elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yaranın Son Durumunu Bildiren Akıllı Dikişler

Kas hareketlerini gözlemleyen dövmelerden derinin üzerinden kandaki oksijen seviyesinin ölçümüne kadar vücutta herhangi bir kesik veya doğrudan müdahale gerektirmeyen teknolojiler gelişmektedir. Bluetooth ile yaranın son durumuyla ilgili veri gönderebilen cerrahi dikişlere gömülü elektronik cihazlar ise bu alanda yapılan en yeni çalışmalardandır. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
21.07.2016 tarihli yazı 7574 kez okunmuştur.
Akıllı dikişler vücut sıvılarını yönlendirebilen malzemelerden yapılmıştır. Karbon nanotüp veya grafitli karbon kaplı kumaşların yanı sıra bakır, platin veya gümüş ile kaplı iplikler kullanılmıştır. Ayrıca boyu uzayabilen karbon nanotüplü poliüretan iplik araştırmacılar tarafından keşfedilmiştir.
 

Farelerde ve organizma dışında doğal koşullara benzer ortamlarda denenen dikişler, çevresindeki bölgelerden veri toplayıp sıcaklık, basınç gibi etkenlere dayanarak geri bildirim yollamaktadır. Buna ek olarak akıllı dikişler yaranın iyileşme durumunu ve enfeksiyon olup olmadığını gösteren glikoz ve PH seviyesini de ölçebilmektedir.



Araştırmada karbon nanotüp kaplı poliüretan ipliklerin elektriksel direnci üzerlerine uygulanan basınca göre değiştiği belirtilmektedir. Böylece dirençteki değişimi ölçerek yaranın iyileşme sürecinin ne kadar başarılı olduğu belirlenebilir. Aynı şekilde metal iplikler sıcaklığa tepki göstermektedir. Yara yüksek sıcaklık üretirse enfeksiyon olduğu anlaşılır. Bu konsept sıcaklığa tepki veren dikişler olarak daha önceden tanıtılmıştı.



İplikler farenin derisine yerleştirilmiş küçük bir devre tahtasına bağlıdır. Devre tahtası toplanılan veriyi Bluetooth kullanan bir bilgisayar veya telefona gönderir. Kısa bir süre içerisinde araştırmacılar devre tahtası boyutlarının bir silikon çip kadar küçük olacağını belirtiyor.



Proje yöneticileri bu araçların yakın gelecekte cerrahi operasyonlar için akıllı dikiş veya akıllı bandaj olarak kullanılmasının yanı sıra tekstil sistemine de entegre olup kişisel sağlık görüntüleme yapılması için de kullanılabileceğini belirtmektedir.



Kaynak:
►wonderfulengineering.com

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.