elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

LED Sektörü |
2014 Sektör Değerlendirmesi

Ağ tabanlı aydınlatma kontrolleri, karbon salınımı ve operatör masraflarının azaltılması, aydınlatma ve maliyet tasarrufu gibi bir çok fayası olan LED ve LED aydınlatma teknolojisinin dünya ve Türkiye üzerinde payı nedir?



A- A+
30.12.2014 tarihli yazı 8363 kez okunmuştur.

2014 yılında LED pazarının US$ 16.562 milyar büyüklüğüne ulaştığı tahmin ediliyor. (2013 yılından bu yana %9 büyüme gösterdi.)
 


 
Global LED pazarını 4 grup halinde inceleyebiliriz:

 Avrupa ve Amerika – Güvenilir ve daha aydınlık genel aydınlatma sistemleri
► Japonya – Genel aydınlatma ve Ekran Aydınlatma – Otomobil, cep telefonu ve TV
► Güney Kore / Tayvan – Laptop Ekranları, LED-TV, cep telefonu ekranı
► Çin – Dış aydınlatma, reklam panosu


İlginizi Çekebilir : Niki 2014 LED&LED Aydınlatma Fuarı Video Röportajı




İstanbulLight Fuarı İle İlgili Daha Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız
 
Global ve Çin LED Endüstri raporuna göre, 2013-1014 diliminde üreticiler paketleme konusu üzerinde yoğunlaşmış durumda. Gelecekte,  LED fiyatlarının paketleme ücretlerine göre değişeceği tahmin ediliyor. Paketleme ücretleri hemen hemen %50 etkiliyor fiyatları. Bu gelişimden dolayı, paketlemede fiyat azaltma baskısından etkilenecek, düşük teknoloji kullanan paketleme firmaları, kâr kayıpları yaşayacak gibi duruyor.

 

 

Everlight Electronics Co.,Ltd. 
Epistar Corporation 
Genesis Photonics Inc. 
Arima Optoelectronics Corp
Formosa Epitaxy Inc,
Lite-On Technology Corporation,
Bright LED Electronics Corp.
Opto Tech Corporation
Harvatek Corporation 
Tekcore
Unity Opto Technology LTD. 
Huga Optotech Inc.
Lextar Electronics Corporation,
TYNTEK Corporation 
Edison Opto Corp. 
Epiligh Technology Co., Ltd. 
Hunan HuaLei Optoelectronic Corporation
Hangzhou Silan Azure Co., Ltd.
Sanan Optoelectronics Co., Ltd.
Nantong Tongfang Semiconductor Co., Ltd.
Shandong Inspur Huaguang Optoelectonics Co., Ltd. 
Foshan Nationstar Optoelectronics Co. Ltd.
Shanghai Rainbow Optoelectronics Material Co. Ltd. 
Dalian Lumei Optoelectronics Corporation
Xiamen Changelight Co., Ltd. 
Elec-tech International Co., Ltd.
Neo-Neon Holdings Ltd.
HC SemiTek Corporation
Cree Inc. 
Toyoda Gosei Co., Ltd.
Nichia Corporation 
OSRAM Opto Semiconductor
Philips Lumileds Lighting Company
Seoul Semiconductor Co., Ltd. 
LG Innotek Ltd. 
Samsung LED and Lumens Digital Optics Inc.
 

Raporlara göre 2011 yılından bu yana piyasaya katılan Çin firmaları LED endüstrisinde paniğe sebep oldu. Açık konuşmak gerekirse, birçok firmanın düşüncesine göre, birçok Çin işletmesi beyaz LED çipi üretimini yapacak kapasiteye sahip değil fakat bu konuda patent alımı konusunda fazlasıyla açgözlüler. Bu yüzden beyaz LED çiplerini yabancı firmalardan ithal etmek zorundalar.
 

 

Birçok Çin firması devlet desteğine ihtiyaç duyuyor bu yüzden. Örnek verecek olursak Elex-Tech International 2010 yılında 270 milyon Yuan, 2011 yılında 311 milyon Yuan, 2012 yılında 224 milyon Yuan, 2013 yılında 315 milyon Yuan ödenek almasına rağmen sadece 2013 yılındaki geliri 4.6 milyon Yuan. Ödenekler olmasaydı muhtemelen şirket çok büyük kayıplar verecekti.  Bu tarz farklı örnekler de mevcut, örneğin 2014 yılında 4 milyar Yuan ödenek alan Sanan Optoelectronics firması gibi.
 

Türkiye Pazarı Ne Durumda

Türkiyede 1 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan aydınlatma sektörünün %10’luk dilimini LED pazarı oluşturuyor. Yalnız şikayetçi olunan durum, Türkiye’nin üretici değil ithalatçı ülke durumunda olması. LED’in ülke içerisinde yayılım ve tanıtım hızının yavaşlamasına sebep olan ithal Çin malı, standart ve kalite sınırının altında kalan LED ürünlerinin ülkeye girmesini engellemek için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini görüyoruz. Çin faktörü aynı derecede 2013 yılında mevcut üretim kapasitemizi kullanamayışımızın asıl sebeplerinden. 10 yıl içerisinde piyasa ürünlerinin yaklaşık %50’si Çin’den ithal edilen ürünler.

 
İhracat değerlerimize bakacak olursak 2008 Avrupa krizinde düşüşe geçen ihracat gücümüz, 2011 yılında yükselişe geçmiş ve %20 gibi bir büyüme kaydetmiştir.
 
Genel aydınlatmada enerji verimliliğini sağlamak üzere LED teknolojisinden yaralanmak amacıyla mevcut aydınlatma sistemlerinin bu teknoloji ile değiştirilmesi kararı alınmıştır. Birçok tüketicinin haberi olmasa da, 2012 Eylülayında gelen yasak doğrultusunda 40 watt ve üzeri lambaların üretimi ve ithalatına izin verilmiyor. Şuan stoklardan satışı yapılan bu ürünler artık yerini LED aydınlatmaya bırakıyor.
 
Peki LED aydınlatma nerelerde kullanılır, biraz bahsedecek olursak; ev aydınlatması, cep telefonu, kumanda, reklam ve kayan yazı tabelaları, sokak aydınlatması, elektronik saatler, zemin aydınlatması ve birçok teknolojik cihazın yanında, dekoratif olarak da kullanılabiliyor.

Kaynak:

prnewswire.com
izto.org.tr
pldturkiye.com
Hakan Çolakoğlu Hakan Çolakoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır