NASA ile Hayatımıza Girmiş 7 Teknoloji
Uzay çalışmaları ve savunma sanayi, teknolojinin gelişmesinde çoğu zaman öncü rol oynamıştır. Özellikle geçtiğimiz yüzyılda girilen devasa savaşlar ve sonrasındaki uzay yarışları adeta teknolojinin kuluçka merkezi olmuştur. İlk ve öncü teknolojiler, savunmanın ve Uzay’ın keşfinin önemli olduğu zamanlarda doğmuş ve gelişmiştir. Uzay yarışının öncü kuvvetlerinden olan NASA sayesinde de birçok teknoloji ve inovasyon ürünü insanlık ile tanışmıştır. Uzay’ın zor şartlarına ayak uydurmak isterken dünya içinde önemli keşiflerde bulunmuştur. Yazımızda bunlardan 7 tanesine değindik.
12.10.2021 tarihli yazı 3666 kez okunmuştur.
1)Gelişmiş Su Filtreleri:
Su filtreleri NASA’dan önce var olsalar bile Uzay seyahatlerinde karşılaşılacak olan kısıtlı su sorunu, su filtrelerini çok daha geliştirmiştir. Çalışma mekanizması kömürün özel olarak işlenmesiyle elde edilen aktif karbonun, su yüzeyindeki kirlilikleri emmesidir. Aktif karbonun kullanılma nedeni ise çok geniş bir yüzeye sahip olması ve bu sayede birleşmeyi kolaylaştırmasıdır. İlk örnekleri Apollo Programı sırasında verilmiştir. Bu teknolojinin yanında NASA yer altındaki suyun, uydu ve uzaktan algılama sensörleri sayesinde tespit edilmesine de katkıda bulunmuştur.
Şekil 1: NASA’nın geliştirdiği teknolojinin Meksika, Chiapas’da bulunana bir okuldaki uygulaması
2)Taşınabilir Bilgisayarlar:
Kendisi laptop olarak da bilinir. Bugünlerde bilgisayarımızı istediğimiz gibi her yere götürmemizi sağlayan şey aslında bir Uzay görevidir. Taşınabilir bilgisayarların ilk atası olan Grid Compass 1983 yılında bir Uzay görevinde ilk kez sahneye çıkmıştır. Ayrıca ilk mouse (fare) da NASA’ya fon sağlayan Bob Taylor tarafından 1964 yılında Douglas Engelbart’ın desteklemesiyle tasarlanmıştır.
Şekil 2: John Creighton,1985 Grid Compass ile uzay keşif görevinde
3) Voltaj Kontrol Cihazı:
1970'lerin sonlarında, NASA'nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi'nde mühendis olan Frank Nola, küçük asenkron motorlarda enerji israfını azaltmak için bir fikre sahipti. Voltajı, motorun yüküne göre elektronik olarak ayarlamak için bir yöntem geliştirdi. Günümüzde yürüyen merdivenler ve asansörler gibi elektrikle çalışan birçok cihaz ve makine, taşıdıkları yüke bağlı olarak az ya da çok güç gerektirir. Her tür yük taşıyan elektrikli makinelerde, aşınmayı ve yıpranmayı azaltmak, güç ve maliyetten tasarruf etmek için yalnızca üzerinde bulunan yüke yetecek kadar güç harcayan voltaj kontrol cihazı da bu yöntemin bir ürünüdür.
4)Kalp Pompası:
Sıradaki teknoloji ise kritik durumdaki kalp hastalarını hayata tutunmasında bir köprü görevi görüyor. Uygun donör bulunana kadar kanını pompalanmasına yardımcı oluyor. NASA’nın roket motorlarından sıvı akışını simüle etme konusundaki uzmanlığının sayesinde tasarlandı.
5)Ambalajlı ve Dondurulmuş Gıdalar:
Eğer uzun bir yolculuğa çıkacaksanız yiyecek olmazsa olmazınızdır. Hele ki bu bir Uzay yolculuğu ise o zaman hem güvenli ve temiz hem de olabildiğince az yer kaplayan yiyeceklere ihtiyacınız olacaktır. Bu yiyeceklerin temizliği ve güvenliği için NASA yiyecekleri ambalajla paketlemeyi seçti. Sonrasında bu yaklaşım bütün gıda endüstrisini değiştirdi. Bunun yanında yiyeceklerin daha az yer kaplaması için dondurarak kurutma teknolojisinden yaralandı. Bu sayede yiyecekler orijinal ağırlığının %20’sine düşmesine rağmen, besin değerinin %98’ini koruyabiliyordu.
6) Joystick (Oyun Kolu):
Oyun kolları NASA’dan önce de vardı fakat bugünkü tasarımlarından çok farklılardı. Şu an oyun oynamak için kullandığımız kolların ilk tasarımlarının amacı, Ay’a iniş görevlerinde Uzay aracını ve Ay üzerindeki gezicilerin olabildiğince hassas kontrol edebilmek için geliştirildi. Uzay görevleri için joystick tasarlayan ThrustMaster firması şimdilerde bir uzay mekiğini indirebilecek hassasiyette oyun kolları üretmektedir.
7) Yüzme Mayoları:
Şimdi bahsedeceğimiz tasarım 2010 yılından beri uluslararası yüzme müsabakalarında yasaklı bir ürün. Büyük bir yüzücü mayosu üreticisi olan Speedo 2008 Pekin olimpiyatları için özel bir mayo tasarladı. Tasarım, NASA’nın uçak parçalarını rüzgardaki hareketlerini test ettiği rüzgar tünelleri sayesinde geliştirildi. Suyun sürtünmesini en aza indirecek malzeme ve dikiş tiplerinin belirlenmesini sağladı. Kasların titreşimini en aza indirme prensibine göre çalışan mayolar, suyun sürtünmesini %6 oranında azalttı. Amerikalı efsane yüzücü Michael Phelps, Speedo’nun ürettiği bu mayoyu tercih etmiş ve 2008 Olimpiyatlarında 8 altın madalya kazanmıştır.
Kaynak:
►spinoff.nasa.gov
►howitworksdaily.com/5-nasa-inventions-in-your-home
►spinoff.nasa.gov
►howitworksdaily.com/5-nasa-inventions-in-your-home
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.