elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

VOB 'elektriği açıyor', hedef 10 milyar TL'lik işlem hacmi

VOB, 26 Eylül'den itibaren elektrik sözleşmelerinin alım satımına aracılık edecek. Yıl sonuna kadar bu işlemlerden komisyon ve takas ücreti almayacak olan VOB, elektrik üreticisi ile tüketicisinin gelecek için planlama yapabilmelerine de olanak sağlayacak



A- A+
23.09.2011 tarihli yazı 4704 kez okunmuştur.

Vadeli İşlemler Borsası'nın 'elektrikleri' 26 Eylül'den tarihinden itibaren açılacak. Vadeli İşlemler Borsası (VOB) 26 Eylül Pazartesi günü 'VOB-Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesini işleme açıyor. Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin oluşturduğu Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi bünyesinde kamuya elektrik satabilenler, VOB'un anlaşmalı üyeleri vasıtası ile bu piyasada da geleceğe yönelik olarak elektrik satıp alıcılar ile buluşabilecek. İLK etapta VOB elektrik piyasasında vadeli işlemler sözleşmesi Aralık 2011, Ocak; Şubat ve Mart diye arka arkaya dört vadede açılacak.



Şimdilik elektrik işlemlerinde fiziki teslim olmayıp, 'nakti uzlaşma kontratı' şeklinde işlem yapılacak. Yani Aralık 2011 için örneğin elektriğin birim fiyatını 17 kuruştan almayı taahhüt eden kişi, eğer ortalama fiyat bunun altında 16 kuruşta kalırsa zarar yazarken, üzerindeki her rakam için kar etmiş olacak. Sonraki dönemde fiziki teslim imkanı olduğunda ise elektriği 17 kuruştan alan kişi, örneğin işlem yaptığı miktar bir aylık kullandığı elektriğe bedel ise bu süre boyunca elektriğin birim fiyatına 17 kuruş ödeyecek.



Dışarıda 12 milyar euro



2010 yılında Türkiye'nini elektrik üretim miktarının G 26 milyar TL'lik bir değer ifade ettiğini belirten Dönmez, Gün Öncesi Planlamada oluşan hacmin ise 4.2 milyar TL olduğunu söyledi. Avrupa'da European Energy Exchange (EEX)'de işlem gören elektrik türev ürünlerinin toplam işlem hacminin yıllık 12 milyar euro olduğu bilgisini veren Dönmez, bu piyasadan yıllık 8-10 milyar TL bir işlem hacmine ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.



FİYAT RİSKİ KONTROL EDİLECEK



'VOB Bazyük Elektrik Sözleşmeleri' ile elektrik fiyatlarının, şeffaf ve tüm piyasa katılımcılarına ulaşabilir olacağını belirten VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, burada gelir kazanmaktan, kar elde etmekten daha ziyade amaçlarının sektörün piyasalaşmasını hızlandırmak olduğunu kaydetti. Dönmez, gelecek döneme ilişkin elektrik fiyat beklentilerini şimdiden gösterecek olan sözleşmelerin, risk yönetimi, gelecekte oluşacak elektrik fiyatlarının bugünden alınıp satılması, geleceğe ilişkin beklentilerin elektrik fiyatlarına yansıması, açısından olumlu olacağını söyledi.



Kaynak: Milliyet/Ekonomi


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.