elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Işık İle Yüzen Robot Geliştirildi

Hayatımızı kolaylaştıran robotik sektöründeki gelişmelere bir yenisi daha eklendi. UCLA Samueli Mühendislik Fakültesi’nden bir araştırma ekibi, sadece ışıkla çalışan bir robot geliştirdi. Ekip, yumuşak gövdeye sahip olan bu yüzen robotun tasarımlarını yayınladı. Detaylar haberimizde.



A- A+
22.10.2019 tarihli yazı 7524 kez okunmuştur.
Bilim insanları, ışığı algılayan ve soğuran yumuşak gövdeye sahip bir robot geliştirmeyi başardı. Geliştirilen robot, herhangi bir ışık kaynağına karşı tepki verebiliyor. Bu robot, batarya veya güç kaynağına ihtiyaç duymuyor. Algıladığı ışık kaynağından aldığı enerjiyi yüzmek için kullanabiliyor.
 

 
 

OsciBot adı verilen bu robot, arkasındaki kuyruk görevini gören uzantı ile hareket ediyor. OsciBot, suyu yapısına alarak şişebilen hidrojel adı verilen yumuşak bir malzemeden yapılan ışığa duyarlı bir robot. Hidrojel tabanlı bu robot, ışık kaynağıyla hareket ettiği gibi doğrudan da hareketini gerçekleştirebiliyor.

Araştırmacılar robotu tasarlarken, fototaksi adı verilen doğal olaydan ilham aldılar. Fototaksi, organizmanın ışığa karşı olan hareketi olarak tanımlanıyor. Denizanası ve güve gibi bazı canlılar ışık kaynağına doğru hareket etme eğilimindedirler.

Salınım hareketi yapan diğer robotlar, aralıklı enerji girişine dayanıyordu. Ancak OsciBot’un enerjiyi elde etme yöntemi doğal ortamda erişilebilir ve oldukça kolay. Araştırmacılar bu yeni tasarımın, ortamdaki ışıkla tamamen güçlenebilen robotlara doğru bir adım olduğunu öne sürüyor.

 
 
►İlginizi Çekebilir: Dünya'nın En Küçük Robotu Geliştirildi

 
Araştırma ekibi ilk önce, sabit enerji kaynağı ile deneme yaptılar. Sabit enerji kaynağına yanıt olarak nesnenin tepki vermesini sağlayacak bir araç geliştirdiler. Araştırmacılar, iki santimetrelik esnek ve uzun hidrojel bir silindir inşa ederek başladı. Bu silindiri su tankının dibine monte ettiler. Ekip, ışık kaynağını silindire yönlendirdiğinde robotun dakikada 66 kez hareket ettiğini belirledi. Ayrıca ışık kaynağını hareket ettirdikçe silindir de sağa, sola, yukarı veya aşağı yöneldi. Silindirin hareket hızını, uzunluk ve kalınlık faktörleri etkiliyor. Denemeler sonucunda dikdörtgen şeklindeki robotu inşa ettiler.

Lazerden gelen ışık, robotun kuyruğundaki bir noktaya çarptığında bu nokta ısınıyor. Sıcaklıktaki artış, robotun su yüzeyine çıkmasına neden oluyor. Robotun kuyruğu, ışık kaynağına doğru ilerliyor. Robot hareket ettikten sonra kuyruk, lazerin başlangıçta robotla temas ettiği bölümü soğutan ve kuyruğun tekrar aşağı inmesini sağlayan bir gölge oluşturuyor. Işık hedefine ulaştığı sürece bu işlem defalarca tekrarlanabiliyor.

UCLA Malzeme Bilimi ve Mühendisliği profesörü olan Ximin He, salınım üretmenin darbeli ışık veya alternatif elektrik akımı gibi aralıklı enerji girdisine dayandığını açıkladı. Çalışmanın başyazarı Yusen Zhao ise, “Bu, doğrudan ve sürekli ışığın hareketi güçlendirip belirleyebileceğinin temel bir gösterimidir. Ağır akülere ve güç kablolarına dayanmak yerine çevrelerinde mevcut ışıkla bağlanmamış ve güç alan çeşitli robotik tasarımlara doğru bir adım olabilir.” şeklinde açıklama yaptı.

Araştırma ekibi, yeni tasarımlarının gelecekte ilginç uygulamalarda kullanılabileceğine inanıyor. Örneğin; tıbbi tedavilerde veya gemilerde kullanılabilecek. Bu tür bir teknoloji, deniz enerjisinin geleceği için önemli bir yere sahip olacak gibi gözüküyor.

Umut vadeden bu tasarım, yeni su altı tahrik sistemleri için ölçeklendirilebilecek. Güneş ışığını kullanan rüzgar tribünlerinde kullanılabilecek. Ayrıca Zhao, bu teknolojinin akustik dalgalar veya elektronik ya da manyetik sinyaller için de uyarlanabileceğini belirtti. 

 


 
Kaynak:

►interestingengineering.com

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.