlı kodların bulunduğunun tespit edildiğini belirtti. Finn, genç insanların bu sahte yazılımları kullanırken sürekli risk altında olduğunu belirterek, "Bu yüzden ben işimi yaparken zevkle sabahları uyanıyorum. Çünkü daha fazla insana bunun ne kadar zararlı olduğunu anlatıp onları kurtarabileceğim için" dedi.





Korsan yazılım nedir


Yazılım korsanlığı telif haklarıyla korunan yazılımların izinsiz bir şekilde kopyalanması veya dağıtılmasıyla yapılıyor. Kopyalama, bilgisayara yükleme, paylaşma, satma veya birden çok kopyayı kişisel bilgisayarlar veya iş bilgisayarlarına kurma yoluyla gerçekleştirilebiliyor. Bir çok kişi ise bir yazılımı satın aldığında bunun farkına varamayabiliyor. Aldığınız yazılımın asıl lisans bilgisinde izin verilenden daha fazla kopya üretebiliyorsanız, bu durum yazılım korsanlığı yaptığınız anlamına geliyor.



Kaynak: Referans