elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Maddeleri Ultrasonik Cihazlarla 3 Boyutlu Hareket Ettirin

Ultrasonik cihazların ürettiği ses dalgalarıyla nesneleri artık 3 boyutlu olarak hareket ettirmek mümkün. Tokyo Üniversitesi'nden bir grup bilim adamı yaptığı çalışmalarda yeterli enerji ve uygun koşullarda materyalleri boşlukta hareket ettirmeyi başardı. Detaylar haberimizde.



A- A+
05.01.2014 tarihli yazı 9382 kez okunmuştur.
İlk defa bu videoyu izlemeden önce bazı güçlerin bulunduğumuz alanda görünmez de olsa varlığını zaten kabul etmiş biri olabilirsiniz. Havada yürüyen insanlar gibi. Bu düşünceler bir yana, Tokyo Üniversitesi'nden bir grup bilim adamı, kimi maddeleri havaya kaldırıp özgürce hareket ettirebilmeyi (uzay boşluğunda gibi), ses dalgalarını kullanarak yaptıkları araştırmalarla başardılar. Yeterli enerji ve uygun koşullardaki bu yeni teknikle bir şeyi hareket ettirmek artık mümkün olacak.
 
 

Videoda göreceğiniz havadaki maddeler kesinlikle zemin özelliğinden değil ultrasonik cihazlar sayesinde asılı kalmaktadır. Maddeler şu an için sabit bir eksen üzerinde yukarı-aşağı, yana olacak şekilde hareket edebiliyorlar. 
 
 


Araştırmacı ekipten Yoichi Ochiai, Takayuki Hoshi ve Jun Rekimoto, nesneleri 3 boyutlu olarak uzayda hareket edebileceğini şu şekilde açıklıyorlar;
 
"Bizim manipülasyon sistemimiz iki orjinal özelliğe sahip. Ultrasound dalgaların yönü keyfi olduğu için kendi merkezine doğru etki eden kuvvet olarak da kullanılabiliyor. Diğer bir özelliği ise bölgesel dalganın rastgele bir pozisyonda elde edildiğidir. Böylece zıt ve ultrasonik aşamalı dizilerle üç boyutlu taşıma sağlanabiliyor. Deneysel olarak doğruladığımız materyallerle bu methodları manipüle edebiliyoruz."
 
 

 İlginizi Çekebilir : MIT İnteraftif Bir Ekran Teknolojisine İmza Attı



Makine 3D dalganın odak noktasını oluşturuyor. Daha sonra kullanıcı kendi isteğine göre dalganın şeklini değiştirerek hareket ettiriyor. Bu tekniği değişik malzemelerle geniş bir yelpazede deneyebilirsiniz. Hayatımızda deneyler sırasında insan elinin kullanıldığı ortamda daima aksaklıklar, hatalar olmuştur. Belki de bu yöntemle çalışmalarımıza daha hassas müdahele edebileceğiz. 

 


Aslında şöyle geniş bir perspektifle olaya bakarsak, önceden sadece hayal ettiğimiz her şey adım adım gerçekleşiyor. İlerleyen zamanlarda yeterli enerji olduğu takdirde bir cismi potansiyel olarak dokunmadan havaya kaldırıp, istediğimiz yönde hareket ettirebileceğiz... Gelecek gerçekten heyecanlı bir hal almaya başlıyor.

Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?


Kaynak:

techbeat



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.