elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Wi-Fi Sinyallerinden Elektrik Üreten Anten Geliştirildi

Günümüz teknolojisinde; akıllı telefonların, dizüstü bilgisayarların ve diğer şarj edilebilir elektronik cihazların kablosuz şarj edilmesini geliştirmeye yönelik önemli çalışmalar yapılıyor. MIT (Massachusetts Institute of Technology)‘de yer alan araştırmacılar Wi-Fi sinyalleri ile elektronik cihazların kablosuz şarj edilmesi için önemli adımlar attı. Detaylar yazımızda.



A- A+
08.02.2019 tarihli yazı 8850 kez okunmuştur.
Kablosuz şarj teknolojisi, telefonlarda ve diğer şarj edilebilir cihazlarda giderek yaygınlaşıyor. Daha önce yapılan çalışmalarda kablosuz şarj teknolojisi için cihazın, bir şarj pedi üzerine oturtulması gerekiyordu. MIT (Massachusetts Institute of Technology)’de yer alan araştırmacılar bu şarj pedine ihtiyaç duymadan, Wi-Fi sinyallerini elektriğe dönüştüren ultra ince bir cihaz ile kablosuz şarj teknolojisi alanında önemli bir adım attılar. Bu yeni sistemin temelini doğrultucu anten oluşturuyor.

AC elektromanyetik dalgaları DC elektriğe dönüştüren cihazlar “doğrultucu (rectenna)” olarak bilinir. Doğrultucu, özel bir doğrultucu anten türüdür. Doğrultucu anten, havadaki AC elektromanyetik dalgaları (Wi-Fi sinyalleri gibi) yakalayarak, bu sinyalleri DC elektriğe dönüştüren ve yaklaşık 40 mikro dalga üreten ultra ince iki boyutlu yarı iletkene gönderir. Bu cihaz her yerde bulunan Wi-Fi sinyallerini pasif olarak yakaladıktan sonra, yararlı DC gücüne dönüştürür.

Araştırmacılar, bu doğrultucu anten için molibden disülfür (MoS2) adı verilen, üç atom kalınlığındaki dünyanın en ince yarı iletkenlerinden biri olan 2D malzeme kullandılar. Malzemenin, kimyasallara maruz kaldığında schottky diyot olarak davrandığı söyleniyor. MoS2 anten, yaklaşık %30 verimlilikle 10 Ghz’e kadar olan kablosuz sinyalleri yakalayıp DC gerilime dönüştürüyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Wi-Fi Standartları
 
Doğrultucu esnek anten, 150 mikro dalga Wi-Fi gücünden yaklaşık 40 mikro dalga elektrik üreterek, küçük giyilebilir ve tıbbi elektronik cihazların pil ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Araştırmacılar, az elektrik üretiminin bir dezavantaj olduğunu kabul ediyor, fakat antenin esnek ve güçlü olmasının büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorlar.

Araştırmacılar, tıbbi cihazlarda pillerin lityum sızdırma riskinin bulunduğunu ve bu nedenle hastaların ölüm riskinin olabileceğini, bunu önlemek için de pil kullanımı olmadan şarj teknolojisini geliştirmek istediklerini belirttiler. Bu nedenle Wi-Fi dalgalarından elektrik üretmek için bu sistemi her yere entegre olacak şekilde geliştireceklerini söylüyorlar.

Yakında Carnegie Mellon'a asistan profesör olarak katılacak olan Zhang, bu tasarımın, Wi-Fi, Bluetooth, hücresel LTE ve diğer elektronik cihazlar tarafından kullanılan radyo frekans dalgalarının çoğunu kapsayacağını ifade etti.

 
Yazar: Pelda Gezer


►sciencedaily.com
►newatlas.com
►sciencealert.com
►dailymail.co.uk

 
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.