elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnsan Hücrelerinin Yeni Kurtarıcıları |
Nanomotorlar

Pen State Üniversitesi profesörleri ve araştırmacılar tıp dünyasında çığır açacak "Nanomotor" buluşuna imza attı. Bu yeni buluş kanser gibi hücre bazlı bozuklukların tedavisi başta olmak üzere hücre üzerinde yapılan çalışmalara farklı boyut kazandıracak nitelikte.Tedavi ve araştırma konusunda yardımcı olacak bu küçük ama etkili motorlar ile ilgili ayrıntılar haberimizde.



A- A+
10.03.2014 tarihli yazı 8809 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz günlerde, US araştırmacıları canlı insan hücrelerine minik sentetik motorlar yerleştirdiklerini belirtti. Ultrasonik dalgalarla sevki sağlanan motorlar  manyetik olarak kontrol ediliyorlar. Nanomotorlar, roket şeklinde küçük metal partiküller olarak tanımlanabilir. Bu küçük ve son derece işlevsel nanamotorlar hücre içerisinde hareket edip hücre zarını içeriden yıpratabilme özelliğine sahipler.

Pen State Üniversitesi Malzeme Kimyası ve Fizik Profesörü Tsom Mallouk ve Evan Pugh "Nanomotorlar harekete başlayıp hücre içerisinde yapılara zarar verdiğinde, canlı hücrelerin daha önce görülmemiş iç mekanik tepkiler verdiği gözlemlendi." diyerek dikkatleri çektiler. Bu araştırma, sentetik nanomotorların hücre biyolojisini öğrenmek için kullanılacak yeni bir yol olduğunun canlı bir kanıtı niteliğinde. Nanomotorları kanser tedavisinde ve diğer bozuklukların düzeltilmesi için hücre içi müdehalede kullanabiliriz." diyor Mallouk. Ayrıca nanomotorlar hücre içi müdahalelerde herhangi bir cihaz yerleştirme gereksinimi duymadan ilaç enjektesinde de kullanılabilir.
 



►İlginizi Çekebilir: Olta Misinasından Yapay Kas Üretildi


Nanomotorlar ilk olarak, laboratuvalarda kültür ortamında yetiştirililen canlı hücreler üzerinde kullanıldı,canlı insan hücresinde herhangi bir deneye tabi tutulmadı. Mallouk,"İlk nanomotorlarımız hareket için zehirli yakıtlara ihtiyaç duyuyordu ve biyolojik sıvı içerisinde hareket edemiyordu. Bu yüzden canlı insan hücrelerinde deneyemedik" diye belirtti. Yeni nanomotorlar ise ultrasonik dalgalarla enerji elde edilebiliyor.

Araştırma takımı araştırma çalışmalarında kullanılan bir çeşit rahim kanseri hücresi olan HeLa hücrelerini kullanıyor. Bu hücreler nanomotorları içine alıyor ve ardından nanomotorlar hücre dokusu dahil hücrenin her yerinde ultrasonik dalgalardan enerji alarak hareket ediyor. Mallouk'un açıklamasına göre, düşük ultrasonik enerjide, nanomotorlar hücreler üzerinde ufak etkilere sahip. Enerji yükselişi ile birlikte nanomotorlar harekete geçiyor ve organalleri zedelemeye başlıyor.
 


Nanomotorlarların üstlendiği görevi tanımlayacak olursak  hücre içini karıştıran bir yumurta çırpıcı veya hücre zarını delebilene bir koç başı olarak kabul edebiliriz. Ultrason cihazı ile nanomotorların hareketleri gözlemleniyor ve manyetik kuvvetlerle çok uzak mesafelerden bile yönlendirilebiliyor.

Nanomotorlar bağımsız olarka hareket edebiliyorlar ki bu gelecekteki uygulamalar için fazlasıyla önem arz edebilir. "Bağımsız hareket, nanomotorların seçici olarak kendisini içine çeken hücreyi parçalamasına yardımcı olabilir." diyor Mallouk ve son olarak ekliyor: "Örneğin bu motorların kanser hücrelerini bulup parçalamasını istiyorsak, bağımsız hareket edebilmeleri çok iyi olur. Aksi taktirde bütün nanomotor grubunu aynı yöne hareket ettirmek istemeyiz."



Kaynak:
 
►engadget
►cnet

Hakan Çolakoğlu Hakan Çolakoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.