elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yenilenebilir Enerjide Yeni Sistem:
Heliofloat

Heliofloat devasa güneş panelleri okyanus kaynaklı yenilenebilir enerjinin geleceği olabilir. Prototip olarak üretilen ve geliştirilmeyi bekleyen bu teknoloji okyanusun dev dalgalarına karşı koyabilecek teknolojiye sahip. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
09.05.2016 tarihli yazı 10580 kez okunmuştur.
Dünya yüzeyinin %70'inin su ile kaplı olduğu gerçeğinden yola çıkan araştırmacılar, yenilenebilir enerji için gerekli olan alanları arttırmak için su yüzeyini kullanabilmek amacıyla uzun zamandır çalışmalar yürütüyor. Daha önceleri göl ve durağan su birikintilerinde güneş enerji panellerinin kullanıldığını biliyorduk. Şimdilerde ise Avusturya’da araştırmacılar okyanusun hırçın ve güçlü dalgalarıyla baş edebilecek güneş panelleriyle üretilmiş prototip duba sistemi geliştirdiler.
 

100 metre uzunluğa ve bir futbol sahası büyüklüğüne sahip Heliofloat adındaki platform yeni bir yüzdürme sistemiyle üretildi. Bu çalışmalar artan elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için deniz ve okyanuslara kurulabilecek güneş enerji santrallerinin temellerini oluşturmakta ve firmalar bu sisteme yoğun ilgi göstermekte. Elbette okyanusun en iyi denizciler için bile çok zorlu şartlara sahip olması dolayısıyla pahalı fotovoltaik hücre yığınlarına büyük yatırımlar yapılmışken batmaları kesinlikle istenmez. Viyana Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekibin çalışmalarıyla, geleneksel yüzen bir sistemi alt tarafı açık ve esnek yapıdaki silindirlerle değiştirerek çözüm sağlandı.
 
 

David Szondy ve Heliofloat buluşunun arkasındaki ekibin söylemlerine göre, platform en ağır deniz şartlarına karşı dayanıklılık gösterebilecek bir yapıda. Bu teknolojideki sistem gemi ve deniz altlarındaki balast tankların çalışma prensibine benzer bir yapıda çalışır. Heliofloat, açık denizlerde yüzdürülebilir platformlar için devrim niteliği olarak görüldüğünden bahseden araştırmacı Markus Haider panellerin havada kalmasını sağlayan variller içinse yumuşak yapıda esnek ve hava dolu olduğunu belirtiyor. Bu sistem tıpkı amortisör gibi davranmaktadır. Dalgaların yükselip alçalması halinde güneş panellerin maksimum seviyede sabit kalmasına olanak sağlar.
 



►İlginizi Çekebilir: Swensa'da Dev Gelgit Enerjisi Projesi
 

Araştırmacılara göre bu sistem su yüzeyinde başarı sağlarsa diğer birçok çalışmalara öncü olacaktır. Sıcak ülkelerde göllerin veya su kaynaklarının buharlaşıp kurumasını önlemek için kurulabileceği gibi okyanuslarda tuzlu suyu içilebilir su haline getirebilecek sistemler bile geliştirilebilir. Haider’in görüşüne göre gelecekte Heliofloatların üstüne evlerin dahi kurulabileceğini söylüyor. Almanya’da Hannover Messe fuarında görücüye çıkan Heliofloat prototipi, Heider ve ekibi tarafından geliştirilip uygulanabilir bir ürün haline getirilebilmesi için yatırımcıların dikkatini çekmeyi planlıyor.
 


Kaynak:

sciencealert
 
Recep Özdemir Recep Özdemir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.