elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Evlerde Elektrik Kesildiğinde Neler Olur?

Elektrik kesintisi yüzünden çoğu zaman zor durumlar yaşanabiliyor. Bu durumun önüne biraz olsun geçebilmek adına akıllı evler geliştirilmiştir. Peki akıllı ev sisteminde elektrik kesintisi durumunda, evin kilidini nasıl açacağınızı hiç düşündünüz mü? Bu yazımızda elektrik kesintisi durumunda akıllı ev aygıtlarında neler olacağını sizlerle paylaşacağız.



A- A+
06.03.2019 tarihli yazı 10641 kez okunmuştur.
Akıllı evlerdeki elektrik kesintileri, normal bir evdeki elektrik kesintisinden farklı değildir. Güç kesintisi durumunda akıllı cihazların çoğunun çalışması duracaktır. Fakat buna akıllı kilitler ve akıllı ışıklar dahil değildir. Bildiğimiz gibi akıllı ev sistemleri bir uygulama üzerinden kontrol ediliyor. Akıllı kapı kilitleri kapınızı açmanızı, kilitlemenizi, anahtarsız erişimi mobil cihazınızdan kontrol etmenizi sağlıyor. Elektrik kesintisi durumunda akıllı kilitler pil sistemi ile çalıştığından dolayı çalışmasını durdurmazlar. Fakat internete veya bir huba bağlı olarak çalışan cihazlar güç kesintisi durumunda çalışmayacaktır. Bu durumda, akıllı kilitlerin pilleri zayıfladığında uygulama üzerinden bildirim alarak, bataryaların değiştirilmesini sağlayabilirsiniz. Akıllı kilidinizin üzerinde tuş takımı veya bluetooth bağlantısı varsa, bataryanın değişimini unutmanız durumunda evinize giremezsiniz. Eğer akıllı kilidiniz üzerinde anahtar deliği varsa, bataryaların bitmesi evinize girmenizi etkilemeyecektir. Ayrıca bazı akıllı kilitler pil yedekleme sistemine sahiptirler. Örneğin, Schlage Z-Wave ve Kwikset Kevo akıllı kilit sistemlerinde hem bluetooth ile bağlantı hem de anahtar deliği bulunurken; Yale Assure Loch akıllı kilit sistemleri, bunların yanı sıra 9 voltluk bir pil yedekleme sistemine de sahiptir.

 


►İlginizi Çekebilir: Akıllı Ev Enerji Yönetimi ve Otomasyonu
 

Akıllı Işıklar Elektrik Kesintisi Sona Erdiğinde Sizleri Uyandırabilir

Bazı akıllı ışıklar elektrik kesintisi sona erdiğinde siz onları açana kadar açılmazlar, fakat bazılarında bu durum geçerli olmayabilir. Elektrik geri gelir gelmez açılabilen ampullerin yatak odalarında kullanılması uyuyan kişiyi rahatsız edebileceğinden uygun değildir.

 


►İlginizi Çekebilir: LED Ampul Seçimi
 

Elektrik Kesintisinden Etkilenmeyen Diğer Akıllı Cihazlar Nelerdir?

Nest Learning Termostatı, dünyadaki en popüler akıllı cihazlardan biridir. Elektrik kesilse bile akıllı kalıyor. Nest Termostatı akıllı pillerde olduğu gibi batarya sistemi ile çalışıyor. Termostat bataryası bitmeden önce, kendini korumak için Wi-Fi bağlantısını kapatıyor ve çevrimdışı duruma getiriyor. Bunun bataryanın ömrü açısından avantajı olduğu gibi ayrıca uzaktan kontrol sisteminin kapalı olması bakımından da dezavantajı bulunuyor. Ancak evinizi ısıtmak/soğutmak için ayarladığınız programınız çalışmaya devam eder. Batarya tamamen boşaldığında termostat kullanılamaz. Bu durumda bataryayı değiştirmeniz gerekiyor. Termostatın gücü geri geldiğinde, düzgün çalışması 1 saat zaman alabiliyor. Diğer akıllı termostatlar da güç kesildiğinde benzer korumalar sunuyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Evinizi Siber Saldırılardan Koruyun
 

Evinizde akıllı garaj kapısı bulunuyorsa, mobil cihazınızı kullanarak kapıyı izleyebilir ve kontrol edebilirsiniz. Akıllı garaj kapılarında da batarya sistemi geçerlidir. Bazı akıllı garajlar bluetooth ile mobil cihazınıza bağlanırken, bazıları Wi-Fi ile mobil cihazlara bağlanıyor. Popüler akıllı garaj kapıları arasında Chamberlain, Garageio ve LiftMaster modelleri yer alıyor.

 

Elektrik Kesintisinde Akıllı Kameralar Çalışır Mı?

Son dönemlerde güvenlik önlemlerinden dolayı popüler hale gelen akıllı kameralar ne yazık ki güç kesintisinde çalışmıyor. Telefon hattı ve hücresel radyo kullanarak izleme merkezine bağlanan sistemler elektrik kesintileri sırasında çevrimiçi kalıyor. ‘İnternet Üzerinden Seslendirme Protokolü (VoIP)’ sistemlerinin çalışması için çevrimiçi bir internet bağlantısına ihtiyaç duyuluyor. Elektrik kesintisi olduğunda, internet bağlantısı da kesiliyor ve elektrik geldiğinde yeniden internet bağlantısı kurularak sistem çalışmaya başlıyor.

Akıllı güvenlik kameraları için batarya sistemi ile çalışan kameralar tercih edilmelidir. Nes kameraları sürekli güç ve internet erişimine ihtiyaç duyarken, Sense8 kamera hem yerel kayıt hem de 2 saatlik pil yedeklemesine sahip. Bu kalıcı bir çözüm olmasa da geçici bir süreliğine evinizi koruyabilir.
 


►İlginizi Çekebilir: Açık Kaynaklı 5 Ev Otomasyon Sistemi

Akıllı ev otomasyon ürünleri hayatınızı kolaylaştırabilir ve daha güvenli hale getirebilir. Fakat, elektrik kesintisi durumunda akıllı evler de diğer evler gibi bu durumdan etkileniyor. Kapı kilitleri, garaj kapıları ve akıllı termostatlar batarya sistemi ile çalıştıklarından dolayı elektrik kesintisinden etkilenmeyeceklerdir. Ancak, akıllı kameralar için aynı şeyler söylenemez. Acil durumları göz önünde bulundurarak bu cihazları çevrimiçi tutacak sistemler kullanılmalıdır.

Yazar: Pelda Gezer


Kaynak:

►howtogeek.com

►carleyk.com
►makeuseof.com


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar