elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türksat 4A Uydusu Fırlatıldı

Dün fırlatılan Kazakistan'dan fırlatılarak yörüngesine yerleşen Türksat 4A ile birlikte Türkiye'nin uydu sayısı beşe çıktı. Afrika kıtasını da kapsayacak şekilde geliştirilen uydu Türkiye'nin haberleşme kapasitesini 3 katına çıkaracak. Gelecekteki hedef ise yerli uyduları Türkiye' de kurulacak uzay üssünden fırlatmak. Yeni uydumuzun özellikleri ve ayrıntılar haberimizde.



A- A+
15.02.2014 tarihli yazı 9797 kez okunmuştur.
Türkiye'nin beşinci uydusu Türksat 4A" 14 Şubat 23:09 'da Kazakistan Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Yeni uydumuzun uzay yolculuğu 9 saat 13 dakika sürdü. Başarılı olarak yörüngesine yerleşen uydudan 15 Şubat 8:30 da ilk sinyaller alındı.
 
50 derece doğu boylamına yerleşen 4A uydusu bu boylamda yaklaşık 3 ay kalacak. Bu süre içerisinde uydunun tüm fonksiyonları test edilerek performans sınamaları yapılacak. Kontrollerin tamamlanmasının ardından 42 derece doğu boylamındaki yörüngesine yerleşerek faaliyetlerine başlayacak. Ana yörüngesine yerleşmesinin ardından uydunun tüm kontrolleri Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'ndan yapılacak.
 



►İlginizi Çekebilir: Uydu Haberleşmesine Giriş

 
Kapsamı alanı Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Afrika olacak şekilde tasarlanan uydu Japon ve Türk mühendislerin ortak çalışması sonucu üretildi. Uydunun önümüzdeki dönemlerde fırlatılması planlanan 4B uydusu ile birlikte Türkiye'nin haberleşme kapasitesinin 3 kat artması hedefleniyor. Bu iki uydunun ülkemize maliyeti ise 1,2 milyar lira.
 
Ağırlığı 5 ton olan uydu 1750 MHz bant genişliğine sahip. Yeni bir teknoloji olan "Ka frekansı" sayesinde Türk televizyon ve radyoları AVrupa ve Asya'nın ardından Afrika'dan da izlenebilecek.
 
Uydunun fırlatıldığı Baykonur Uzay Üssü'nde incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Türkiye' de üretilecek Türksat 5 ve 6'nın geliştirme çalışmalarının devam ettiğini bundan sonraki hedefin yerli uyduları Türkiye'de kurulacak yerli uzay üslerinden fırlatmak olduğunu belirtti.
 


Kaynak:

►TRT


 
Mustafa Alper Balım Mustafa Alper Balım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.