elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Süper-Maglev Tren 2900 km/saat Hızıyla Çığır Açmaya Aday

Maglev trenler, hayal sınırlarını zorlayan hızlara ulaşıyor. Southwest Jiatong Üniversitesi'nde prototipi denenen Süper-Maglev Tren, vaat ettiği 2900 km/saat hızıyla adından oldukça söz ettirecek gibi görünüyor.



A- A+
22.05.2014 tarihli yazı 7747 kez okunmuştur.
Maglev (magnetic levitation) trenler, son yıllarda yüksek hızlarda çalışabilmeleri sebebiyle çok popülerler. Kullanıma açılan ilk Maglev, 1984 yılında Birmingham Uluslararası Havaalanında 42 km/saat hız ile seferler yapıyordu. O zamandan bu zamana teknolojide büyük sıçramalar gerçekleşti. Günümüz teknolojisiyle en yüksek hıza sahip yolcu treni olan Shanghai Maglev treni saatte 431 km/saat hıza çıkabiliyor.

 

Shanghai'deki Pudong Uluslararası Havaalanından Ayrılmakta Olan Bir Maglev Treni

 
►İlginizi Çekebilir: Maglev Tren Nedir?


Haberimizin konusu olan en son gelişmelerde ise Southwest Jiatong Üniversitesi'ndeki araştırma ekibi teorik olarak 2900 km/saat hıza çıkabilen ve "süper-maglev" olarak adlandırılan yeni bir modeli ve bunu test edecek prototip bir test platformunu oluşturdular.

 

Southwest Jiatong Üniversitesi'nde Bir Öğrenci Süper-Maglev Prototipini Test Ediyor.
 

Trenin diğer maglev trenlerinden farklı olarak bu kadar yüksek hızlara çıkmasının sırrı, diğer maglev trenlerin hızlarını kısıtlayan hava sürtünmesi faktörünün tüpteki havanın vakumlanmasıyla aşılmasında yatıyor. Tüpteki hava basıncı deniz seviyesindeki atmosferik basınçtan 10 kat daha aza indirilmiş.

 
► İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Hızlı 5 Treni


 

Süper-Maglev Test Tüpü Prototipinin Üstten Görünümü


Süper-maglev'in hız deneyleri şu an için küçük bir test platformu için geçerli. Ancak, araştırma ekibi, eğer daha uzun tüneller inşa edilirse süper-maglev trenlerin ticari uçakların 3 katı hıza ulaşılacağı konusunda iddialı. Bu kadar yüksek hızlarda düz bir tünel olması halinde Moskova-Paris arasını 1 saatte almak mümkün. Düşüncesi bile etkileyici!



Kaynak:


dailymail.co.uk
iflscience.com
Ozan Büyük Ozan Büyük Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.