elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Veri Merkezi Altyapılarında Moxa ile Yeni Dönem |
GSL Mühendislik

Sürekli ve güvenli bir şekilde çalışması gereken veri merkezlerinde altyapıların izlenmesi ve kontrol edilmesi kritik önemdedir. GSL Mühendislik, Moxa çözümü ile veri merkezi altyapılarında yeni bir dönemi başlatıyor.



A- A+
12.04.2023 tarihli yazı 8997 kez okunmuştur.
Büyük veri trendindeki artışla birlikte şirketlerin tuttukları ve işledikleri veri miktarında kritik oranda artış yaşanıyor. Bu durum, doğrudan veri merkezi sayısında artışı, izleme ve soğutma sistemlerindeki ihtiyacın artmasına neden oluyor. ABD Enerji Bakanlığına göre ABD’deki veri merkezleri ülkenin toplam enerji tüketiminin %2’sini oluşturuyor. Türkiye’de ise veri merkezi sayısı artmaya devam ediyor. Bu da, Türkiye’de veri merkezlerinde güvenilir kritik güç izleme altyapılarına talebin de artmaya devam edeceğine işaret ediyor. Günümüz tüketicilerinin büyük veri merkezi güvenilirliği talebi %99,982'den %99,995'e yükseldi.


 

Veri Merkezlerinde Kritik Güç İzleme Sistemleri için Moxa

Verimli bir kritik güç izleme sistemi için ATS’ler (Otomatik Transfer Anahtarı), sayaçlar, devre kesiciler ve UPS kontrol cihazları gibi güç cihazları kurulur. Kurulan ağ cihazlarının elektriksel gürültüye dayanıklı olması ve ağı kesintisiz tutması gerekir. Moxa’nın endüstriyel çözümleri bu ihtiyaçlara karşılık veriyor:

► Güvenilirlik: -40 ila 75 °C genişlikte çalışma sıcaklığı, seviye 4 EMS koruması ve Turbo Ring / Turbo Chain milisaniye düzeyinde ağ kurtarma, IEC 62443-4-2 siber güvenlik standardı ile uyumlu endüstriyel tasarım
► Esneklik: Çeşitli kurulum seçeneklerini, performans aralıklarını ve uç I/O arabirimlerini destekleyen endüstriyel bilgisayarlar
► Sadeleştirme: Sahadaki çok sayıda cihazdan veri aktarımını destekleyebilecek yüksek port sayısı sunan Modbus ağ geçitleri



 

Çevresel Koşulların Takibi


Kesintisiz veri merkezi hizmeti sağlayabilmek için, operasyona gelebilecek herhangi bir etkiden kaçınmak, bunun için ise elektriksel gürültü ve ortam sıcaklığını kontrol ederek stabil ortam koşulları sağlamak gereklidir. Bu da hava sıcaklığı, gaz seviyesi, su sızıntıları gibi koşulları denetleyerek gerçekleştirilir. Özellikle de kapalı alanda çalışan makinelerden çıkan ısıyı dağıtmak için su soğutmalı sistemlerin tercih edildiği uygulamalarda bu konu kritik önemdedir.
 

Çevresel Denetim için Moxa


İşletime herhangi bir etki gelmesini önlemek için veri merkezlerinde tüm çevresel koşulların denetlenmesi ve kontrol edilmesi son derece önemlidir. Moxa’nın endüstriyel çözümleri bu ihtiyaçlara karşılık veriyor:

► Esneklik: Anahtarlar, I/O’lar, cihaz sunucuları, protokol ağ geçitleri ve gömülü bilgisayarlardan oluşan kapsamlı bir portföy
► Ölçeklenebilirlik: Kolay ve maliyet etkin kurulum için kaskad Ethernet destekli Ethernet ağ geçitleri ve I/O modüller
► Sadeleştirme: IT ve otomasyon personeli için veri toplamayı basitleştirecek, SNMP ve Modbus TCP destekli akıllı I/O modülleri



 

Verimlilik İhtiyacı Moxa ile Çözülüyor

Esnekliği Artırın: Veri merkezleri net sıfır emisyonlu güç kaynakları tarafından çalıştırılmakta olup, yenilenebilir enerjiyi mevcut güç kaynaklarıyla entegre etmiş durumdadır. Ancak, bu karmaşık güç sistemi tasarımı, operasyonların kesintisiz olmasını sağlamayı zorlaştırmaktadır.

Tam Kontrol Kazanın: Enerji verimliliğini daha da optimize etmek için, sunucuların soğutma gereksinimleri tam olarak hesaplanmalı ve kontrol edilmelidir. Bununla birlikte, bilgi işlem gereksinimleri değişebileceği ve çevredeki sıcaklıklar ile nem büyük ölçüde dalgalanabileceği için gereken enerjiyi doğru bir şekilde tahmin etmek gerekmektedir.

Resmin Tamamını Alın: Enerji tüketimini optimize etmek ve bir DCI (veri merkezi altyapı) sisteminin yapay zeka hesaplamalarına dayalı otomatik ayarlamalar yapmasına izin vermek için çeşitli sistemlerden alınan OT verilerinin Veri Merkezi Altyapı Yönetimine (DCIM) entegre edilmesi gerekir. Bu, BT personelinin PUE (Power Usage Effectiveness) bozulmasından kaçınırken veri merkezindeki tüm alt sistemleri daha kesin bir şekilde görmesini sağlar. Sistemin bir bütün olarak görülebilmesi, sorun çıkması durumunda tepki sürelerinin kısalmasına yardımcı olur, bakım risklerini en aza indirir.


