elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA Mars'ta Bitki Yetiştirmeyi Planlıyor

Yakın zamandaki araştırmalara göre NASA, Mars üzerinde bir deney planlıyor. Fakat bu plan herhangi bir gezegeni veya bir uydu üzerinde değil. Bir canlı üzerine. Suyun olmadığı varsayılan hatta herhangi bir canlılığın olmadığı ortaya konulan Marstaki bu olağanüstü projeyi hazırlayan Nasa'nın bu planı hakkındaki soruların cevapları yazımızda.



A- A+
02.06.2014 tarihli yazı 11148 kez okunmuştur.
Uzay, evren, gezegen gibi insanın ilgisini çeken konularda adından sıkça bahsettiren NASA, 2021 yılında eşine zor rastlanan bir deney planlıyor. Mars Bitki Deneyi (MPX) diye adlandırılan bu projede Arabidopsisin gibi radyasyona ve zor şartlara dayanıklı olan bitki türleri yetiştirilecektir. Kızıl gezegeni keşfetmek için önemli bir adım atan NASA  bu deneydeki sonuçlar doğrultusunda adeta MARS'ta bir üs oluşturmayı amaçlamıştır.

 

 

Mountain View, Kaliforniyadaki NASA üssünde görev alan Ames Araştırma Merkezinde görev alan Chris Mckay tarafından yapılan açıklamaya göre kızıl gezegendeki bu delik kazma,dikme gibi görevlerini yerine getirmesi için bir robotik kol tasarlanması gerektiğini ortaya koymuştur. Tohumlar Mars'a indiği zaman su verilecek ve  iki hafta büyümesine izin verilecektir.
.

 

Akla ilk bu bitkilerin suyu nerde karşılayabileceği gelebilir. Bu soru akla Mars'ta su olup olmaması sorusunu getirecektir. Fakat bu soruya cevap gecikmedi. Bitkilerin Mars' a adım atmasında verilecek olan su ile beslenen bitki iki hafta boyunca bir sera etkisi ile karşı karşıya kalacak.
 

 
Bu yüzden ek olarak bir su ihtiyacı görülmemiştir. Tohumları taşıyacak dikecek olan robotun tasarımı için ise 58 öneri gelmiştir. Kulağa olası ihtimali düşük gelen bu projenin hakkındaki çalışmalar Haziran ayında başlayacak. 

Kaynak:

►nbcnews
news.discovery
 
serdar  somuncuoğlu serdar somuncuoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.