elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Swensa’da Dev Gelgit Enerjisi Projesi

Planlanan proje ile okyanusdaki gelgiti, su yükselişini ve düşüşünü kullanarak gelecek 120 yıl boyunca 155.000 eve elektrik sağlanacak. Projenin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
01.11.2015 tarihli yazı 9478 kez okunmuştur.
Britanya’nin Wales bölgesindeki Swansea’da uygulanacak projenin bu bölgede seçilmesinin nedeni gelgit farklarının en yüksek seviyede olması. Proje temel olarak kıyı açıklarına duvar örülerek bir lagün oluşturma ve bu havuz sayesinde toplanan ve salınan su üzerinden türbin çalıştırarak enerji üretme üzerine kurulu. Proje aynı zamanda kapsamlı bir eğitim planı içeriyor; bölge üniversiteleri, liseleri hatta ilkokullar ile işbirliği ile çalışılıp, teknik eğitim alanların yenilenebilir enerji kaynakları eğitimleri verilecek diğer öğrenciler ise bu konuda üretim yapmaya yönlendirelecek. Yapı tamamlandığı zaman yıllık çeyrek milyon petrol varili eşdeğerinde elektrik enerjisi sağlamış olacak ve doğaya da çok düşük miktarda karbon ayak izi bırakacak. 
 


 


Büyük bir miktarda su toplayacak olan yapay "gelgit lagünü", 9,6 km uzunluğunda planlandı. Med hareketi sırasında lagün 7.2 metrekarelik suyu yakalayıp tutabilecek. Cezir hareketi zamanında 11 metre yüksekliğindeki duvarın arkasındaki su kütlesi salınıcak ve her iki tarafta su seviyeleri eşitlenene kadar 26 türbini çevirerek dışarı çıkışı sağlanacak. Gelgit lagün havuzunun büyüklüğüne bir örnek vermek gerekirse, türbinlerden geçen günlük su miktarı 100.000 olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetecek seviyede olduğudur.

 

Gelgit Lagünü Nedir?

Basitce söylemek gerekirse lagün; gelgitlerin yolunu kapatarak elektrik üretmek için kapalı bir liman yapısıdır. Bu yapı ile birleştirilmiş hidroelektrik motorları sayesinde günlük gerçekleşen gelgitler ile enerji üretilebilmektedir. Okyanus gelgitlerini kullanma 1966'lardan beri bilinen bir konu fakat "Swansea Lagünü" projesi ilk defa havuz oluşturma ile yeni bir metoddan faydalanıyor.
 


 




Su seviyesi med zamanında 11 metrelik duvar tarafından tutulup yeterli seviyeye ulaştığında, kapaklar açılacak ve 26 motorun dönüşü ile elektrik üretimi başlamış olacak. Havuzdaki su seviyesi ile okyanus seviyesi eşitlendiği anda kapaklar kapanacak ve cezir (suyun çekilmesi) beklenecek. Cezir anında deniz seviyesi düşecek ve lagün suları bırakılarak bir kez daha türbinler kullanılmış olacak.
 

 

Proje Vizyonu

► 320 MW kurulu kapasite ve günde 14 saatlik güvenilir üretimi ile Dünya’nın ilk insan yapımı enerji üretim lagünü.
 

► 155.000 in üzerinde haneye 120 yıl boyunca temiz ve tahmin edilebilir enerji (Swansea Bay’ın yıllık enerji ihtiyacının %90’nına eşdeğer)
 

► Yıllık 236.000 ton daha az CO salınımı

► Deniz sporları,eğitim ve eğlence turizmi
 
Birleşik Krallık şu an tüm enerji üretiminin sadece %5 ini yenilenebilir enerjiden sağlıyor; hükümetin gelecek 10 yılda kapatmak zorunda kalacağı nükleer enerji santrallerininin, eşdeğeri olarak yeşil enerji kullanmak istiyor. Şu anki plan 2020 yılına kadar toplam üretimin %15'ini yenilenebilir enerjiden sağlamak.
 
Birleşik Krallık Enerji Bakanlığı'nın onayladığı plana göre “Swansea Tidal Lagoon” yapıların inşasına 2017'de başlanacak.



 
 

Kaynak :

tidallagoonswanseabay
►bbc.com
►smalletec

 
 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.