elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araçlar Yolda Giderken Şarj Olabilir mi?

Elektrikli araçların avantajları oldukça fazla olsa da menzil ve şarj sorunu halen devam ediyor. Araştırmacılar yol üzerinde şarj teknolojisi ile bu sorunu çözmeyi hedefliyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
24.07.2021 tarihli yazı 7545 kez okunmuştur.
Düz bir yolda araba sürdüğünüzü ve arabayı sürerken elektrikli arabanız otomatik bir şekilde şarj olduğunu hayal edin. Durmak zorunda veya arabadan dışarı çıkmak zorunda değilsiniz. Duyduğunuz biraz gerçekleşmesi uzak bir duruma benziyor olabilir fakat bu gelişme yakında İndiana’da gerçek olabilir.


 
Indiana Ulaştırma Bakanlığı, Purdue Üniversitesi ve Alman bir startup şirketi ortak bir çalışma ile otoyolların kablosuz şarj özelliğine sahip bir beton kaplama fikri üzerine çalışıyorlar. Bu fikir üç ana bölümden oluşuyor. İlk iki aşama otoyol için çeşitli kaplama testleri, analiz ve optimizasyon araştırmalarını içerecek. Bu ilk iki aşama tamamlandıktan sonra eğer uygun bir ortam oluşursa üçüncü aşamaya geçilecek. Üçüncü aşamada beton kaplamanın yüksek güçteki (200 kW ve Üzeri) verimliliğini ölçmek için ağır kamyonları şarj etme kapasitesi test edilecek.

Tüm bu aşamalardan sonra İndiana’da bulunan eyaletler arası otoyolların bir bölümünde betonlarda elektriklenme işlemi yapılacak. Alman startup şirketi: “Bu proje  dinamik kablosuz şarjın geleceği için atılmış önemli bir adımdır.” dedi. Ayrıca bu projenin bir ekonomik, sürdürülebilir, verimli elektrikli ulaşım standardı oluşturacağını da düşünüyorlar. Projenin bu yaz sonunda başlaması bekleniyor. Proje başarılı olursa bir devrim etkisi yaratabilir. Eğer başarılı olmazsa endişelenmeye gerek yok. Çünkü bu konuyla ilgili daha önce düşünülmüş farklı projeler bulunmakta.


 

Geçen yıl benzer bir konsept üzerine çalışılmış, elektrik üretmek gibi bir olayı yolda yürürken bile yapılabileceğini kanıtlayan bir proje fikri ortaya atılmıştı. Araştırmacılar bu projede piezoelektrik malzemelerden elde edilen gücü arttırmanın yeni bir yolunu buldular. Piezoelektrik malzemeler uzun süredir hayatımızda ve sıkça adından bahsettiriyor. Ancak piezoelektrik malzemeler günümüze kadar yüksek güç kapasitesine sahip cihazlarda yüksek güç üretememe sorunuyla karşı karşıyaydı. Yani elde edilen elektrik enerjisi çok azdı. Projede “Kademeli Kutuplama” yöntemi kullanılarak piezoelektrik malzemelerden yüksek enerji elde edildi.
 

 
Bu yöntem, insan hareketi ile yeterli elektrik üretmenin mümkün olabileceğini gösterdi. Yöntem, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren gelişmiş malzemeler kullanılarak güç çıkışını arttırmaya yönelikti. Böylelikle araştırmacılar, insanların yürürken eğilme, basma ve çekme gerilmeleri dahil olmak üzere çeşitli mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmenin yeni bir yolunu buldular.
 
Küresel iklim değişmeye devam ettiği sürece enerji kaynaklarımız değişmeye devam edecek. İnsan sağlığının bu durumdan en az etkilenebilmesi için yeni kaynaklar bulunması çok önemli.

“Gerçekten gelişmiş medeniyet, enerjideki gelişmelere dayanır.

Bill Gates

Kaynak:

► interestingengineering.com
► newatlas.com

Yazar: Oğuzhan Çağlar
Oğuzhan Çağlar Oğuzhan Çağlar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.