elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kalp Atışlarıyla Kendini Şarj Edebilen Pil

Kalp hastalıkları insanlığın yüzlerce yıldır en büyük sağlık problemlerinden biri. Kalple ilgili bazı sağlık sorunlarını düzeltmek için günümüzde kalp pilleri kullanılıyor. Araştırmacılar kalp sorunlarını düzeltmeye yarayan bu kalp pillerini, kalp atışları ile besleyebilecek bir batarya icat ettiler. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
30.01.2014 tarihli yazı 15519 kez okunmuştur.
Amerikalı ve Çinli araştırmacılardan oluşan bir ekip geçtiğimiz günlerde kalp pillerini beslemek için implant edilebilir (vücuda yerleştirilebilir) yeni bir batarya icat ettiler. Pil kalp, akciğer, diyafram gibi organların sürekli hareketlerini elektrik enerjisine dönüştürebiliyor.

Birer küçük santral diyebileceğimiz bu cihazlar kurşun zirkonat titanat nano-şeritlerden yapılıyor. Doğada biyo-uyumlu plastik olarak bulunan bu madde piezoelektrik özelliği gösteriyor. Piezoelektrik özelliğine sahip maddeler basıncı elektrik enerjisine dönüştürebiliyor.

Araştırmacılar bu pillerin cep telefonları da dahil olmak üzere gelecekte bir çok uygulamada kullanılabileceğini berlitiyor. Cihazın doğrultma devresi ve minik şarj edilebilir pil aynı plastik kılıf içinde bulunuyor.

Ekip şu ana kadar cihazı bir ineğin kalbine başarı ile yerleştirmeyi başardı ve kısa sürede bu pillerin medikal cihazlarda kullanılabilmesini amaçlıyor.



 
Kaynak:

Wonderful Engineering

 
Mustafa Alper Balım Mustafa Alper Balım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.