elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Esnek Termoelektrik Jeneratör Geliştirildi

Enerji çağının getirdiği en önemli sorunlardan biri de sürekli enerji açığı olmasıdır. Dolayısıyla araştırmacılar yeni enerji üretim yolları üzerinde yıllardır çalışmaktadır. Bu çalışmalardan biri olan esnek termoelektrik jeneratör hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
17.02.2022 tarihli yazı 3886 kez okunmuştur.
Sıcaklık farkından yararlanarak elektrik üretme üzerine uzun süredir çalışmalar yürütülüyor. Penn State ve Ulusal Enerji Laboratuvarından bir grup bilim insanı, binalardaki sıcak su boruları ve egzoz boruları gibi sıcak yüzeyleri sararak, açığa çıkan ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilen yeni bir esnek termoelektrik jeneratör geliştirildi.

Penn State’de araştırmadan sorumlu başkan yardımcısı ve malzeme bilimi ve mühendisliği profesörü Shashank Priya: “Tükettiğimiz enerjiden açığa çıkan yüksek miktarda ısı doğrudan atmosfere dağılarak israf ediliyor. Yaptığımız araştırmalar bize, bu ısının yakalanıp uygun şekillerle ve uygun bir maliyetle kullanılabilir enerjiye dönüştürmenin yollarını sağlıyor” dedi.


İlginizi Çekebilir: Termoelektrik Etki Nedir?
 
Termoelektrik jeneratörler bir ısı kaynağının yanına yerleştirildiğinde, sıcak taraftan soğuk tarafa doğru hareket eden elektronlar aracılığı ile elektrik akımı üretir. Düz ve kare bir şekle sahip olan cihaz birbirine bağlı iki bacaklı küçük tel çiftlerinden oluşur. Cihazı oluşturan şeritlerin arasında boru gibi kavisli yüzeylerin çevresine uyum esnekliği sağlayan boşluklar bulunmaktadır. Ayrıca bu boşluklar farklı ısı kaynakları için termoelektrik cihazları optimize etmek amacıyla kullanılabilen dolum faktörünü değiştirme esnekliğini de korur.

Bilim insanlarının Applied Materials & Interfaces’de bildirdiği raporlara göre termoelektrik jeneratörler bir gaz bacası üzerinde yürütülen testlerde son teknoloji ünitelere göre %150 daha yüksek güç yoğunluğu sağlayarak test aşamasını başarıyla tamamladı. Öte yandan 3 inç kareden büyük olan büyütülmüş bir başka versiyonu ile %115’lik bir güç yoğunluğu sağlanırken, ısıtılmış yüzeye yerleştirildiğinde ise 56,6 Watt güç çıkışı üretiliyor.

Shashank Priya yaptığı açıklamada ayrıca: “Bu teknoloji sayesinde, yüzlerce fit uzunluğundaki boruları olan endüstriyel bir enerji santralinden açığa çıkan ısıyı dönüştürerek kW mertebelerinde enerji üretilebilir.” sözlerine yer verdi.
 
Açığa çıkan bu ısı enerjisinin israf olmasını ortadan kaldırarak verimli bir şekilde enerji üretimini sağlayan bu cihaz, tasarımsal olarak da oldukça kullanılabilirlik sağlıyor. Esnek yapısı sayesinde boru gibi uygulanması zor yüzelere uyumlu olabilen cihaz, kullanımı zor olan alanlardan elektrik üretmek için oldukça umut verici. Enerjinin kritik öneme sahip olduğu bir çağda, bu tarz yenilikçi çözümlerin sayısının artması oldukça önemli.

 
Kaynak:

interestingengineering.com
►sciencedaily.com
Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.