elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yarasa Kanatlarından Drone’lara Uzanan Teknoloji

Günümüzde aktif olarak kullanılan birçok teknolojik ürün, doğadaki canlılardan ilham alınarak üretiliyor. Örneğin; uçak kanatları, yusufçuğun kanatlarından ilham alınarak dizayn edilmiştir. Balinaların kuyrukları, hem profesyonel hem de amatör olarak kullandığımız yüzme paletlerinin üretilmesi için ilham kaynağı olmuştur. Bu seferki ilham kaynağı yarasa kanatları oldu. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
26.02.2016 tarihli yazı 7719 kez okunmuştur.
İngiltere’de bulunan Southampton Üniversitesi profesörü Bharathram Ganapathisubramani liderliğindeki araştırma takımı, yarasa kanatlarından ilham alarak özel kanat geliştirdi.
 



İlginizi Çekebilir: Doğadan İlham Alınarak Yapılmış 9 İcat
 

Geliştirilen özel kanatları mikro air vehicles (MAV) denilen mikro hava araçlarınınüstüne taktılar ve bu araçların suyun üstünde hızlı ve efektif bir şekilde süzüldüklerini gözlemlediler. Kullandıkları membran kanatlar sadece esnek olmakla kalmayıp kontrol da edilebiliyor. Kanat özel bir elektro-aktif polimer içeriyor. Elektro aktif polimer bir tür akıllı malzeme olup üzerlerine uygulanan elektrik gerilimi sonucunda önemli şekil ve boyut değişiklikleri gösterirler. Bu malzeme sayesinde verilen elektrik akımına göre kanatlar şekil değiştirebiliyor.
 

Su yüzeyinde giden araçlar eski zamanlardan beri vardı. 1980’lerde Sovyetler “ekranoplan” isimli bir şey geliştirdi. Şey denilmesinin sebebi görünüşünün garip bir uçan bota benzemesidir. Bu araç bir saatte 550 km yol almaktaydı. Ekranoplan bir bottu ve aircraft değildi. Çünkü su yüzeyinden sadece birkaç metre yukarı çıkabiliyordu. Yer çekimi etkisinden kurtulamıyordu bu nedenle.

 



İlginizi Çekebilir: Uçaklar Nasıl Uçar? | 1. Bölüm


Daha sonralarda Boeing “Pelican” adında bir ürün çıkardı. Pelican 20,000 feet yani 6 km yukarı çıkabiliyordu. 1400 ton ağırlığındaki bu araç 10000 mil yani 16,000 km gidebiliyordu. Daha sonralarda Rusya Çin ordusuna bir ekranoplan sattı. Bu araç 100 yolcuyu bir saatte 450 km öteye taşıyabilme kapasitesine sahipti. Prototip aşamasında olan bu drone’ların geleceği parlak gözüküyor ama 5 yıldan önce gerçeğe dönüşmesi beklenmiyor. Bakalım gelecek neler gösterecek…
 


Kaynak:

►IEEE
Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.