elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Pencereler Güneş ile Renk Değiştiriyor

NREL tarafından geliştirilen akıllı pencereler, güneş ile renk değiştrebilmesinin yanı sıra, soğutma imkanı da sunuyor. Akıllı pencereler, klimaya olan bağlılığı ortadan kaldırıyor.



A- A+
11.11.2020 tarihli yazı 6111 kez okunmuştur.
Sıcak ülkelerde yaşayan, karartma perdeleri sadece ışığı dışarıda tutmakla kalmayarak, aynı zamanda ısıyı da dışarıda tuttar. Peki ya bu ışığı engellemek yerine enerji için kullanabilseydik?

Bilim insanları kısa süre önce, binaları serin tutmak için yalnızca güneş ışığı ile ısıtıldığında otomatik olarak renk değiştiren değil, aynı zamanda güneş paneli olarak da ikiye katlanan "akıllı pencereler" üzerine yeni bir araştırma başlattılar.  Araştırma, bir binanın klimaya olan bağımlılığını azaltırken aynı zamanda güneş enerjisi kullanıldığından iki kat daha temiz enerji verimliliği ortaya çıkarıyor.

 

İlginizi Çekebilir: Perovskit Güneş Panelleri ile Yeni Dönem
 

Güneş Paneli Olarak İkiye Katlanabilen Akıllı Pencereler

ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı'ndaki (NREL) araştırmacılar, "Katmanlı Formamidinyum Metal Halide Perovskitlerde Ters Çevrilebilir Çok Renkli Kromizm" başlıklı yeni bir makalede, soğutma ihtiyacı azaltmak için güneş ışığı ile ısıtıldığında renkleri değiştiren bir "termokromik fotovoltaik" teknolojiyi detaylandırıyor. Ayrıca, akıllı pencereler karardığında, aynı güneş ışığından da enerji depolarlar ve bu da onlara daha koyu bir ton verir.

Pencereler, iki cam levha arasına yerleştirilen ve levhalar arasına solvent buharı enjekte edilen ve gittikçe daha fazla benimsenen güneş pili malzemesi perovskitin ince bir tabakasından yapılmıştır. Buhar, perovskit kristallerinin kendilerini daha yüksek sıcaklıklarda, önce bir zincir, sonra bir tabaka ve sonra bir küp halinde yeniden düzenlemesine neden olur. Her şekil, pencerenin rengini değiştirerek güneş ışığını farklı derecelerde engeller.

 

Daha Temiz Soğutma

Renk değişimleri, aynı ekip tarafından yapılan önceki prototiplerden daha yüksek bir aralık olan 95 ila 115 ° F (35 ila 46 ° C) arasında gerçekleşiyor. Yeni pencereler yaklaşık yedi saniye içinde şeffaflıktan sarıya, turuncuya, kırmızıya ve kahverengi renge bürünebilir.

NREL'de doktora sonrası araştırmacı ve makalenin baş yazarı Bryan Rosales bir basın bülteninde " bir yıl içinde prototip penceresi geliştirilebilir" dedi.  Kullanıcıların enerji kaybetmeden pencerelerini açık tutmalarını sağlayan yazımızda bahsi geçen 'soğuk tüp' paneller gibi daha temiz soğutmanın yolunu gösteren birkaç yeni teknolojiyle, geleceğin iklim çevremiz üzerinde baskı oluşturmayacağını umuyoruz.



 
Kaynak:
 
► interestingengineering
► greenamerica

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.