elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisi ile Çalışan Fırın:
Fusion

Güneş enerjisi kullanımı, her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. GoSun, güneş enerjisini kullanan bir şirkettir. Şirketin son çıkan ürünü, Fusion tam bir çevre dostu, güneş enerjisini kullanarak yemek pişiriyor. Dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2019’da tanıtılan Fusion’un, 2019 baharında piyasada olması planlanıyor. Fusion’u gelin daha yakından inceleyelim.



A- A+
12.01.2019 tarihli yazı 6775 kez okunmuştur.
GoSun, şirketinin en son üyesi olan ve kirlenmeyi önleyen, çevreye hitap eden Fusion’u tanıttı. CES 2019’da, “hibrit taşınabilir güneş fırını” olarak tanımlanan Fusion, dış mekan yaşamımıza büyük katkı sağlayacak. Fusion, güneş enerjisi ile açık havada yemek pişirebiliyor, eğer yağmur yağıyorsa veya güneş yoksa güneş enerjili elektrikli ısıtma sistemini kullanıyor. Fusion’un yemek hazırlığında karbondioksit yayılımı sorunu olmaması, çevre dostu aşçıların dikkatini çekecektir. Güneş fırını, bir saat içinde beş kişi için yemek pişirebiliyor. Uzun bir süre gibi gelse de piyasadaki diğer ürünlerden daha temiz bir enerji seçeneğidir.
 

Fusion, güneş ışığının yokluğunda bir lityum iyon güç bankasını kullanarak bu sorunu çözebilir. Michael Wolf, “Enerji bankası enerjisini, beraberindeki CES’te kullanıma sunulan katlanabilir güneş panelinden alacak.” şeklinde açıkladı. Fusion’un şarj edilmesi güneş paneli ve güneş enerji bankası ile mümkündür. Şarj edebilir ve geceleri de yemek pişirebilirsiniz. Wolf, “Fusion’u yalnızca güneş çıktığı zamanlarda kullanabileceğinizi düşüyorsanız, tekrar düşünün.” dedi.

Bir araba aküsü gibi, 12 voltta 150 watt sağlayabilen herhangi bir güç kaynağı ile çalıştırılabilir, ancak şebekeden uzak durmak için, GoSun işi yapacak donanıma sahiptir. 45.000 mAh kapasiteli, 15 volt çıkışlı bir güç bankası var ve ayrıca 20 watt katlanabilir güneş paneli ile enerji ihtiyacını karşılayabilir.

GoSun CEO’su Patrick Sherwin, gıda teknolojisi odaklı The Spoon’a şu şekilde söyledi: “Teknolojimiz vakum yalıtımlı bir boru üzerinde çalışıyor.” Yalıtımlı vakum özelliği sayesinde, Fusion’a dokunduğunuzda soğuktur, elinizi yakmazsınız. Propan ve kömür kullanmayan Fusion, sadece güneş enerjisi ile yiyecekleri, buharda veya fırında pişiriyor, kızartıyor, kaynatıyor.

Engadget’ın kıdemli editörü Edgar Alvarez, “Şirket, Fusion’un geleneksel fırınlardan beş kat daha verimli olduğunu söylüyor.” dedi. Fusion, bir ampulü çalıştırmak için gereken enerjiyle yemek pişirir. Güneş ışığı, güneş ışınlarının neredeyse %80’ini ısıya dönüştüren ve 550 dereceye kadar çıkabilen parabolik reflektörlü vakum tüpüne odaklıdır. Bu tüp, borosilikat camdan vakumla yalıtılmıştır, pişirme işlemini gerçekleştirirken içindeki ısıyı hapseder. Ayrıca güneşten alınan ısıyı yakalamak ve pişirme odasına aktarmaktan sorumlu iki parabolik reflektörden oluşan silindirik pişirme odasına sahiptir. Bu özellik, hava bulutlu olduğunda veya akşamları da Fusion’u kullanma imkanı sunuyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Güneş Fırını Nasıl Yapılır?

Birleşmiş Milletler’e göre, bugün dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardan biri temiz yemek pişirebilmektir. Dünya nüfusunun %40’ı hala orman yangınlarına sebep olabilen ateşlerde yemek pişiriyor. Fusion ile kolayca seyehat edebilirsiniz. Öte yandan bataryasını güneş enerjisi ile doldurarak sizi yarı yolda bırakmayan Fusion sayesinde, doğaya hiçbir zarar vermeden açık havanın keyfini çıkartabilirsiniz.


Yazar: Ayşenur Erdem



Kaynak:

►techxplore.com

►newatlas.com

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.