 

Veri Merkezi Altyapısı için Basit Entegrasyon

Ayrılmış ve Entegre Çözüm: Sistemler arası veri analizi ve işbirliğini gerçekleştirmek için DCI'lerin silo halindeki bir OT ağından tamamen entegre bir ağa geçmesi gerekecek. Birden fazla OT ağını entegre etmenin önündeki engellerin nasıl kaldırılacağını bilmek anahtar olacaktır.

Tunnel Vision: Sürekli değişen bir veri merkezinde PUE yani güç kullanım etkinliğini başarılı bir şekilde optimize etmek için izleme noktalarının konuşlandırılması on kat artırılmalıdır. Çok büyük miktarda veriyle, optimizasyon için tüm sistemi görselleştirmek amacıyla verimli veri toplama kritik öneme sahiptir.

Proaktif Çözüm: Giderek daha karmaşık hale gelen bir sistemde sürekli ve istikrarlı bir güç kaynağı sağlamak için ekipmanın EPMS sistemine hemen yanıt vermesi gerekir. Yanıtların reaktif yerine proaktif olmasını sağlamak, güvenilir bir tesis ağı gerektirir.
İntranetten İnternet'e: Cihazları etkili bir şekilde izlemek için veri merkezlerinin artık geleneksel bir intranetten İnternet'e geçmesi gerekiyor. Her zaman tehlike oluşturan siber saldırı olasılığıyla, OT cihazlarının güvenlik yönetimi de önemli bir odak noktası haline geldi.




 

Vaka Analizleri ile Moxa’nın Sunduğu Avantajlar


AC Güç İzleme için Bağlantıyı Etkinleştirme

► Vaka Analizi - ABD

Önde gelen bir bilgisayar teknolojisi şirketi, ABD'de birkaç veri merkezi işletiyordu. Sorunsuz operasyonlar sağlamak için sistem entegratörü, veri merkezlerindeki AC gücünün kararlılığını izlemek için bir enerji yönetim sistemi (EMS) geliştirmelerine yardımcı oldu. Bunu başarmak için, alçak gerilim anahtarlama cihazları ve otomatik transfer anahtarları (ATS) gibi güç cihazları ile EMS arasında güvenilir iletişim geliştirildi. Böylece operatörler, güçle ilgili verileri zamanında alabildi ve sistem kesintilerini azaltmak için hızlı kararları hayata geçirebildi.

Sistem Gereksinimleri

► Modbus RTU'dan Modbus TCP'ye dönüştürme
► Hem özel verileri hem de dijital girdi verilerini toplama
► Moxa ürünlerini yapılandırmak ve bakımını yapmak için tek bir araç
Neden Moxa?

► Modbus ağ geçitleri, seri Ethernet çeviriciler ve uzak I/O’lardan oluşan kapsamlı bir ürün portföyü
► Kolay yapılandırma ve bakım için MXconfig ve MCC araçları desteği
► Bir iletişim hatasının temel nedenini kolayca belirlemek için protokol sorun giderme araçları


 

Şalt Sistemi İzleme ile Güç Kararlılığını Artırma
 

► Vaka Analizi-Çin

Veri merkezleri veya yarı iletken fabrikaları gibi görev açısından kritik uygulamalarda güç kaynağının istikrarını artırmak, güç kullanım ekipmanı ile elektrikli ekipman arasında konuşlandırılan anahtarlama cihazlarının izlenmesini gerektirir.

Çin'de endüstri lideri bir güç izleme sistemi entegratörü, panolar ve kontrol merkezi arasında güvenilir iletişim sağlamak için Moxa'nın ağ çözümlerini seçti. Kontrol merkezinde, sahadan güçle ilgili çeşitli verileri toplamak ve SCADA sistemlerine iletmek için katman 3 PT-7828 Ethernet anahtarları kullanıldı. T-7528 Ethernet anahtarlarımız, yalnızca Ethernet tabanlı güç koruma cihazlarından veri toplamak için değil, aynı zamanda fiber optik kablolar aracılığıyla şalt cihazlarından kontrol merkezine güvenilir uzantılar sağlamak için de kullanıldı.

Sistem Gereksinimleri

► Çeşitli güç izleme cihazları ve sensörlerinden büyük miktarda veri toplama
► Yüksek düzeyde elektromanyetik girişime (EMI) dayanma yeteneği
Neden Moxa?

► Yüksek EMI altında çalışan IEC 61850-3 sertifikalı anahtarlar
► Kompakt uzak I/O’lar DI/DO/AI/AO arabirimlerini destekler
 

Yedek Güç Sistemlerinin Yüksek Performansla İzlenmesi
 

► Vaka Analizi-Tayvan

Tayvan'daki dünya lideri bir yarı iletken şirketi, fabrikasyon tesislerinde yedek güç sistemlerinin izlenmesini zorunlu kıldı. Kesintisiz güç kaynağı (UPS) gibi yedek güç sistemlerinin izlenmesi, acil durumlar meydana geldiğinde kararlı bir güç kaynağı sağlamak için operatörlere cihaz durumu, yeterli güç seviyesi ve akım kararlılığı hakkında bilgi sağlıyor.

Güç cihazları ve SCADA sistemleri arasında sorunsuz iletişim sağlamak için, yüksek performans ve güvenilirlikle güç verilerini toplamak üzere MGate MB3660 yüksek bağlantı noktası yoğunluklu seriden Ethernet'e Modbus ağ geçitleri konuşlandırıldı.

Sistem Gereksinimleri

► Modbus RTU'dan Modbus TCP'ye dönüştürme
► Hızlı bir seri veri toplama mekanizması
► Yüksek EMI ortamlarına dayanabilme

Neden Moxa?

► Aynı anda çok sayıda güç cihazından veri toplamak için 8 seri bağlantı noktası
► 2 kV seri izolasyon koruması
► Çift güç girişi


Kaynak:


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.