elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Faraday Kumaşı Elektromanyetik Dalgaları Engelliyor

Bugünlerde 5G hakkında zararlı elektromanyetik etkiler oluşturacağı tartışmaları sürerken, Drexel Üniversitesi'nde bulunan araştırmacılar elektromanyetik dalgaların neredeyse tamamına yakınını bloke edebilen ve iki boyutlu kimyasal yapıya sahip olan “MXene” adlı bir malzemeden elde edilen “Faraday Kumaşı”nı üretti. Çalışmanın detayları Carbon dergisinde yayınlandı.



A- A+
21.12.2020 tarihli yazı 6547 kez okunmuştur.
Faraday Kumaşı olaran tanımlanan yeni malzeme, giyilebilir cihazları elektromanyetik girişimlerden korumaya yardımcı olurken insanları tehlikeli seviyedeki radyasyondan korumak için de kullanılabilir. Elektromanyetik dalgaların kullanımı, modern teknolojinin ilerleyişini sürdürmesinde oldukça faydalı oldu. Ancak cep telefonu, Bluetooth, Wi-Fi, radyo ve diğer dalga yayan cihazların da katkılarıyla elektromanyetik girişimlerin oluşumuna ortam hazırlanmış oldu.

Bu girişimler bağlantıların bozulmasına, yavaşlamasına ve kesilmelere uğramasına ve elektronik cihazların işlevlerinde de bozulmalara sebep olabiliyor. Bu gibi sebeplerle cihazların içerisindeki önemli bileşenler, bakır folyo gibi koruyucu malzemeler içerisine sarmalanıyor. Ancak bu tür malzemelerin kullanılması cihazları ağırlaştırmakla birlikte sadece gelen sinyalleri yansıttıklarından ötürü ortam gürültüsü azalmamış olur.

 


İlginizi Çekebilir: Faraday Yasası-Lenz Kanunu

MXene iletken sınıfında yer alan iki boyutlu kimyasal yapıya sahip bir malzemedir. Sprey anten, hızlı şarj edilebilen batarya elektrodu ve iletken hamur yapımında kullanılır. Geçtiğimiz aylarda Drexel Üniversitesinde bir araştıma ekibi “titanyum karbonitrit” olarak adlandırılan elektromanyetik koruyuculuğa sahip özel bir MXene türü tanıttı. Sadece birkaç atom kalınlığında olan bu malzeme sinyalleri yansıtmak yerine absorbe ediyor. Araştırmacılar keten ve pamuk kumaş örneklerini MXene çözeltisi içine daldırarak oluşan yeni kumaşın sinyallerin %99.9’undan fazlasını bloke ettiğini keşfettiler. Yapılan ek deneylerde, kumaşın önemli ölçüde bir koruma dayanıklılığına sahip olduğu da tespit edildi. Normal şartlarda iki yıl boyunca saklanan örneklerin koruyucu etkilerini sadece %8 ila %13 arasında kaybettikleri anlaşıldı.
 

 
 
MXene çözeltisi ile kaplanan kumaşın elektromanyetik girişimleri engellemede %99.9 etkili olduğu kanıtlandı
 

Çalışmanın yazarlarından Simge Uzun Drexel’in web sayfasındaki blog yazısında “Bu çalışma mevcut EMI koruyucu özellikli tekstil ürünlerinden çok daha gelişmiş bir alternatif sunuyor. MXene kaplamalı kumaşlar metal kaplamalı kumaşların performansını aşmanın yanı sıra sulu bir çözelti ile kaplanarak herhangi ek bir işleme tabi tutulmadan ya da kimyasal katkı maddesi eklenmeden sürdürülebilir biçimde üretiliyor.” açıklamasında bulundu.

Araştırma ekibi bu koruyucu kumaşların giyilebilir elektronik cihazları da elektromanyetik girişimlerden herhangi bir ek ağırlık oluşturmadan koruyabileceğini belirtti. Kumaş tehlikeli seviyede yüksek elektromanyetik alan içeren yerlerde çalışmak durumunda kalan kişileri de korumak için koruyucu kıyafet üretmede de kullanılabilir. Etrafımızda elektromanyetik dalga yayan tüketici elektroniği ürünleri şiddetle artarken potansiyel etkilerinden korunma ihtiyacı hissedebiliyoruz. Bu sebeple bu gibi elektromanyetik dalga engelleyici kumaşların gelecekte zorunlu bir ihtiyaç olması kaçınılmaz görünüyor.

Kaynak:


interestingengineering
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.