elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çalık enerjideki iki amiral gemisini sattı

atv ve Sabah'a 1.1 milyar dolar ödedikten sonra küresel krize iki kamu bankasına olan 750 milyon dolar borcuyla yakalanan Çalık Holding, enerjideki 2 amiral gemisini sattı.



A- A+
29.10.2008 tarihli yazı 3601 kez okunmuştur.

Alman EWE, daha önce yüzde 39.9 hissesini aldığı her iki şirketteki payını yüzde 80'e çıkardı. Taraflar satış fiyatı ile ilgili bir açıklama yapmazken, Çalık, ilk hisse satışından toplam 153 milyon euro almıştı.



En hızlı büyüme alanımız enerji diyen Çalık Grubu, enerji alanındaki iki şirketi Bursagaz ve Kayserigaz'da çoğunluk hisselerini Alman EWE Grubu'na bağlı EWE Enerji'ye devretti. Hisse devrinden sonra Çalık Enerji'nin her iki şirketteki payı yüzde 10'a kadar geriledi ve azınlık hissedarı durumuna düştü.



Çalık Holding'den yapılan yazılı açıklamada, 2004'de Bursagazı ve 2007'de Kayserigazı devralan Çalık Enerji'nin başarısı sayesinde EWE'nin Bursagaz'a ve Kayserigaz'a daha önce yüzde 39.9 hisse ile ortak olduğu belirtildi.



Türkiye'ye güvenin


Son hisse satışının da, iki grubun gaz ve elektrik dağıtım ile su hizmetleri alanlarında 2007 yılında imzaladığı geniş çerçeveli işbirliği anlaşmasının sonuçlarından biri olduğu kaydedildi. Açıklamada, Çalık Enerji'nin Bursagaz ve Kayserigaz şirketlerindeki hisse devriyle birlikte şirketlerdeki hisse dağılımının yüzde 80 EWE Enerji, yüzde 10 Çalık Enerji ve yüzde 10 ilgili kent belediyeleri olarak gerçekleştiği bildirildi.



Çalık Holding'in CEO'su Berat Albayrak konuyla ilgili değerlendirmesinde, Almanya merkezli uluslararası enerji kuruluşu EWE'nin hisse devri öncesinde de her iki şirkette Çalık Enerji'nin ortağı olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti.



Böyle bir fırsatı kendileri ile değerlendirerek işbirliğimizi derinleştirmiş olmayı ve aynı zamanda da ülkemize doğrudan yabancı yatırımı artırmayı hedefledik. Bu başarılı süreç, dünyadaki kriz ortamına rağmen, yabancı yatırımcının ülkemize duyduğu güvenin önemli bir kanıtıdır.



Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç ise hisse devri sonrasında EWE Grubu ile birlikte Türkiye'nin farklı şehirlerinde yatırım yapmaya devam edeceklerini bildirerek, bundan sonra petrol, gaz ve elektrik üretimi alanındaki projelerine odaklanacaklarını vurguladı.



İlk satışta 153 milyon euro aldı


ÇALIK Enerji ve EWE, halka açık şirket olmadıkları için hisse devrinin bedeliyle ilgili bir açıklama yapılmadı. Alman EWE, bu yılın ilk yarısında Bursagaz ve Kayserigaz'dan yüzde 39.9 hisse almıştı. Almanya'daki ekonomi basınında EWEnin Burgagaz'da yüzde 39.9 hisse için 104 milyon euro, Kayserigaz'daki yüzde 39.9 hisse için de 49 milyon euro ödediğine dair haberler çıktı. Şimdiki satışta da hisse oranı aynı olurken, miktarın kriz ortamında yüzde 10-20 daha düşük olabileceği belirtiliyor. Analistler hisselerin toplamı için Çalık'ın 120 milyon euro almış olabileceğini belirttiler.



Çalık Grubu enerjide büyük oyuncu olmayı planlıyordu


ÇALIK Grubu, Türkiye'nin ve çevre coğrafyasının enerjide barındırdığı büyük potansiyele uygun olarak, bu sektördeki faaliyetlerini geliştirme stratejisiyle hareket ettiğini vurguluyor ve Enerjide büyük açılımlar yapacağız diyordu. Ancak enerjideki iki önemli şirketi olan ve kâr üreten Bursagaz ile Kayserigaz'ı satıp gücünü büyük oranda zayıflattı.



Çalık, 2004'teki ihalede Aksa ve Zorlu ile çekişmiş, 120 milyon dolarla Bursagaza en iyi teklifi vermişti. Kayserigaz ise 2007'de alındı. Kayserigazın 2007 rakamlarına bakıldığında kârlı bir şirket olduğu dikkati çekiyor. 150 binin üzerinde müşterisi olan Kayserigaz, geçen yıl 56.8 milyon euro satış ve 5.2 milyon euro da net kâr üretti.



Bursagaz ise İstanbul ve Ankara'dan sonra üçüncü en büyük doğalgaz dağıtım şebekesi. 504 binin üzerinde abonesi olan Bursagaz, 2006 verilerine göre 581 milyon metreküplük gaz sattı.



İki şirket Çalık Enerjinin en önemli iki amiral gemisiydi. Çalık Enerji, büyük önem verdiğini söylediği Ceyhan'daki rafineri ile ilgili şu ana kadar girişimde bulunmadı, kamulaştırma istemedi. Samsun Ceyhan boru hattında da fiiliyatta bir gelişme yok. Şu an itibarıyla Çalık Grubu'nun enerji alanındaki faaliyetleri anahtar teslim yaptığı elektrik enerji üretim ve iletim projeleri ile sınırlı görünüyor.



Çalık Enerji'nin Çankırı'da yapmayı planladığı 160 MW gücündeki termik santral ile ilgili çalışma sürüyor. Şirketin internet sitesindeki bilgiye göre, proje için ÇED Raporu bekleniyor. Küçük çaplı 3 HES projesi de izin aşamasında.



Analistler, atv-Sabah alımı için TMSF'ye 1.1 milyar dolar ödeyen, bunun için de iki kamu bankasından 750 milyon dolar kredi kullanan Çalık Grubu'nun finansal açıdan bir darboğaza girmemek için enerjideki iki şirketini feda etmek zorunda kaldığını belirtiyor. Çalık Grubunun ihraç ettiği 2012 vadeli tahviller de halen junk bond yani çöp tahvil niteliğinde ve uzun süredir işlem görmüyor.



Kaynak: Vatan