elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Araçların Akıllı Sürücüleri:
Hyundai

Günümüzde makine öğrenimi ve derin öğrenme, kendi kendini süren otomobiller ve güvenli gezinme kararlarını almak için makine öğrenimi algoritmalarına dayanan bir teknoloji kullanılmakta. Geçtiğimiz günlerde ise Hyundai akıllı araçlar için geliştirdiği teknolojiyi duyurdu. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
31.10.2019 tarihli yazı 5468 kez okunmuştur.
Hyundai, akıllı seyir kontrolünü yapay zekayla birleştiren yani sürücülerin arabayı nasıl kulladıklarını, hızlarını kaydeden ve ona göre istendiğinde o sisteme gecen teknoloji geliştirdiklerini duyurdu. Bu teknolojiye de ‘Machine learning based Smart Cruise Control (SCC-ML)’ ismiyle açıkladı.
 
Çağımızda otomatik özellikleri giderek artan modern otomobillerin temel özelliği haline gelen seyir kontrolü (cruise control), en modern otomobil bileşeni gibi görünebilir. Fakat bu buluş, sürücüsüz araçların oluşmasına zemin hazırlamıştır. 
 
Seyir kontrolü, hayatımızda yaptığımız yolculukları daha güvenli ve daha konforlu hale getirirken aynı zamanda ekonomik ve yakıt maliyetlerinden tasarruf sağlar. Otoyollardaki uzun sürüşlerde veya sürücü yorgunluğunu azalttığı için daha az trafik bulunan yollarda ve aracın hız sınırlarında kalmasını sağlar.
 
Son zamanlarda da seyir kontrol sistemini geliştirerek radar sistemi olan Stop&Go sensörleri ekleyerek akıllı seyir kontrolü (Smart Cruise Control (SCC)) olan araçlar oluşturulmaya başlandı. 
 
 

Seyir kontrolü nedir ve nasıl çalışır?

 
Seyir kontrolü, genellikle sürücü tarafından önceden ayarlanan bir hızı koruyarak, bir aracın hızını otomatik olarak kontrol etmek için tasarlanmış gelişmiş bir sistemdir. Sürücü yorgunluğunu azalttığından, daha az trafiği olan otoyollardaki veya yollardaki uzun sürüşlerde en kullanışlıdır. Sürücüler, ayaklarını gazda tutmaya gerek kalmadan kolayca daha rahat pozisyonlara geçebilirler.
 
Seyir kontrolü, genellikle direksiyondaki bir düğme ile etkinleştirilir. Sürücü ayağını gazın üzerinde sabit tutar, böylece hızını düşürmez. Seyir kontrolünü etkinleştirdiklerinde ayaklarını pedaldan çekebilirler ve bir gösterge lambası sistemin aktif olduğunu gösterir. Düğmeye basmak veya frenlere basmak sistemi kapatır ve sürücünün kontrolüyle hareket etmeye devam eder.
 

Şekil 1: Seyir kontrolü için direksiyonda bulunan kontrol düğmeleri
 
 

Akıllı Seyir Kontrol Sistemi (SCCS)

 
Ne zaman yolda olursanız olun kontrolünüz dışında olan birçok durumla karşılaşabilirsiniz. Her an trafik aniden durabilir veya bir araç beklenmedik bir şekilde şeridinize girebilir. Etrafınızdaki sürücülerin ne yapacağını tahmin etmek imkansızdır ve en iyi sürücüler bile dikkat dağıtıcı veya panik halinde farkında olmadan yakalanabilir. Şimdilerde özellikle Stop&Go Teknolojisine sahip Akıllı Seyir Kontrolüne sahip araçlarla daha iyi ve önlenebilir durumlarla karşılaşıyoruz.
 
Stop & Go teknolojili Akıllı Seyir Kontrol sistemi, önünüzdeki herhangi bir aracı algılamak için radarları ve kameraları kullanan ve ardından aracınızı o araçtan uygun bir mesafede tutmak için kullanılan akıllı bir seyir kontrolü türüdür. Smart Cruise Control'ün gideceği hız ve öndeki araçtan istenen mesafe sürücü tarafından belirlenir. Yani bu özelliklerle istediğiniz hız ve mesafeyi ayarlayabilirsiniz. Temel olarak sürücülerin yolda giderken streslerini azaltır. Çünkü sürdükleri aracın, yolda kendileriyle birlikte bir tane daha dikkat eden sürücü olduğunu bilirler.
 

Şekil 2: SCC sisteminin Stop&Go özelliği
 
Hyundai, akıllı seyir kontrol sistemini yapay zekayla birleştirdi. Sektör için bir ilk olan, sürücünün kalıplarını öğrenen ve bunu hız kontrolüne dahil eden bir teknoloji Makine Öğrenimi tabanlı akıllı seyir kontrolünü duyurdu. Bunu hayata geçirebilmek için yapay zekayı (AI) araçlarının seyir kontrol sistemine yeni bir özellik olarak dahil ediyor. Hyundai'nin teknolojisi Yapay Zeka ve akıllı seyir kontrolünü, sürücünün düzenini ve alışkanlıklarını öğrenen bir sistemde birleştiriyor. Yani yeni nesil akıllı seyir kontrol sistemi sürücününkiyle aynı düzende devam etmesini sağlıyor.
 
Şekil 3: Otonom sürüş
 
Bu sistemde sürüş düzeni üç bölüme ayrılmıştır: öndeki araçlardan uzaklık, hızlanma ve yanıt verme. Hyundai'nin teknolojisi ayrıca sürüş koşullarını ve seyahat hızını da dikkate alıyor. Sensörler, kamera ve radardan bilgi alır ve sürücünün sürüş şeklini belirleyen merkezi bir bilgisayara gönderir. Akıllı seyir kontrol sistemleri, sürücülerin öndeki arabaya istenen mesafeyi seçmelerine izin verme eğilimindedir. Hyundai'nin bu sistemi, mesafeyi hıza ve çevreye göre ayarlıyor. Başka bir deyişle, otoyol hızlarındaki mesafe trafikten daha büyük olacaktır.
 

Şekil 4: Arabaların WIFI Sistemi
 
Sürüş düzeni, sürücünün en son sürüş stilini yansıtan sensörler ile düzenli olarak güncellenir. En önemlisi, Hyundai'nin sistemi, güvenliği sağlamak için güvenli olmayan sürüş modellerini öğrenmekten kaçınmak için programlanmıştır.
 
Hyundai başkan yardımcısı Woongjun Jang şunları söyledi: “Yeni akıllı seyir kontrolü, yarı özerk özelliklerin pratikliğini çarpıcı bir şekilde artırmak için önceki ADAS teknolojisinin zekasını geliştirdi.
Ve ek olarak da “Hyundai, otonom sürüş alanında sektöre öncülük etmek için yenilikçi AI teknolojilerindeki geliştirme çabalarına devam edecektir.” dedi.
 
Hyundai, araçlarının hız sabitleme sistemlerine bu teknolojiyi ekleyen tek firma değil. BMW'nin de trafik ışıklarını tanıyabilecek bir seyir kontrol sistemi geliştirdiği belirtti.

 
 
Yazar: Damla KUBAT
 
KAYNAK:
 
interestingengineering
Hyundai


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.