elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar Enerjili Dikey Çiftlik 1.000 Ton Yeşillik Üretecek

Tarımda değişik üretim tipleri hiç ilginizi çekti mi? Kendinize toprak olmadan bir besinin nasıl üretilebileceği sorusunu daha önce hiç sordunuz mu? Eğer kendinize besin üretimi için farklı ve teknolojik yollar arıyorsanız gelin birlikte yazımızı okuyalım.



A- A+
24.12.2020 tarihli yazı 6861 kez okunmuştur.
Rüzgar enerjili dikey çiftlik, besinleri çok az suyla yetiştirmek için hidroponik teknolojiyi kullanacak. Ayrıca herhangi bir şekilde zirai ilaç kullanımı da gerekli olmayacak. Danimarka'da Kopenhag eteklerinde geliştirilmekte olan yeni dikey kapalı çiftlikte, bölgesel olarak 1.000 ton/yıl yeşillik üretilecek.
 
Danimarkalı yeni kurulan Nordic Harvest ile Tayvanlı teknoloji şirketi YesHealth Grup arasındaki işbirliğiyle geliştirilen çiftlik, mahsullerin kış aylarında kapalı alanlarda üretimini sağlayacak. Eğer üretimleri dikey çiftlikte sağlanmasaydı, bu mahsuller yurt dışından ithal edilmek zorunda kalınacaktı. Fast Company'nin raporuna göre Nordic Farm, 20 futbol sahası boyutunda bir alanı kaplayan benzer çiftliklerin, ülkenin tüm sebze ihtiyacını karşıladığını söylüyor.
 

Dikey Kapalı Çiftlik Uzmanlığı

Çiftliğin teknolojisini, son on yılını dikey çiftlik teknoloji gelişimine adamış olan YesHealth Grup geliştirdi. Bu şirket, ürünlerinden kar elde eden ve Tayvan’da yer alan en büyük dikey çiftliği ayrıca çalışanlarına ücretsiz bir şekilde gıda sağlayan Çin’deki en büyük dikey çiftliği geliştirdi. YesHealth Grup'un Nordic Harvest ile ortaklığı, şirketin Danimarka'da sürdürülebilir gıda teknolojisi pazarında yer edinmesini sağlıyor.
 

Yüksek Oranda Otomatik İşgücü, Yüksek Verim

Şirket bu yeni tesisinde, çoğunlukla kapalı çiftliklerde kullanılan bir teknoloji olan, hidroponik yöntemi kullanacak. Böylece besin, az su ile büyüyebilecek ve herhangi bir zirai ilaca da ihtiyaç duymayacak. Yeni çiftlik, 75000 ft2 ’den (6.967 m2) daha büyük olacak ve sadece rüzgar enerjisiyle çalışacak. Ayrıca çiftliğin çalışma birimlerinin çoğu otomatik olduğu için işçilik maliyetleri de düşük olacaktır.
 


►İlginizi Çekebilir: 2.3 GW'lık Rüzgar Enerjisi Projesi

YesHealth Grup, son on yılda çiftliğin elektrik taleplerini azaltmak amacıyla optimum düzeyde verimli olacak şekilde kendi LED ışıklarını geliştiriyor. Şirket, fiyatların başlarda organik yeşilliklerle eşdeğer olacağını ancak teknoloji etkili oldukça fiyatın daha da düşeceğini söylüyor. Fast Company'ye göre, YesHealth Grup, önümüzdeki yıl Singapur, Filipinler, Dubai, Suudi Arabistan ve Güney Afrika'nın yanı sıra Avrupa'daki diğer bölgeleri de içerecek şekilde küresel olarak genişlemeyi planlıyor.

Hidroponik yöntem ile üretimde bitkiler, geleneksel tarıma göre %50 daha hızlı büyürler. Çünkü besin elementlerine ve suya daha hızlı ulaşırlar.
Hidroponik yöntem ile evinizin, ofisinizin, restoranınızın bahçesi olmasa bile yapay ışık ile bir odada hatta bir garajda bile yetiştiricilik yapmak mümkündür.
Hidroponik yöntem ile toprakta yetiştiriciliğin aksine çapa yapma veya yabancı otlar ile savaşmak zorunda kalmazsınız.


Kaynak:

interestingengineering
►nordicharvest

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.